25 December 2009

Kalimah ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum….

Wahh beri salam lg kali ni.. Hik hik. Ok seperti entri sblm ni.(kalimah Salam)..msh dlm zon membahaskan short form yg tidak sepatutnya dibuat n digunakan. Kalimah atau perkataan kali ini ialah ‘ALHAMDULILLAH’ dan ‘INSYA ALLAH’.

Bahaskan kalimah ‘ALHAMDULILLAH’ dulu.
Pernah tak anda menggunakan atau menerima short form seperti ini;

alhmd

alhmdllh

Ish3 apa maknanya perkataan tu? Aku sungguh tidak faham knp begitu sekali singkatan dibuat. Aku sgt2 tidak suka n tidak bersetuju. Ape ni??? Buang semua huruf vocal. Sungguh tiada makna perkataan tersebut.

Alhamdulillah bermaksud ‘segala puji bagi Allah’. Kalau ‘alhmd’ tu apa maknanya tuan2 n puan2?? ‘segala puji’? Pun xsesuai ok? Kita nk puji ALLAH bkn puji manusia. Kalau puji manusia bkn main lg sempurna, puji Allah apatah lg. Lagi kena sempurna beb. Taip la dgn sempurna…

Alhamdulillah

Kalau boleh perkataan ‘Allah’ huruf besar semua ;

AlhamduLILLAH @

AlhamduLillah

Tolonglah jgn guna lg singkatan ‘alhmd’ atau ‘alhmdllh’. Kalau ade kwn2 yg masih guna, tegurlah dia. Kalau nk lbh selamat, taip jawi. Jgn kerana nk cepat semua perkataan yg xsepatutnya disingkatkn, kita singkatkan. Tak elok la mcm tu. Lg2 pulak kalimah2 suci yg ade nama Allah mcm ni...kita kena alert n jgn main suka2 je nk taip ringkas2. Tak boleh sbnrnya. Lg pulak kalimah2 mcm ni ada dlm kitab suci Al-Quran.

Kalimah ‘INSYA ALLAH’ akan dibahaskan dlm entri seterusnya. Tunggu…hehe.

p/s : Aku taip entri ni dlm Word sbb umah aku xde line internet.

15 Disember 2009

5 comments:

hisham said...

Alhamdulillah....kenyang...hurk..!!!..hehe,,sedawa plak....Alhamdulillah..

hisham said...

Alhamdulillah....kenyang...hurk..!!!..hehe,,sedawa plak....Alhamdulillah..

seimura said...

bro sham...
wah smpai 2kali hahah. oo makan x ajak. majuk2. haha.

Boneka tak sakit said...

mcm utazah! huhuh mengajar pown nampak kasih syg!

atau aku jer rasa kut! hik hik hik..

seimura said...

boneka...
ceh ko cm bodek aku tuh. dh la salah eja. hahahaha. guling2 gelak. =))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...