09 October 2017

Kahwin Muda? Jangan berlagak sangat.

Assalamualaikum.

   Hambar. Bulan September langsung tak ada entry baru. Padah asyik tukar hp sana sini. Lemau. Takpe lah. Slow-slow kira update ye.

   Topik kali ini agak panas iaitu isu jodoh dan perkahwinan. Aku perasan lah ada la segelintir puak-puak yang bernikah di usia muda ni (awal 20-an atau bawah usia 20 tahun) semacam ada sikap berlagak dan angkuh di samping memperlekehkan orang yang kahwin lewat atau kahwin bukan pada usia muda.

Contoh la ayat dia, "Rugi tak kawen awal. Best."
"Kawen awal la boleh dapat anak awal pastu anak dah besar kita masih muda dan kuat lagi."
"Bagus tau kawen muda dapat elak maksiat"
"Kenapa ek orang suka kawen lambat? Tak takut ke jadi andartu bujang terlajak?"

Sekadar beberapa contoh ayat berlagak berunsur provokasi pun ada. Ada sesetengah tu kata lah kahwin umur 17-18 dan rezeki terus hamil dan dapat anak, pun berlagak jugak tau dah jadi ibu muda. Dah tu memperlekehkan orang lain pulak yang tak kahwin awal macam dia. Siap cakap konon sanggup korbankan masa muda remaja, tak apa takde hang out dengan kawan-kawan asalkan aku bahagia dengan suami dan anak. Padahal agaknya dalam hati ada memberontak jugak tu siapa tahu kan? Hahahah.

     Pertama sekali, jodoh tu rahsia Allah. Ada yang sampai cepat, ada yang lambat. Dah tertulis di luh mahfuz. Jadi tak perlu sibuk hal orang tanya bila nak kahwin apa semua tu. Itu semua kerja Allah. Kau usaha la macam mana pun pikat orang sana sini, bercinta bagai nak rak tapi kalau Allah tak izinkan, memang tak kahwin juga. Kita hanya mampu berdoa je selebihnya atas ketentuan Allah. Jangan nak pertikai jodoh orang lain lambat ke cepat yang penting kau tu jaga rumahtangga sendiri tak perlu sibuk hal orang.

   Kedua. Aku tertanya-tanya jugak yang kahwin awal nak mampus ni umur 16-17 korang tak sekolah ke atau tak ambil SPM? Biasanya perempuan yang kahwin tak awal ni sebab diorang sambung belajar lepas tu kerja dulu bukan macam korang kecik2 gatal nak kahwin tak nak sambung belajar. Haha ini bahasa kasarnya lah. Ada juga yang masih belajar kat kolej atau Universiti berkahwin. Tak ada masalah pun kalau pandai bahagi masa. Tapi yang langsung tak sambung belajar terus kahwin tu perlu ke mengutuk orang lain yang sambung belajar dan tak kahwin awal macam kau? Orang lain bukan gedik macam ko gatal nak kawen awal. Hohoh.

    Ketiga. Aku tengok yang kahwin kemain awal dan terus dapat anak ni (ibu muda belasan tahun) macam kurang matang (tak semua). Biasa lah jiwa muda ni darah muda remaja lain sikit. Cepat stress. Cepat naik angin. Tak dapat kawal emosi dengan baik. Kalau kat status facebook tu time mood dia marah-marah bermacam kata makian dan carutan keluar. Padahal ibu anak tiga tu (contoh). Kau rasa di mana kematangan dia dan tahap pendidikan dia? Belum masuk lagi bahasa budak wechat semua keluar, taip entah apa-apa diubah huruf dalam perkataan konon hipster. Dah jadi mak kan? Mengeja pun masih tak betul ke? Memalukan. Bila ditegur melenting. Tapi kuat meroyan di media sosial orang tu salah orang ni salah dikutuk dimaki. Apa guna kahwin muda tapi sikap masih kebudakan dan tak matang-matang?

   Keempat. Perkahwinan adalah satu benda yang serius, bukan main-main. Pastikan sudah bersedia fizikal dan mental. Bersedia untuk pikul tangungjawab. Dan perkahwinan ini bukan satu pertandingan beb. Siapa paling cepat kahwin dia lah hebat. Siapa paling cepat dapat anak dia lah paling hebat. Ada berapa ramai pasangan muda yang bercerai di Malaysia ni? Jadi tidak salah pun kalau seseorang tu terlalu memilih atau selektif, pasti dia mahu yang terbaik dan dalam masa yang sama dia menjadikan diri dia yang terbaik juga dan layak atau sekufu dengan pasangan. Kahwin bukan satu trendsetter. Orang lain kahwin muda, kau pun gelabah nak kahwin muda jugak dan cepat-cepat cari pakwe. Jangan ikut orang. Percaya pada jodoh Allah dah tetapkan siapa yang terbaik untuk kau cuma cepat atau lambat je sampai.

   Kelima. Perlu kikis dan buang sikap suka banding membandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain. Usah ada iri hati dan hasad dengki. Kikis juga sikap takbur dapat kahwin awal sebaliknya bersyukur. Rezeki setiap orang lain-lain. Ada orang rezeki dapat kahwin awal, ada orang rezeki dapat sambung belajar ke peringkat tinggi.

   Done bebel. Hahah. Aku kahwin umur 27. Tak cepat dan tak lambat sangat. Tapi bagi setengah orang umur 27 pun dah kira lambat. Its ok. Kalau aku nak berlagak kat budak mentah yang kahwin awal umur 17 boleh je aku cakap, at least aku ada ijazah. Kau ada apa? Hahaha. Gurau je. Jangan marah.

23 August 2017

Negaraku Sehati Sejiwa

Assalamualaikum.

     Alahai lemaunya lah bulan Ogos ni aku baru nak update blog. Hambar. Haha..

      Tahun ini merdeka ke 60 tahun uolls. Aku teringat pula hujung bulan lepas masa di PRDH hari Jumaat tengok tv3 rancangan WHI baru mula. Aku tak ingat apa topik hari tu tapi biasa lah awal rancangan diorang pergi buat survey kat orang ramai. Part 1 soalan tanya tahun ini ulangtahun kemerdekaan negara kita yang ke berapa. Boleh kata 90% jawab salah. 39 lah, 48, 55. Ada lah seorang dua jawab tepat 60 tahun. Adus memalukan. Apa kejadah 39 tahun. Itu zaman 90an punya, ini dah 2017 ko ni duduk zaman apa? Kesian.

    Part 2, tanya apa tema/ motto kemerdekaan tahun ini. Ah sudah. Aku pun tak tahu hahaha. Sehati sejiwa kot ulang tema tahun sudah. Kakaka. So kebanyakan jawab tak tahu atau kurang pasti. Ada yang dapat jawab dengan tepat tau. Memang aku tabik spring la betul tinggi semangat patriotik. Aku malu sendiri sebab aku pun tak tahu. Haha. Jawapannya ialah 'Negaraku Sehati Sejiwa'. Ohhh baru aku tahu. Aku jamin ramai lagi macam aku, tak tahu apa tema tahun ini. Hahah.

      Sejurus selepas itu aku pun terus google. Ahahaha. Memang Negaraku Sehati Sejiwa tema kemerdekaan 2017 yang ke 60 tahun. Dah 60 tahun rupanya. How times flies. Rasa macam baru hari tu je 50 tahun. Yang siap ada keluar not kertas RM50 edisi 50 tahun merdeka. Masa itu kemain sayang nak guna duit tu woii yelah limited edition. Tapi demi kelangsungan hidup terpaksa guna jugak lah. Untunglah sesiapa yang masih simpan wang kertas RM50 edisi merdeka 50 tahun tu. Kenangan. Boleh jadi barang antik.

     Aku teringat juga masa sekitar tahun 20002 ke 2003. Ada satu rancangan tv yang buat survey macam whi tu lah. Tanya tahun ni yang ke berapa punya hari kemerdekaan. Tapi masa tu wartawan tanya artis. Penyanyi, pelakon. Tiada seorang pun dapat jawab dengan tepat bhaii. Hahahaja. Memalukan lah satu Malaysia tengok. Nampak macam artis murahan dan cetek pengetahuan dan tak ambil berat pasal negara sendiri serta isu semasa. Kasihan. Haha.

      Kita sebagai rakyat Malaysia perlu juga cakna pasal ni. Bukan nak suruh hafal sejarah bulat-bulat tanpa tinggal sedikit pun, tapi sekurang-kurangnya tahu lah pasal 31 Ogos 1957. Dah beberapa tahun ini ada tambah lagi satu Hari Malaysia 16 September. Yang ini orang tak tahu dah berapa tahun pun tak apa lagi sebab kita baru je raikan dan sambut mula beberapa tahun lepas. Tapi aku ingat ia tahun 1963, tahun mak lahir. Haha. Tarikh yang menggabungkan Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak. We are one. Sesuai sangat lah negaraku sehati sejiwa. Bersatu tak kira bangsa dan agama.

    Tahun ini 31 Ogos jatuh hari Khamis. Esoknya 1 September Jumaat raya haji 10 Zulhijjah. Ini yang orang panggil merdeka raya. Haha. Dulu raya puasa pernah juga jatuh pada 30 Ogos. Merdeka raya berulang lagi lah ni. Hehehe.

     Ok lah bai nanti ada masa aku update blog lagi. Haha.
        

22 July 2017

Chester In Memory

Assalamualaikum.

