25 December 2009

Kalimah INSYAALLAH

Assalamualaikum…

Peh aku dah jd blogger ala2 baik, suci, intelek n zuhud gitu skrg..(sila jgn percaya pernyataan tersebut).

Seperti yg dijanjikan, kali ni ckp pasal short form yg ditaip dlm ym, sms dsb kalimah INSYA ALLAH.

Pernahkah anda menggunakan short form seperti ini ;

i’allah

i.allah

i.allh

i’allh

Hey hey apa itu?? Huruf i then perkataan ALLAH yg menggunakan huruf kecil a. Malah perkataan Allah kurang huruf a la wei. Hmm sape ajar buat singkatan mcm ni? Cikgu agama kt sekolah ke ajar? Ckp ngn cikgu tu…”salah eja 2 cikgu”. Atau tanya cikgu, “ Perkataan apa tu cikgu? Kami xfaham la”.

Ok poyo je aku saje xmahu serius sgt. Ok. Kalimah InsyaAllah bermaksud ‘sekiranya dikehendaki oleh Allah’ atau ‘sekiranya Allah menghendaki’ *imbuhan cm salah. Atau lg satu maksud ‘sekiranya Allah berkehendak’. Itu makna skema ikut bahasa Arab yg betul dan baku.

Maaf laptop aku xde install huruf jawi. Xpe lain kali aku akn masukkn perkataan arabnya. Kalimah ‘in’ (ejaan jawi alif dgn huruf hamzah di bwh alif dan huruf nun) bermaksud ‘sekiranya’. Kalimah ‘sya a’ (ejaan jawi huruf syin brsmbg ngn huruf alif dan huruf hamzah) bermaksud hendak, mahu, ingin atau hasrat.

So aku ringkaskan mcm ni ;
Bahasa Arab : INSYA ALLAH
Bahasa Melayu : Sekiranya dikehendaki oleh Allah
Bahasa Inggeris : God willing

So pintaku (wah cm lirik lagu) tlg jgn eja ringkas mcm kt atas tu. Taip atau tulis dgn sempurna kalau boleh semua huruf besar ;

INSYAALLAH @ INSYA ALLAH

InsyaAllah @ Insya Allah

InsyaALLAH @ Insya ALLAH

Kalau nk taip huruf I huruf kecil pun xpe janji perkataan Allah tu A huruf besar atau semua huruf besar ;

insyaALLAH @ insya ALLAH

insyaAllah @ insya Allah

Perkataan ‘insya’ dgn ‘Allah’ tu nak jarak ke tidak terpulang. Sbb masih xjejaskan makna.

Wah entri ni lbh pnjg drpd biasa. Maaf kalau boring baca tp aku sekadar memberi teguran n peringatan shj. Terpulang la korang blh terima ke tak. Aku cuma nk bgtau aku mmg xsuka singkatan2 yg mcm ni, yg babitkn kalimah Allah. Allah itu maha sempurna n paling sempurna. Amat tidak adil kita meringkas2kn kalimah2 suci milik Allah walaupun dlm bentuk tulisan. Amat tidak adil n tidak patut.

p/s :- msh taip kt word…

15 Disember 2009

8 comments:

abe long said...

heh....
insyaALLAH

jane said...

insya Allah

hisham said...

salam...suke en3 ni...InsyaAllah mmg digalakkn kite mneyebutnye kalo kite ade menjanjikan sesuatu..sbb kita x tau kita hidup ke tidak..Insya Allah i akan terjah blog u slalu..tk cre

seimura said...

abe long...
AlhamduLillah bgs2...hehe

jane...
AlhamduLillah.... bgs2 hihi.

bro sham...
terima kasih baanyak bro. hehe.

Boneka tak sakit said...

insyaALLAH
betol tak uztazah puji lah sikit utazah! hehee...

dah mcm blog ilmu dah! InsyaALLAH aku igt dan InsyaALLAH membawak kebaikan bersama :)

seimura said...

boneka...
betul firdaus. AlhamduLillah bgs2.
amiin..

Dak Wan said...

Tips ; Senang nya buat dalam notepad jewr siap-siap. Pastu copy paste jewr kat mana-mana nak guna.

seimura said...

Dak Wan...
yeke? notepad lg sng drpg word ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...