     Maaflah, masih belum move on dengan berita kematian Chester cinta pertamaku. Amboi. Yelah sebab Chester la aku mula jatuh cinta dengan band Linkin Park.

     Aku ni kan kategori minah jiwang Sejak kecil. Peminat Setia Ziana Zain beb sejak sekolah rendah. Aku juga membesar dengan lagu-lagu tangkap leleh Melayu. Aku mana layan lagu omputeh. Di saat semua budak dan teenagers gilakan Backstreetboys, aku haram tak kenal siapa tu, Hahahah. Dah masuk sekolah menengah baru lah aku kenal BSB dan Britney Spears (1998).

      Sebab Linkin Park lah aku mula layan lagu omputeh. Walaupun aku lebih suka dengar muzik rock, aku masih boleh layan lah muzik pop.

    Aku ingat lagi lepas beli kaset Hybrid Theory, hari-hari aku dengar kat walkman atau radio. Kertas lirik tu sampai lunyai. Zaman tu mana ada YouTube. Kalau nak tengok MV diorang kena main kat jukebox yang kena pilih vcd tu dan masuk syiling 50 sen barulah dimainkan di screen TV. Biasanya restoran makanan segera ada la kotak jukebox tu. Kalau zaman 2000-belasan ni macam susah nak jumpa dah benda tu, macam dah tak wujud je.
So sambil kitorang minum dan makan sambil tengok MV rock band - rock band yang diminati termasuk LP. Ini cerita setiap kali outing lah. Budak asrama la katakan. Haha.

    Aku pernah juga buat gila menyanyi lagu LP (part Chester) kat dewan kuliah sekolah aku dulu. Sebenarnya ada tusyen. Boring tunggu Ustazah sampai aku dengan member aku buat konsert jap kat depan. Tapi masa tu semua student perempuan je yang ada. Member aku lagi seorang nyanyi part Mike. Lagu In The End la apa lagi. Audiens ada yang tengok ada yang tengok show kitorang, ada yang buat tak tau je khusyuk baca buku, ada yang bersembang. Tapi semua pun sporting la layankan sje kepala gila kitorang, Hahah.

    Kegilaan terhadap Chester tak habis masa sekolah menengah je tapi bersambung di zaman IPT pula. Tahun 2003 album Meteora keluar aku dah kat IPT. Masa ni member kamcing dah sambung belajar IPT lain, kami terpisah tapi tetap keep in touch. Masa di IPT ada lagi seorang member yang layan lagu omputeh termasuk lagu rock. Masih ada kawan sekepala la layan rock. Ahahah. Masih lagi imej rambut Chester dan Mike aku kekalkan. Cuma aku tak dye rambut je. Tapi pendek dan pacaknya tetap sama. Wakaka.

    Hey ada lagi satu aku tertinggal. Subang Chester. Aku pakai semula subang masa sekolah menengah tu setelah hampir 10 tahun aku tak pakai. Last aku pakai Subang emas masa Darjah 1 then tertanggal masa PJK lepas tu terus tak pakai dah. Biasa lah jiwa muda. Masa tu barang silver celop tengah trend aku pun beli juga. Tapi hmmm sampai lah jadi satu peristiwa cuping telinga aku Bengkak dan bernanah. Ke hospital la jawabnya nak tanggalkan subang tu siap dapat MC. Kau hado? Kisahnya memang cuping telinga aku sensitif dengan barang tiruan. Degil kan. Tapi aku tak serik, masih pakai lagi tapi kejap-kejap la. Agak-agak nak mula bengkak aku tanggalkan lah, dah sembuh aku pakai balik. Haha.

    Hai bila teringat pasal Chester bunuh diri mula lah aku murung kejap. Terlalu muda la untuk dia pergi. Kesian sangat. Ye aku taulah dia tu kafir dan tak perlu nak meratap sedih bagai tapi dia pun manusia kan? Nilai nyawa tu. Aduh sebak plak. Ceh.

    Siang tadi aku tengok YouTube banyak gila video tribute untuk Chester. Semua fans dia buat. Termasuk lagu-lagu popular LP digabungkan dalam satu video. Kadang rasa macam tak boleh terima plak dia mati macam tu je bunuh diri. Yelah susah nak kata. Walaupun terkenal dan disanjung peminat, kaya raya, mempunyai keluarga yang sempurna (isteri dan anak-anak) tetapi masih tidak menjamin kebahagiaan kerana jiwanya kosong. Depression. So sad.

      Apa nasib LP lepas ni. LP dijadualkan akan memulakan Siri konsert jelajah bermula 27 Julai ini. Siapa sangka vokalis/ frontman Linkin Park akan bunuh diri seminggu sebelum mulakan tour? Sangat memilukan. #ripchester


     

21 July 2017

My Chester Bennington

Assalamualaikum.

    Pagi tadi kat group whatsapp ada seorang kawan aku bagi screen shot portal berita. Bila download... Ceritanya pasal vokalis Linkin Park mati tergantung. Huh terus bulat mata aku. Aku ingatkan khabar angin je. Terus aku Google dan memang sah dah mati. Omg. Tak sangka nya.

    Tarikh mati 20 Julai 2017 9.00 pagi waktu Amerika (California) bersamaan 21 Julai 2.00 pagi waktu Malaysia. Ditemui mati di rumahnya sendiri ketika semua orang lain dalam rumah tu keluar ke bandar. Dipercayai bunuh diri dengan menggantung diri. Rupa-rupanya Chester dah bertahun-tahun menderita bergelut dengan masalah dadah dan alkohol. Senang kata bunuh diri sebab tertekan la ni. Aduhh. Betul-betul tak sangka.

    Mengimbau kembali 16 tahun lalu sekitar 2001 dan 2002 masa aku masih sekolah menengah. Masa ini LP memang famous dan menjadi kegilaan remaja termasuk aku. Masa LP baru keluar lah. Pendek kata aku memang diehardfan LP terutama Chester. Siap potong rambut dan buat rambut macam Chester dan Mike Shinoda. Lagu-lagu dalam album Hybrid Theory dan Meteora semua aku hafal. Zaman tu aku mampu beli kaset je lah (original beb). Maklum lah masih student. Koh koh koh. Apa-apa majalah yang ada keluar cerita LP aku akan beli termasuk magazine omputeh Galaxy.

    Tapi bila aku pergi Mesir aku dah slow kan sikit lah kegilaan aku dengan band-band rock zaman awal 2000-an termasuk LP. Bila dah kahwin dan ada anak lagi lah aku slow dan tak ambil tahu sangat lagu-lagu omputeh rock yang baru hehe. Last aku dengar famous lagu LP ialah New Divide. Tapi lagu-lagu lama still aku dengar dan tengok video klipnya sebab malar segar gitu kan terutama dari album Hybrid Theory dan Meteora. Yang terbaru lagu tajuk Heavy yang baru keluar tahun 2017 ni ramai komen negative sebab unsur rock dah hilang tapi lebih kepada bunyi pop. Aku setuju juga bab tu. Mana hilang nya taring LP?

    Hari ini satu dunia dikejutkan dengan berita kematian Chester. Dan paling memilukan dia mati bunuh diri. Kesiannya. Umur baru 41 tahun dan memilih untuk mengakhiri hayatnya dengan bunuh diri. Aku? Terkejut dan sedih. Yelah sedih sebab tak sempat dia kembali ke agama fitrah. Sebagai salah seorang peminat mesti lah aku rasa terkesan. Cewah. Hanya yang meminati LP je tau macam mana perasaan tu. Susah nak ungkap.

     Aku pun hari ni melayan vc LP kat YouTube sebagai mengenang penyanyi kegemaran aku. Rata-rata kat komen meluahkan rasa sedih. Aku jamin lagu-lagu LP di YouTube akan meningkat jumlah viewers nya sebanyak sekali ganda atau dua kali ganda sepanjang minggu ini.

    RIP Chester.

14 July 2017

4 Day Rules --> Tak buat pun takpe.

Assalamualaikum.

    Golongan mak-mak moden pasti biasa dengar atau pernah dengar istilah ini. 4 day rules. Kononnya rules untuk memperkenalkan solid food buat pertama kali untuk baby umur 6 bulan.

    Entah siapa yang cipta #4dayrules ni pun aku tak tahu lah. Yang pasti dari negara barat. Kalau tak Amerika, negara Eropah. Hahaha. Memang kebanyakan tips-tips untuk ibu hamil dan penjagaan bayi dicedok dari sana kan kalau search di internet pun. Mana yang elok dan sesuai dengan adat dan budaya kita, boleh je kita ikut. Tapi tak semestinya perlu taksub. Eh mesti buat macam ni, mesti buat macam tu. Jangan protocol sangat.

     4 day rules bermaksud try and error selama 4 hari. Contohnya beri makan solid food pertama puri buah pisang. Beri makan baby puri pisang sahaja dalam tempoh 4 hari dan perhatikan penerimaan bayi dari segi najis dia atau alergi. Kalau ok tak ada masalah bermakna serasi dengan bayi dan boleh teruskan. Kalau ada cirit ke apa jangan teruskan. Lepas 4 hari puri pisang, tukar menu lain pula contohnya puri epal. Pun sama 4 hari juga.

    Nak cerita lah juga masa Jannah dulu aku ada buat juga lah puri-puri ni. Siap beli baby bullet lagi kau. Beli online je. Aku rasa ada lah dalam dua minggu ke tiga minggu aku rajin buat puri dan simpan. Jannah makan tapi tak banyak. Aku pun fed up lepas tu takde buat puri lagi dah. Aku bagi nestum dan biskut baby bite atau baby guide. Sebab Jannah pun dah pandai pegang sendiri. Tapi aku tak ikut betul 4 day rules tu. Kali pertama je. Lepas tu ah lantak lah. Hahahah. Sebab tengok Jannah pun ok takde sakit perut ke muntah ke so tak payah tunggu sampai empat hari untuk tukar menu. Nestum pun Jannah tak makan sangat. Tak habis pun satu pack. Oh ye aku start bagi Jannah solid food umur 8 bulan.
Sebulan kemudian dia dah mula makan macam-macam. Bubur, roti, nasi. Walaupun tak ada gigi lagi tapi dia menunjukkan minat nak makan tu. Jadi selamat tinggal solid food baby, welcome to makanan orang dewasa. Kah kah.

    Bila tiba part Naim, aku langsung takde buat puri. Baby bullet tu pun aku dah jual balik lama dah, masa Jannah umur setahun kot. Aku terus bagi bubur nasi. Naim pun jenis pemakan. Apa je bagi dia tak tolak. No 4 day rules dah. Hahaha.

    Tapi aku kagum lah dengan mak-mak yang rajin buat puri untuk bayinya. Aku ni malas tu satu hal lah, anak-anak aku kan kuat ngempeng. Ada masa pulak aku nak bikin puri. Masak pun kadang tak sempat. Bila Naim dah setahun lebih ni la baru kurang ngempengnya sebab dah banyak main. Ada geng lagi dengan kakak memang syok la bermain.

      Lagi satu yang termasuk dalam rules memperkenalkan makanan separa pepejal untuk bayi adalah no sugar and no salt. Kalau nak bubuh garam pun sikit je. Tapi seeloknya jangan letak garam langsung. Kalau nak ada rasa masin letak ikan bilis yang dah dikisar. Senang kata biar tawar pun tak apa. Baby lagi kan. Kalau ikut rules sebenar umur setahun ke atas baru lah bagi makanan atau minuman yang ada gula dan garam. Tapi aku mana nak ikut rules poyo ni, wakaka. Umur 9 bulan anak-anak aku dah makan macam orang dewasa makan. Takde nya no salt no sugar.

    Kenapa aku kata poyo? Ok konon lah no sugar no salt. Habis tu baby yang memang minum susu formula sejak lahir tu apa cerita? Dah tentu FM pun tinggi gula. Atau baby yang campur bf dan FM. Atau baby yang minum FM sejak umur 6 bulan. Jadi jangan nak poyo konon nak ikut rules no gula no garam bawah umur setahun. Hahaha.

    Yelah katanya bagi home made food lah, takde bagi process food. Macam aku semua pun aku bagi. Nugget, kentang goreng, yang frozen2 tu lah tapi tak lah kerap. Ada sesetengah orang tak bagi langsung procces food ni. Bagi yang home made atau real food je atau lebih 'jaga' cuma bagi yang benar-benar healty food sahaja. Terpulang lah pada kerajinan mak-mak sekalian.

    Kepada yang rajin nak buat 4 day rules aku bagi lah panduan sedikit berdasarkan pembacaan aku tiga empat tahun lepas. Hahaha. Masih tersemat dalam ingatan walaupun aku takde buat sepenuhnya pun. Kakaka.

Umur baby 6 bulan:
Puri pisang
Puri labu (perlu rebus dahulu)
Puri epal
Puri avocado (amboi omputeh sangat)
Puri kentang (macam kentang putar)
Dan beberapa lagi buah dan sayuran lain.

Umur baby 7 bulan:
Bubur nasi blend ditapis. Blend sayuran macam lobak atau brokoli.
Bubur + ikan bilis kisar.

Umur baby 8 bulan:
Bubur nasi biasa tanpa blend atau tapis.
Perkenalkan ikan dan ayam. Potong kecil-kecil.
Perkenalkan seafood. Ada setengah orang tunggu umur setahun baru bagi seafood.
Kalau ada alergi hold dulu jangan bagi.

Umur baby 9 bulan:
Nasi lembik atau bubur biasa. Tambah sayuran. Pelbagaikan lauk ikan dan ayam.

Umur 12 bulan/ setahun:
Makanan orang dewasa. Nasi putih dengan lauk dan sayur. Dah tak perlu 4 day rules bila umur 8-9 bulan sebenarnya. Hehe.

Sekian. Terima kasih. Hihi.

11 July 2017

Babywearing - My Booba

Assalamualaikum.

     Penggunaan babywearing atau nama kampungnya 'alat dukung baby' (aku yang cipta istilah ni hihi) semakin meluas di kalangan ibu-ibu moden masa kini. Kalau di luar negara boleh dikatakan setiap ibu mesti memiliki satu babywearing. Kalau di Malaysia, dalam 10 orang ibu yang mempunyai bayi, hanya seorang je menggunakan babywearing.

       Aku pakai babywearing jenama Booba. Salah satu jenama famous. Aku beli second hand atau preloved je dari seorang kenalan. RM250. Harga asal RM400 lebih something. Yup memang mahal tapi berkualiti tinggi. Boleh pakai tujuh keturunan. Selain Booba, ada Ergo dan beberapa jenama famous lain yang harga RM400-500 atau lebih yang menjadi pilihan ibu-ibu. Dah macam harga stroller pun ada. Hehe.

     Aku beli masa Naim umur 3 bulan. Memang sedap je Naim duduk dalam Booba siap tertidur lagi bila berjalan. Sampai lah umur Naim 8 bulan aku dah jarang keluar rumah sebab eczema Naim tu. Tersadai lah kejap tak digunakan. Bila umur Naim dah setahun dan eczema dia pun semakin pulih tinggal bahagian kaki je, baru lah aku pakai semula Booba bila keluar rumah berjalan di mall ke apa. Aku prefer babywearing berbanding stroller sebab easy to wear gitu. Stroller susah nak kena lipat masuk dalam kereta, bila nak guna kena buka balik. Buang masa. Lepas tu nak sorong lagi kalau ramai orang payah. Ye cukup lah pengalaman masa Jannah baby dulu duduk dalam stroller. Lagi pula anak-anak aku jenis suka berdukung.

     Tapi yang akward nya bila aku pakai Booba pergi pasar lambak kampung atau bazar Ramadhan kawasan kampung. Semua orang pun tengok je. Yelah biasa la ibu-ibu yang duduk kawasan kampung yang rumah nya dekat je dengan pasar bawa anak kecil atau baby dukung biasa je. Kononnya cuma 'orang Bandar' je yang pakai macam orang putih tu babywearing. Hahaha.

    Memang kreatif dan inovatif siapa yang merekacipta babywearing. Kalau yang jenis mahal si pereka sudah kaji material apa yang paling selamat dan kukuh, tidak membebankan tulang belakang si pemakai, bayi pun selesa, struktur tulang bayi pun tidak terjejas. Sangat membantu ibu-ibu. Anak pun selesa dalam dakapan ibu. Biar lah alah membeli tapi menang memakai. Biar mahal tapi berbaloi, tahan lama, tahan lasak dan berkualiti tinggi. Terbaik.

     

     

10 July 2017

Logik Lagu 'Bangau Oh Bangau'

Assalamualaikum.

     Tertanya-tanya juga, siapakah pencipta lagu rakyat kanak-kanak yang bertajuk 'Bangau Oh Bangau'. Aku Google pun tak jumpa. Yang pasti lagu ini sudah berpuluh tahun wujud dan masih relevan didengari dan dinyanyikan sehingga kini.

    Sebenarnya dari kecil dulu aku telah berfikir dan tertanya yang lagu ini tidak berapa logik ceritanya. Haha. Mungkin ramai juga yang berfikir seperti aku.

Bangau oh bangau kenapa engkau kurus
Macam mana aku tak kurus ikan tak nak timbul ikan tak nak timbul
Ikan oh ikan kenapa tak nak timbul
Macam mana aku tak timbul rumput panjang sangat rumput panjang sangat
Rumput oh rumput kenapa panjang sangat
Macam mana aku tak panjang kerbau tak makan aku kerbau tak makan aku

  Di sini lah bermula tak logik. Rumput yang dimaksudkan bukan ke dalam laut/ sungai, tak kan kerbau makan rumput di dasar laut atau sungai? Aku pun fikir agaknya kawasan bendang kot ni. Sawah padi. Yang ada parit-parit tu. Kan cetek je. Bangau-bangau selalu bertenggek di situ.

Kerbau oh kerbau kenapa tak makan rumput
Macam mana aku tak makan, perut aku sakit, perut aku sakit
Perut oh perut kenapa engkau sakit
Macam mana aku tak sakit, makan nasi mentah makan nasi mentah

    Aik? Kerbau makan nasi ke? Kan makan rumput? Tak kan lah tadi cerita kerbau, bila sampai cerita perut terus tukar jadi perut manusia? Di manakah logik? Hahaha.

   Ok cuma dua rangkap ni je yang tak berapa logik. Pasal rumput panjang kerbau tak makan dan perut makan nasi mentah. Yang lain semua ok lah. Kayu api basah, hujan timpa kayu, katak panggil hujan, ular nak makan katak.

   Apa pun, kira kreatif la pencipta lagu ini, boleh kaitkan dengan binatang yang ada dengan alam semulajadi yang berada disekeliling kita dan dekat dengan manusia. Katanya lagu ini sebenarnya sindiran untuk golongan yang suka menyalahkan orang lain tapi salah sendiri tak nampak atau tak mengakui salah sendiri.

    Bila difikir juga, bangau sememangnya kurus, ada ke bangau yang gemuk? Kalau gemuk kang tak seimbang dan tak stabil kaki dia tak dapat menampung berat badan dia kalau gemuk atau terlebih berat. Ngehehe.

07 July 2017

Benarkah Induce itu Sangat Sakit?

Assalamualaikum.

     Sejak aku join group kat fb bfmembers dan kelab ibu mengandung, aku jadi rajin komen di setiap post ibu-ibu dalam group tu. Tapi tak lah setiap post, mana yang aku rasa boleh respon lah. Kata orang berkongsi pengalaman gitu. Ceh.

    Salah satu soalan popular di group KIM (kelab ibu mengandung) adalah pasal induce. Dah anak dua baru aku join group tu, hahaha. Dan aku juga tidak hamil anak ketiga ye. Hoho. Belum lagi.

    Apakah itu induce? Bahasa mudahnya ialah 'paksa bersalin'. Mempercepatkan kontraksi atau bukaan jalan. Biasa nya hanya ibu yang bermasalah dengan kehamilan contohnya overdue, GDM, air ketuban kurang, degupan jantung baby tak stabil atau beberapa masalah lain. Kaedah induce juga digunakan untuk ibu yang keguguran (miscarriage) untuk bersalin paksa (baby meninggal dalam perut usia kandungan 6 bulan ke atas).

     Satu ketika dahulu aku (dan bakal ibu) selalu dimomokkan betapa sakitnya induce tu. Berkali ganda sakitnya berbanding kontraksi natural atau normal (tanpa masuk ubat). Semua orang pun takut dengar perkataan induce. Berdoa agar tak kena induce. Sakit gila katanya.

     Oleh kerana aku dah pernah merasa la induce masa bersalin Naim, aku boleh kata sakit kontraksi masa nak bersalin Jannah adalah jauh lebih sakit berbanding induce masa nak bersalin Naim.

    Cerita ini agak panjang ye, hahaha. Tinggal 19.10.2015 pukul 8.00 malam aku terasa macam ada air laju keluar. Aku agak ini air ketuban. Tapi tak berterusan heavy macam masa nak bersalin Jannah dulu. Kali ini sikit-sikit. Aku pakai pad. Tak ada rasa sakit kontraksi jadi aku biar je lah. Mungkin dah turun tanda tapi baru 35w (34w6d actually). Esoknya pun sama masih turun air ketuban tapi tak heavy. Akhirnya lepas zuhur baru gerak ke HSI.

    Dah sampai nak daftar misi minta sijil nikah pulak dah. Peraturan baru katanya. Dulu nak bersalin anak pertama memang wajib bawa sijil nikah, anak kedua dan seterusnya tak perlu. Rules baru anak kedua dan seterusnya pun kena bawa sijil nikah juga. Dah zauji terpaksa patah balik rumah ambil. Dokumen lain memang dah lengkap lah iaitu buku merah. Buku merah anak pertama pun kena bawa tau untuk rujukan katanya.

   Sementara nak tunggu ujian saringan, zauji balik rumah kejap ambil sijil. Dah tiba giliran aku cek jalan, dah 2cm. Tapi masih belum ada contraction. Siap masuk muncung itik lagi tu nak cek apa tah. Kemudian kena cucuk dexa untuk matangkan paru-paru baby. Sakit gila Oit cucuk kat punggung. Rasa macam lumpuh sekejap beberapa saat. Adeh. Lama juga aku di bilik saringan. Sepatutnya cucuk dexa tu kena dua dos (12 jam sekali) tapi oleh kerana air ketuban aku dah kurang dan boleh bersalin bila-bila masa sahaja, aku sempat satu doa je. Nasib baik. Ya ampun sakit gilerr nak kena dua dos tu memang tak sanggup. Oh ye cucuk dexa memang biasa untuk kelahiran pramatang.

    Jam 5.00 aku dah ditolak ke lr (labour room). Dah pasang ctg lah semua. Bermula lah episode kena induce ikut drip kat tangan. Dos rendah. Tak ada kesan, tak ada kontraksi. Aku dah berapa kali kencing dah (guna tiub sebab dilarang berjalan ke tandas dah bila dah dalam lr) pun masih tak ada kontraksi. Dua jam kemudian masuk lagi induce dos lebih tinggi. Masih tak ada kontraksi. Ada sikit-sikit la tak sakit sangat. Akhir sekali induce drip dos paling tinggi. Baru ada kontraksi yang agak kuat tapi tak lah seluar masa Jannah dulu. Cek jalan dah 5cm. Tak lama lepas tu aku rasa betul-betul kontraksi yang sangat kuat, rasa macam nak berak tu tapi lagi sakit lah. Sebelum tu nurse dah pesan kalau sakit yang kuat tu datang panggil dia (beliau sedang sibuk menulis catatan di buku). Aku pun panggil. Aku yakin memang dah nak keluar betul ni budaknya, hahaha. Dia cek jalan dah 10cm. Tarik nafas, teran dengan kuat, kepala baby keluar, teran lagi sekali, badan baby keluar. Haha selesai lah. Kejap je yang sakit gila tu, dalam lima minit je.

   Jadi apa boleh aku kata, induce tu tak sakit pun, yang sakit gila-gila tu masa kontraksi kuat baby nak keluar. Itu je. Yang tak induce pun merasai sakit kontraksi yang kuat tu. Sama je sakitnya cuma bezanya lama atau tidak je. Masa Jannah memang azab gila aku rasa. Kontraksi setengah jam sekali start dari pukul 6 petang. Kontraksi 10 minit sekali start pukul 7.00 malam. ya Allah berguling lah aku atas katil seorang diri (wad kelas satu) menahan sakit. Pukul 10 baru masuk lr. Alhamdulillah bila anak kedua mudah sangat bersalin. Maybe sebab dah tau teknik meneran yang betul, teknik bernafas yang betul. Cuma yang ngeri bila dijahit hidup-hidup la bawah tu. Peh, bisa.

    Induce bagi setengah ibu mungkin betul sangat sakit. Lain orang, lain pengalaman. Aku ingat lagi masa gugur dulu, kakak depan katil aku dah induce tiga hari masih tak bersalin lagi, jalan memang tak buka. Oh ye, induce ada dua kaedah iaitu masuk ubat di vagina untuk buka jalan atau drip di tangan macam yang aku kena. Yang masuk ubat tu pun ada dosnya bermula dos rendah, sederhana dan tinggi. Ada orang dos rendah je dah boleh bersalin, ada yang lambat bukaan jalan terpaksa tingkatkan dos. Apa pun rezeki masing-masing dan ujian masing-masing. Kan ke dosa nak diampunkan. Bersalin je, gugur semua dosa yang lalu bersih suci macam baby baru lahir. Bertarung dengan maut tau ibu bersalin ni.

     Begitulah ceritanya pengalaman di induce. Bukan kita yang minta tapi keadaan memaksa (amboi) demi menyelamatkan nyawa ibu dan anak. Seperti juga ceaserian dan epidural, induce bukan suka-suka ibu boleh minta ye dari hospital. Haha. Hanya kandungan bermasalah saja dan pihak nurse, doktor, pakar lebih tahu apa yang terbaik buat ibu.

06 July 2017

My Daughter is Growing Part 1

Assalamualaikum.

      Kadang-kadang golongan mak-mak ni bagai tidak menyedari yang anak kecil mereka telah membesar dan sudah boleh berdikari tanpa perlu pertolongan ibu bapanya.

     Contohnya bila anak nak mandi sendiri, buka pakaian sendiri, pakai baju sendiri. Aku terasa macam Jannah kecil lagi dan masih aku perlu siapkan semuanya. Hai, cepat nya kau dah besar nak. Hahaha. Ye sebagai ibu bila tiba masanya kita perlu 'melepaskan' dia untuk melakukan sendiri rutin harian seperti mandi, gosok gigi, pakai baju sendiri. Tapi kadang-kadang aku tetap mandikan si Jannah sebab dia kalau mandi sendiri mengelat, cuma badan je basah. Kepala dan muka tak basah langsung. Hmmm..

    Jannah 4 tahun 4 bulan. Semenjak Syawal ini dia memang nak mandi sendiri. Pada hal aku tau dia main air je lebih. Punya lah lama sampai setengah jam. Grrrrr. Dan baru bermula minggu lepas Jannah dah pandai rasa bila nak kencing tu. Dia cakap nak buang air. OK aku buka semua baju dan pampers then dia masuk bilik air. Aku cek pampers memang kering. Wah. Ini sudah bagus.

     Ye aku tahu umur 4 tahun masih pakai Pampers dikira lambat lah. Aku memang tak buat potty training. Aku tak nak paksa dia. Banyak kali juga aku cakap tak payah pakai pampers la kan dah besar. Tapi dia tak nak. Dia nak juga pakaian Pampers. Ok dah stop, aku tak paksa. Setiap hari juga aku pujuk tapi dia tetap nak pakai pampers. Haha. Aku beri masa agar Jannah benar-benar bersedia untuk tidak pakai pampers.

       Sehinggalah Isnin baru ni. Dia nak tidur malam aku pakaikan pampers. Esok pagi nya kejut untuk pergi sekolah, bukak pampers memang kering. Tak kencing langsung. Wah. Ini sudah bagus. Tapi kalau nak berak still pakai pampers lagi la hehe.

     Jannah masih pakai saiz XL. Kalau lah betul dah free diapers, bulan ni dah tak perlu beli pampers lagi. Habiskan apa yang ada je. Alhamdulillah senang je nak lepaskan pampers bila anak benar-benar dah bersedia. Dia tau bila dia betul rasa nak kencing dan dia pergi bilik air. Tak ada langsung adegan terkencing dalam seluar sebab tak tahan sangat. Atau terkencing di lantai sebelum sempat masuk bilik air. Senang kerja Ummi hahaha. Sebab biasa aku dengar ibu-ibu bercerita tentang potty training, terkencing terkucil tu perkara biasa dalam seminggu dua minggu pertama. Hahaha. Bagi aku itu bukan perkara biasa, itu maknanya si anak belum betul-betul bersedia untuk dilatih tak pakai pampers, masih tak dapat kenal rasa nak kencing yang di hujung-hujung atau boleh kawal rasa tu daripada terrrr kencing. Hah gitu. Jadi tahniah kepada anakku kerana berjaya kawal daripada terlepas selain di tandas. Walaupun agak lewat pada usia 4 tahun baru nak free diapers, tapi memudahkan kerja aku. Takde adegan kena mop lantai atau basuh karpet ke tilam ke sebab terkencing. Hihi.

    OK lah bersambung part 2 nanti. Kalau ada lah. Hahahaha.

04 July 2017

Hypoglycemia Ketika Berpuasa

Assalamualaikum.

    Tahun 2012 masa mengandungkan Jannah dulu kena minum air gula untuk tengok ada kencing manis atau tidak. Kena puasa 12 jam dari 10.00 malam sampai 10.00 pagi sebelum ambil darah. Lepas ambil darah baru kena minum air gula. Dua jam selepas itu ambil darah sekali lagi. Tapi resultnya dua minggu lepas tu baru dapat, haha. Alhamdulillah bacaan normal dan tak ada diabetes ketika hamil.

    Jumaat lepas aku saja la nak tengok tahap gula dalam darah aku macam mana. Zauji ada alat dia. Aku takut juga kalau aku ada kencing manis ke tapi tak sedar. Aku ni kuat minum air manis. Air masak memang minum sikit je. Aku berharap gula aku normal je la. Ujian nak tengok gula/ glukos dalam darah ni seeloknya dibuat masa tengah puasa baru lebih accurate. Kalau tak puasa pun mesti tidak makan atau minum selama 12 jam.

    Maka setelah dibuat ujian, result aku cuma 1.1 mmol/L. Aku dan zauji sama-sama terkejut macam tak percaya. Result normal biasa nya 4.0 - 8.0 atau minima 3.9 ke macam tu lah. Lebih 8.0 dah dikira terlebih gula dan ada diabetes. Kurang dari 3.9 dah dikira kurang gula atau istilahnya hypoglycemia. Aku punya cuma 1.1? Sangat kurang gula?

     Aku buat konklusi maybe sebab puasa dan menyusukan anak kot itu sebab gula aku jadi kurang sangat. Tapi symptoms hypo aku takde la teruk atau nampak sangat. Paling teruk pun sakit kepala yang kuat. Tapi pada hari aku buat ujian tu aku takde sakit kepala. Kalau orang yang menghidap hypo ni antara simptom yang aku baca, jantung berdebar, badan menggigil, pening, sakit kepala, kurang tumpuan, berpeluh, pandangan kabur, badan letih.

    Aku pun memang tak ada lah buat kerja berat. Duduk PRDH apa je aku boleh buat? Baring tengok TV je. Haha. Kalau kat rumah ada lah basuh kain sidai kain, menyapu. Mengemop satu rumah pernah juga hari tu masa tengah berpuasa. Haha.

      Maybe betul la kot memang sangat kurang gula dalam darah aku. Maybe semua nya dah disedut si Naim. Haha. Pada hal aku kuat minum air manis. Cuma bila puasa siang tak minum jadi kurang lah nak minum air manis tu dalam sehari. Dapat sebelah malam je dan pagi waktu sahur. Lagi pula aku memang spesis kurang minum air. Bila haus je aku minum. Takde la saje-saje nak minum air gitu je.

    Kalau nak dikirakan aku dah raya sakan tiga hari baru aku start puasa ganti. Kiranya 4 Syawal la baru start puasa. Sepatutnya dah stabil jugak la gula tu kan takde kurang sangat. Masa aku cek tu hari ketiga puasa ganti (6 Syawal). Hai entah lah misteri sungguh. Kekeke. Atau sepatutnya aku kena puasa selang sehari ke, tak boleh straight, barulah gula aku normal? Mungkin.

    Patut lah ibu menyusukan anak atau hamil atau kedua nya sekali diberikan rukhsah untuk berbuka awal atau tidak berpuasa kerana boleh bawa mudharat pada diri sendiri. Tapi aku ni jenis tak mahu serabut kepala fikir nak kena ganti puasa bila bertangguh. Itu yang aku sedaya upaya puasa juga selagi mampu di bulan Ramadhan. Paksa diri. Haha.

   Ini kalau cek di Klinik atau hospital ni, confirm nurse dan doktor tak bagi puasa. Rendah sangat cuma 1.1? Silap-silap kena tahan wad pula, kena minum air glukos/ air gula bergelas-gelas. Euwww. Boleh termuntah aku. Terus teringat yang tahun 2012 tu. Lepas ambil darah kali kedua je, sampai rumah terus aku muntahkan balik semua air gula tu. Rasa pening dan mual gila tapi aku bertahan je sepanjang di kkia sampai la balik rumah. Dah la sebelum tu puasa 12 jam.

    InsyaAllah diberi kekuatan untuk terus berpuasa. Oh ye hari Jumaat tu lepas cek gula tu kami ke jusco jalan-jalan dan berbuka puasa di KFC. Amboi kelass. Haha. Aku minum Milo ais dan Teh o ais limau. Aku memang tak minum air gas. Euww. Kang ada pula orang suruh aku minum air gas untuk tingkatkan gula aku, wakakaka. Yelah air gas/ berkarbonat kan paling tinggi kandungan gulanya. Tapi kalau lepas berbuka dah makan dan minum macam-macam yang ada gula pun, kalau aku buat ujian cek darah semula, bacaan nya tak kan naik banyak. Contoh asal nya 1.1, mungkin paling banyak 3.5. Masih tak capai paras normal 3.9mmol/L. Bertabahlah.

    Jadi aku minta tolong pembaca blog ini yang di kalangan doktor ke nurse ke, pegawai kesihatan, pegawai nutrisi tolong bagi pandangan dan nasihat sikit apa yang perlu aku buat. Boleh komen kat bawah ni atau emel racunsakti@gmail.com terima kasih. Kbai.

30 June 2017

Perjuangan Puasa Ganti dan Puasa Enam

Assalamualaikum.

   Salam 6 Syawal. Bersiaran dari pusat rawatan. Alhamdulillah dah dapat dua hari puasa qadha. Biasanya dulu waktu bujang, raya kedua aku dah start puasa ganti sebab takut tak sempat habiskan puasa qadha dan puasa enam. Seperti yang aku pernah cerita dalam blog ini beberapa tahun lepas, aku asingkan dua puasa ini (wajib dan sunat).

2012 : Puasa Ramadhan sebulan penuh + puasa enam di bulan Syawal. Ini tahun pertama bergelar isteri dan aku tengah mengandung 8 minggu masa masuk bulan puasa.

2013 : Puasa Ramadhan sebulan penuh + puasa enam di bulan Syawal. Alhamdulillah dua tahun berturut-turut dapat puasa penuh. Yay. Masa ini aku masih belum datang haid sebab tu dapat puasa penuh. Walaupun masih menyusukan anak dan bekerja tapi masih mampu bertahan puasa.

2014 : Gagal mempertahankan rekod puasa penuh sebab datang bulan. Masa Syawal puasa ganti 7 hari + puasa enam, total 13 hari puasa di bulan Syawal. Masih lagi bf Jannah waktu puasa.

2015: Puasa Ramadhan sebulan penuh + puasa enam di bulan Syawal. Masa ini tengah mengandungkan Naim dan masih menyusukan Jannah. Alhamdulillah masih larat puasa.

2016 : Puasa Ramadhan sebulan penuh + puasa enam di bulan Syawal. Sama kesnya sebab masih belum datang haid. Masih fully bf Naim.

2017 : Kena qadha puasa 7 hari + 6 hari puasa enam, total 13 hari.

    Aku start asingkan puasa ganti dan puasa enam ni masa umur belasan tahun sampai la umur 26 tahun. Gigih la aku puasa 13-15 hari di bulan Syawal. Perjuangan ini tidak mudah. Banyak pancaroba. Haha. Kena kuat semangat.  Yelah walaupun puasa aku tetap ikut orang beraya. Orang lain makan aku tak makan. Tapi aku ok je takde la terliur. Hahah.

     Aku paling cuak kalau terkena bersalin masa bulan puasa. Amboi jenuh wei nak ganti tu. Aku kesian jugak la pada ibu-ibu yang bersalin masa bulan Ramadhan, paling kesian bersalin 1 Ramadhan. Sebulan tu kena qadha. Jadinya aku mencuba sebaik mungkin untuk tidak hamil yang edd nya jatuh pada bulan Ramadhan. Hahaha. Anda pasti boleh.

   Seperti sedia maklum, puasa ni bagus untuk kesihatan. Kalau jenis yang bukan 'eat clean', elok sangat lah berpuasa untuk membantu detoks badan secara semulajadi. Contohnya aku sendiri lah yang suka makanan bergoreng, suka minum air manis, makanan banyak kolesterol, tak makan sayur. Pendek kata takde berkhasiat sangat. Aku masih tak mampu la nak 'eat clean' yang langsung tak ambil gula pasir, tak makan nasi (kalau ambil guna betas perang), tak makan roti, takde guna kicap, sos, takde bergoreng atau berminyak dan cuma makan real food yang benar-benar berkhasiat dan 'bersih' sahaja. Bersih bermaksud tiada GMO dan serba serbi organik sahaja.

    Biasa la orang kita, dah sebulan puasa, bila raya je 'balas dendam' makan macam-macam dengan kuantiti yang banyak. Rendang, kuah kacang, sayur lodeh, sup tulang, laksa, sate dan pelbagai lagi. Kalau rendang atau sup atau kari ke bukan setakat ayam, ada itik, lembu, kambing, paru, hati. Belum masuk lagi yang masak kicap lah, masak merah, masak kurma. Jadi bila dah makan macam-macam selama seminggu raya tu, dah boleh lah start puasa untuk bagi rehat dan bertenang sikit perut tu. Dah sumbat segala juadah raya termasuk kuih raya yang manis-manis, detoks la sikit dengan puasa enam. Hihi. Macam yang aku tengah buat la sekarang ni. Tapi aku puasa ganti dulu.

     Jadi kepada kaum wanita khususnya, jangan malas deh nak puasa ganti dan puasa enam. Mengandung dan menyusukan anak bukan alasan tak boleh puasa. Kalau yang tak mengandung dan menyusukan anak, pasti lagi boleh puasa tanpa ada masalah. Ala, korban lah sikit kan. Malam kan boleh makan. Melantak je la banyak mana pun. Haha.

    Bukan apa, orang perempuan ni lazimnya suka sangat bertangguh untuk ganti puasa. Boleh kata 70% orang perempuan suka ganti puasa pada bulan Syaaban. Hujung-hujung Syaaban baru terkial-kial nak ganti. Alahai. Ayuh berubah wahai ladies. Kalau tak nak ganti masa bulan Syawal sekalipun, paling kurang jangan bertangguh sampai bulan Syaaban. Zulqaedah ada, Zulhijjah ada. Muharram, Safar, Rabiul Awal, Rabiul Akhir, Jamadil Awal, Jamadil Awal, Rejab. Amik ko semua bulan aku sebut. Haha.

    Kepada yang berjaya ganti puasa di bulan Syawal tambah puasa enam, tahniah diucapkan. Anda hebat kerana berjaya tempuh dugaan kuat ketika musim raya. Hehe. Bukan senang. Kalau spesis mak-mak yang ada anak kecil ni, nak kena suap anak makan lagi, fuh dugaan dan cobaan. Sabar je lah.

     Selamat berjuang ye ibu-ibu.

Aidilfitri 2017

Assalamualaikum.

Seperti dijanjikan, meh aku belanja pic anak-anak.

Raya pertama di rumah fil. Baju Naim dan abah sedondon sebijik. Baju Jannah corak dan warna sama dengan Ummi tapi bezanya Ummi takde warna kuning tu dan takde kembang2 haha.

 Budak paling kuat makan. Mulut sentiasa ada isi makanan. Haha.










 2 Syawal. Masa ni singgah bengkel kejap di Kota Tinggi sebelum ke Muar.



 3 Syawal. Masa ni tengah berjaya rumah sepupu abah di Parit Raja.


 3 Syawal. Dalam kereta otw ke Parit Raja.



24 June 2017

Ketupat dan Raya


Assalamualaikum.

     29 Ramadhan 1438. Alhamdulillah. Esok raya dah. Tahun ini buat kali pertama meraikan 1 Syawal di Tenggaroh. Sebelum ni mesti balik kampung rumah atok di Parit Yusof. Atok pun dah tak ada jadi tahun ni mil fil tak mahu balik kampung.

    Semalam pulun anyam ketupat. Yang ketupat bawang tu zauji buat, ketupat pasar aku buat. Boleh kata 90% ketupat aku buat seorang, Hehe. Satu kepuasan bila anyam ketupat ni. Setahun sekali je kan. Walaupun aku pandai anyam ketupat bawang dan ketupat sate, aku lebih suka anyam ketupat pasar sebab bentuknya cantik. Ketupat bawang gemuk. Ketupat sate nipis sangat pula.

    Tak pasti la generasi muda hari ini ramai ke yang pandai anyam ketupat. Aku mula belajar anyam ketupat masa umur 10 tahun kalau tak silap. Abah yang ajar step by step. Terima kasih abah. Dah 22 tahun berlalu kemahiran anyam ketupat masih power. Haha berlagak tak?

    Hari tu dalam Facebook ada orang iklan nak upah orang untuk anyam ketupat. Kalau aku kat JB aku nak je buat. Sebiji upahnya 25sen. Memang sikit je. Tapi kalau aku ambil upah menganyam tu bukan sebab duit, tapi lebih kepada kepuasan diri sendiri. Kata orang nak lepas gian. Sehari aku mampu anyam lebih 100 biji kelonsong ketupat tau. Takde hal punya.

      Walaupun sekarang ni dah banyak jual ketupat segera atau boleh buat nasi himpit je, tapi sesetengah orang Melayu masih mencari ketupat asli yang guna daun kelapa tu. Oldskool. Tak lapuk ditelan zaman. Ini lah tradisi kita orang Melayu yang tak patut dilupakan. Tak raya lah kalau tak ada ketupat. Tak lengkap lah raya kita tanpa ketupat.

     Tapi aku sekadar pandai menganyam ketupat je. Nak isi beras banyak mana aku tak tahu, nak rebus berapa lama pun aku tak tahu. Yang aku tahu tinggal makan je. Heheh. Soon kena belajar juga kot. Errrr...yeke.

    OK guys. Selamat menyambut hari raya esok. Maaf Zahir dan batin. Bye.

23 June 2017

Bagaimana Cara Nak Wean Off (putus susu badan)

Assalamualaikum.

    Lusa nak raya patutnya cerita raya tapi aku post pasal wean off pulak. Hahah. Universal la sikit. Tak semestinya kena ikut tema.

    Dilema ibu-ibu menyusukan anak adalah bagaimana cara nak wean off. Memang cabaran besar. Penuh drama airmata lah senang kata, haha. Hanya mak-mak yang bf anak je tahu dan faham macam mana perasaan dan pengalaman tu.

    Untuk putus susu ada beberapa sebab. Sebab utama biasanya sebab dah ada adik. Haha. Sebab lain mengandung. Kalau anak bongsu, dah sampai umur perlu putuskan susu iaitu dua tahun atau tiga tahun atau empat tahun. Apa yang aku nak kongsi dan bagi tips ini adalah kerana si kakak atau Abang sudah ada adik. Dan sedia maklum, aku tak beri minum susu formula.

     Naim lahir ketika Jannah berumur dua tahun 8 bulan dan masih Menyusu badan. Sepatutnya nak wean off masa umur Jannah genap dua tahun tapi tak sampai hati. Jadi masa mengandungkan si Naim aku masih fully bf Jannah walaupun Jannah dah makan macam-macam. Lepas Naim lahir Jannah still bf. Gilir-gilir. Kejap kakak kejap adik. Dah pening juga macam mana nak stop kan si Jannah ni. Takpe lah selagi mampu bf dua-dua aku teruskan je.

     Sampai lah umur Naim tiga bulan dia makin kerap menyusu dan lama. Jannah dah banyak mengalah juga. Aku pun mulakan step nak stop kan.

Step pertama: Stop bf waktu siang.
Bagi makan banyak sampai kenyang. Nasi, biskut roti. Bagi minum air Milo dan air masak. Sesekali bagi air kotak coklat dutch lady. Aku dah cuba bagi susu kambing (tepung/ FM) perisa coklat tapi dia tak nak. Jadi aku terus tak bagi.

Step kedua: Stop bf masa nak tidur siang.
Normal anak yang bf ni suka ngempeng masa nak tidur. Aku lekakan dia dengan mainan atau tengok TV sampai tertidur. Kadang-kadang bagi main handset sampai tertidur.
Lepas dah berjaya dua step ni kira bagus dah. Ambil masa seminggu jugak.

Step ketiga: Stop bf waktu malam masa nak tidur.
Ini paling mencabar dan susah. Jannah nanges aku pun nanges. Sedih sangat tak sampai hati. Kesian. Tapi sebagai mak kena kentalkan hati. Cakap dan pujuk baik-baik. Bagi kata-kata pujian. Contohnya, "kakak dah besar dah tak boleh susu. Bagi adik pulak. Kesian adik. Kakak kan budak baik, cantik."
Kemudian masa nak tidur tu peluk dia. Biasanya aku sambil ngempengkan Naim, Jannah baring sebelah Naim sambil pegang tangan aku dan aku usap-usap kepala dia. Sambil cakap, "Ummi sayang kakak. Kakak budak baik kan". Dan teruskan bercakap dan pujuk sampai lah dia tertidur sendiri. Ini pun ambil masa seminggu jugak. Kalau dah tidur dan tengah malam dia terbangun biasa nya nak susu, haaa ni bapaknya kena main peranan. Tolong ambilkan air dan bagi anak minum.

   Aku pun tak sangka berjaya juga wean off Jannah. Hahaha. Petua orang suruh letak minyak angin la sirap la halia la aku tak pernah guna. Mungkin bagi orang lain cara tu efektif kot tapi aku tak yakin nak buat. Si Naim pula tunggu ada adik baru lah aku nak wean off. Sama lah masa Jannah.

     OK sekian untuk hari ini ye. Nak pergi anyam ketupat. Kbai.

21 June 2017

Setahun 8 bulan

Assalamualaikum.

    Alhamdulillah hari ini genap umur Naim 20 bulan atau setahun lapan bulan. Tapi gigi baru ada enam batang. Dua gigi bawah, empat batang gigi atas. Berjalan pun dah laju. Naim baru je pandai berjalan tiga minggu. Walaupun lambat tapi tak mengapa. Alhamdulillah.

     Eczema Naim memang dah pulih cuma ada saki baki sikit je lagi di bahagian lutut dan masih digaru kalau rasa gatal (tapi tak kerap). Jadi aku masih pakaikan leggings atau balut bandage bahagian lutut. Ahad dua minggu lepas zauji botakkan kepala Naim. Cukur guna mesin. Ni dah tumbuh semula rambutnya si comel.

    Berat dan tinggi terbaru tidak diketahui. Haha. Dah lama tak pergi Klinik since umur setahun. Saiz badan kecil molek je tak debab. Tapi pipi tembam macam kakak. Itu trademark dua beradik ni hahaha.

    Seperti baby lain, paling senang nak sebut perkataan 'abah'. Takpe lah Ummi redho masih belum dapat sebut 'Ummi'. Sobs. Asyik abah abah abah. Hahaha. Saje suruh sebut 'mama', OK confirm lah boleh sebut. Mama. Hahaha. Ada sekali tu aku cakap "haaa cepat lah naik" masa Naim tengah panjat katil. Naim pun sahut "aik...aik". Konon sebut perkataan naik la tu tapi pelat. Haha comel je.

     Makan memang kuat makan. Semua dia sebat. Pandai minum sendiri pakai cawan. Orang nak tolong pegangkan dia marah. Yelah takut tumpah ke. Tapi tak tumpah pun, sekadar berjaga-jaga. Minum air kotak pun pegang sendiri. Air botol air tin pun nak pegang sendiri tu (yang ni memang tumpah-tumpah le).

   Mulut memang bising becok bahasa dia. Paling cute bila dia bawa beg kecil atau bakul mainan ke hulu ke hilir ala mak jemah pergi pasar. Playskool pun dah pandai naik sendiri dan tolak sendiri. Sama jugak dengan kenderaan macam lori yang boleh naik tu dah pandai naik turun sendiri dan tunggang sendiri. Motor Jannah pun sama Naim naik turun sendiri. Dah besar la katakan. Haha.

     Biasa lah budak kecil suka kembur baju-baju yang dah dilipat. Setiap kali lipat kain kalau dia datang dan mula nak mengembur aku akan jerit aaaaaa (suara halus) sambil cepat-cepat simpan semua pakaian yang dah dilipat. Kadang-kadang aku tak perasan Naim datang kacau dan mula nak kembur lepas tu dia pun jerit aaaaaa (ajuk aku sebenarnya) sambil tangan dia mula nak sepahkan. Aku pun terus jerit aaaaaa jugak la.

   Aku memang selalu jerit aaaaaa kalau Naim buat sesuatu yang bikin mak-mak rasa marah. Contohnya tumpahkan air, teraburkan makanan. Konon-konon aku jerit tu tanda geram dan marah le tapi dalam mood kelakar. Buat muka dan aksi terkejut (beliakkan mata dan mulut lopong) lalu jerit aaaaaaa.

      Takde gambar pulak nak post. Nanti lah akan datang kita post gambar terbaru anak-anak ye. Mungkin Syawal nanti? Heheh.

18 June 2017

Tak Perlu Poyo Sangat

Assalamualaikum.

     Bila tiba bulan Ramadhan je antara yang paling popular adalah bazar Ramadhan atau pasar Ramadhan (singkatannya param). Tak dinafikan bazar dan param ini menambah kemeriahan bulan puasa.

     Tetapi muncul pula puak-puak poyo yang konon anti bazar Ramadhan atau jenis tak beli juadah di param la konon, prefer masak sendiri. OK lah bagus lah tu masak sendiri tapi tak perlu poyo nak bangga sangat kau tu bila tak jejak bazar Ramadhan.

    Contoh ayat popular bila update status di Facebook;

Dah tiga minggu puasa masih belum pernah jejak bazar Ramadhan. Alhamdulillah.

Yes. Berjaya tak pernah lagi beli kat bazar Ramadhan.

Ramadhan kali ini belum pernah lagi pergi param. Siapa macam saya like sikit.

     Eh beb ni aku nak tanya. Hina sangat ke orang yang beli juadah di bazar Ramadhan? Teruk sangat ke kalau beli makanan kat bazar Ramadhan?

    Kalau pun kau ada pengalaman buruk bila membeli makanan di bazar Ramadhan, tak boleh la pukul rata semua peniaga adalah sama dan semua makanan pun tak sedap. Masih ada peniaga yang ikhlas berniaga dan mencari rezeki halal.

   Ok lah kita tolak tepi cerita kuih karipap oksigen ke, murtabak inti bawang semata-mata, air tebu basi, makanan mahal nak mampus. Mana yang tak berkenan di hati, tak usah beli. Bukan semua peniaga tu meniaga hanya asal boleh atau nak kaut untung besar tapi makanan hampeh. Tak semua la macam tu. Kena bijak memilih.

   Macam aku sendiri sesekali suka juga round satu bazar Ramadhan dan beli apa yang aku teringin. Bukan lah hari-hari mesti membeli kat bazar. Dan biasa nya makanan yang aku nak tu susah nak jumpa dan aku tak reti masak makanan tu. Contohnya nasi kerabu, ayam percik, char kuey teaw. Contoh je la. Dalam masa yang sama support orang Melayu berniaga. Tapi beli jangan sampai membazir la kan. Itu paling penting sebenarnya.

     Memang la home cook adalah terbaik. Tak dinafikan pun. Bagus la kalau hang 30 hari puasa tu memang masak sendiri je juadah sahur dan berbuka tak pernah beli makanan kat luar. Tapi tak perlu nak bangga sangat semua nak canang kat fb. Bila kau buat status konon tak pernah jejak bazar Ramadhan tu, serious ramai yang rasa meluat dan menyampah gila bila baca. Kau tak pernah jejak bazar Ramadhan so what? Kau expect orang lain boleh ikut la cara kau tu yang tak membeli di bazar Ramadhan? Atau kau harap kau boleh jadi 'contoh' atau ikutan? Atau kau harap boleh menjadi 'rakyat mithali'? Terbaik lah aku ni tak pernah beli kat param. Bangga.
Huh boleh blah.

       Pendek kata macam ni lah. Kalau kau tak pernah lagi pergi param untuk tahun ni (Azam Ramadhan la konon) itu terserah pada diri ngko tapi tak perlu update status kat FB ke twitter ke no need. Diam-diam je sudah. Poyo gila tau tak? Macam la orang kisah kau pergi bazar Ramadhan atau tidak. Orang lain sikit pun tak kisah la. Tapi orang rasa sinis dan menyampah bila kau update status gitu. Hahah. Sebab ada riak di situ. Huk aloh.

     
    

13 June 2017

Botol Susu, Susu Formula

Assalamualaikum.


    Acapkali aku terbaca status FB ibu-ibu yang bercerita struggle nya nak stop kan penggunaan botol susu terutama bagi anak yang dah mula bersekolah samada taska atau tadika. Dalam hati aku yang part jahat (devil) akan pandang sinis sambil berkata, itu lah siapa suruh ajar guna botol, kan dah susah nak berhenti. Mendapat lah. Opss... Itu sindiran tajam dari part jahat tau. Lagi pun dalam hati je. Tak bermaksud aku mengecam. Maafkan saya.

    Yes, aku tak dapat nafikan yang botol susu dah memang satu keperluan untuk baby yang ibunya bekerja. Take note, only babies, not include the toddlers. Tak kisah la samada EBM atau FM, botol susu boleh kata wajib ada lah untuk semua baby. Walaupun baby tu EBF ada juga stand by botol susu untuk waktu kecemasan. Tetapi yang silapnya adalah bila masih memberi anak minum susu dalam botol bila usia anak dah melepasi dua tahun. Sepatutnya masa umur dua tahun dah stop kan. Minum pakai cawan je. Ada ke budak umur dua tahun masih belum pandai pegang cawan?

    Sebagai seorang bekas bayi (aku lah tu) yang memang tak pernah minum guna botol susu masa kecil, aku yakin orang lain pun boleh hidup lah tanpa botol susu. Hahah. Macam kes aku masa bayi memang refuse botol susu. Sama lah dengan anak-anak aku pun refuse botol susu. Orang akan cakap, yelah kau senang la surirumah je tak bekerja, bf je tak perlu susah-susah guna botol susu. Heh. Ramai je surirumah yang beri anaknya minum guna botol susu. Jadi apa bezanya?

    Perdebatan susu badan vs susu formula sampai bila-bila pun tak akan habis. Hehe. Tapi yang aku nak tegaskan ialah betapa susu formula itu sudah tidak diperlukan lagi setelah anak berusia dua tahun gais. Aku tengok mak-mak semua risau dan gelabah je nak bagi minum susu apa ye kat anak lepas wean off susu badan (lepas umur dua tahun). Duh. Bagi je lah makan nasi dan makanan berkhasiat. Real food. Susu dah tak payah bagi dah. Apa kebenda yang orang obses sangat 'mesti bagi susu formula lagi untuk tumbesaran yang sihat, otak cerdas, badan cergas, kuatkan tulang dan gigi (kalsium katanya), immune badan (tak mudah jatuh sakit)' dan pelbagai lagi lah alasan 'kebaikan' masih perlu bagi minum susu untuk budak. Tak payah terpedaya sangat dengan iklan promosi kebaikan susu (formula milk) sekian-sekian. Nak bagi Biar yang fresh bukan susu tepung tak kira lah susu kambing ke susu lembu ke susu kerbau ke. Sudah-sudah lah tu banggakan sangat jenama-jenama susu popular dan mahal yang dicanang penuh khasiat dan kebaikan. Puih.

     Bukan apa. Aku tengok ramai juga budak kerap jatuh sakit walaupun minum susu FM (yang katanya meningkatkan immune). Demam, batuk, selesema. Yang hyper lagi lah teruk. Terlebih gula. Yelah kalau dah dalam sehari sampai 8-10 botol susu FM 9oz kau rasa? Ish. Tak patut.

     Lepas tu terdengar la keluhan parents, barang mahal lah, kos hidup tinggi lah, pampers susu anak lagi sebulan dah berapa. Padahal kos beli susu yang beratus RM setiap bulan itu dah boleh di cut off, dah boleh jimat banyak. Sekali lagi aku tekankan, tak perlu lagi susu FM untuk toddler berusia dua tahun ke atas. Jangan risau budak tak cukup zat ke apa kalau tak minum susu (FM). Itu semua mitos sahaja. Asalkan diberi real food macam kita orang dewasa makan, dah cukup dah. Sebagai contoh la anak aku si Jannah. Tak minum FM langsung lepas wean off. Alhamdulillah OK je, jarang demam atau sakit. Cergas dan cerdas. Bijak, cepat belajar. Nutrients dalam susu formula tu bukan seperti yang dicanang dalam iklan. Mungkin ada la 5% khasiat je. Entah apa lagi kurang. Who knows?

       Sebenarnya perbelanjaan bulanan dan tahunan banyak boleh jimat bila anak stop minum susu FM bermula umur dua tahun. Duit susu formula dah boleh jimat setiap bulan. Duit botol susu dan puting juga boleh jimat. Katalah tukar botol enam bulan sekali, puting tiga bulan sekali. Bukan murah tu. Banyak juga kos mantenen budak yang masih hisap susu botol ni. Lagi pun kau tak penat ke asyik kena bancuh susu, basuh dan cuci botol setiap hari. Kalau sehari lapan kali anak hisap susu botol, lapan kali kena bancuh susu dan cuci botol susu. Belum masuk lagi tengah malam terpaksa bangun dari tidur bila anak merengek nak susu, pergi bancuh susu. Tidur pun terganggu. Cukuplah dua tahun je anak hisap botol susu tu ha. Yang terbaik tak payah guna botol langsung, df je. Tapi tak pe lah bagi ibu bekerja yang terpaksa bagi susu botol juga kat anak. Ingat. Sampai umur dua tahun je tau. Tak payah terpengaruh sangat dengan dakyah masih perlu minum susu untuk lengkapkan nutrients. Auta je semua tu.

    Kenapa aku terlalu prejudis dengan susu formula? Hmm. Sebab susu ibu adalah terbaik. Lagi satu sebab aku menyampah gila dengan lambakan iklan susu formula di pasaran. Paling menyampah bila siap claim khasiat dan kebaikan setinggi gunung, terlalu melebih-lebih.

    Tak mati lah anak kau kalau tak minum susu tepung tu. Ok lah hak masing-masing nak bagi anak minum susu tepung. Yup memang hak engko la aku tak peduli pun. Tapi yang aku meluat bila kau mengeluh pasal duit susu lah, susu naik harga lah, dan macam-macam lagi lah. Kalau tak nak aku kutuk baik kau diam je, hahaha. Dah kau yang memilih jalan tu (still bagi FM untuk above two years old), so kau hadap je lah. Itu sebab nya bila update status di FB ke Instagram ke Twitter ke jangan terlalu open sangat semua nak diluahkan. Bila kena kecam tahu pula sentap. Kalau takut dilambung ombak jangan berumah di tepian pantai. Cuba tengok macam aku. Nak mengutuk mengecam aku tulis dalam blog, bukan dalam FB. Ceh. Ada kaitan ke?

    Lagipun bila aku tengok budak dah besar (5, 6, 7 tahun umurnya) masih hisap botol susu, aku rasa macam geli pun ada. Dah besar kot. Kalau ye pun masih degil nak bagi minum FM untuk budak dah besar, bagi lah dalam cawan je atau gelas. Ataupun botol air yang ada straw tu pun boleh juga yang penting bukan botol susu (yang ada puting). Tapi aku takde la nak tegur anak orang 'eh masih hisap botol lagi? Kan dah besar'. Aku no komen je tak cakap apa-apa. Jaga air muka budak dan mak bapak budak.

    Sebenarnya, tak akan ada sesiapa pun akan kecam kau bila kau tak bagi susu FM kat anak bila dah lepas umur dua tahun. Jangan takut dikecam. Paling-paling pun orang cuma tanya 'eh kau bagi minum susu apa eh kat anak kau?'. Jawab je dengan jujur. Aku tak bagi apa-apa susu pun, dah boleh makan kan. Makan je macam kita orang dewasa. Susu tak penting. Lepas tu orang tak akan bertanya lagi. Kalau banyak tanya sangat siap pakej sindir sinis, kau lempang je muka orang tu. Hahaha. Takde lah tergamak ye.

      Akhir kata, maaf lah andai ada readers yang tersinggung dengan post ni. Ini sekadar pendapat dan kupasan peribadi aku je. Pilihan di tangan anda. 

09 June 2017

Travel Alone di Negara Orang

Assalamualaikum.

   Bulan puasa macam ni mula lah aku teringat Mesir. Hahaha. Tempat jatuh lagi dikenang katanya. Teringat kenangan berpuasa di Mesir dan terkait pula dengan kenangan lain di Mesir.

    Ada satu kisah yang aku tak pernah cerita pada sesiapa. Agak bahaya dan menyeramkan juga. Berlaku masa tahun akhir dah habis exam. Tengah tunggu result la macam tu. Aku tak ingat la aku travel seorang diri ke mana tah masa tu Kaherah ke Tanta entah nak balik Mansurah. Masa tahun tiga (tahun akhir) aku memang biasa travel seorang diri kalau nak ke mana-mana (Luar muhafazah Mansurah) sebab tak nak susahkan sesiapa untuk teman aku. Yelah masing-masing mesti ada hal kan nak dibuat.

     Masa tu aku ada beli anggur sekilo ke dua kilo entah. Tengah murah. Aku tunggu tremco di tepi jalan. Tiba-tiba ada satu kereta pak Arab berhenti depan aku. Bukan teksi ye. Dia tanya nak ke mana. Aku jawab Mansurah. Kemudian dia ajak tumpang kereta dia sebab dia pun nak ke Mansurah. Aku teragak-agak. Dalam hati kata kalau tumpang OK jugak jimat duit tambang aku sikit. Aiyo berani betul. Sambil aku toleh kiri kanan tengok ada student Malizi tak terutama ustaz/ ikhwah, hahaha. Aku tengok line clear tak ada Malizi aku pun dengan penuh keberanian naik kereta pak Arab tu duduk sebelah seat driver. Dalam hati berdoa banyak-banyak jangan la jadi apa-apa perkara buruk. Tawakal habis.

     Biasa lah dalam perjalanan pak Arab ajak sembang. Tanya macam-macam. Wah aku pun ramah jugak dok tanya nama, kerja apa dan macam-macam. Basa-basi lah konon. Kah. Yelah, ambil hati sikit lah dah tumpang kereta orang. Euwww terpaksa lah. Pangkat pakcik. Kalau orang muda hensem boleh la aku nak ngorat (uwek). Jauh jugak la dah berlalu perjalanan ni dalam setengah jam ada jugak kot.

   Lepas tu pak Arab minta aku selak niqab nak tengok muka katanya. Aduh. Aku cakap la tak boleh. Dia takde lah mendesak tapi cuba memujuk. Memang tak lah aku nak tunjuk muka aku. Aku dah mula cuak. Dah la masa sembang dia cakap teringin nak nikah dengan Malizi lah apa lah. Adoi cari nahas aku naik kereta pak Arab ni. Dalam hati tak putus berdoa Allah selamatkan aku dari 'bencana' ni.

     Kemudian ada jumpa macam satu perhentian ni dia nak singgah jap. Kalau kat Malaysia macam RnR kecik yang ada tandas, surau dan kedai makan sikit tapi totally different la. Mesir kan asal boleh je. Haha. Aku dan dia pun turun kereta. Orang memang ramai la di hentian tu. Dia pesan suruh tunggu dia nak buang air dan merokok. Bila dia hilang je dari pandangan aku pun berdiri tepi jalan mengharapkan ada la tremco lalu untuk aku naik tak kisah la dari arah mana pun asalkan aku dapat larikan diri dari orang tua tadi. Rezeki aku nampak ada tremco dari jauh. Aku tahan dan tremco berhenti. Tremco tu di seberang jalan. Aku lari cepat-cepat dan terus naik tremco. Mujur ada tempat duduk. Huhuh. Babai pakcik. Tremco tu pula sebenarnya patah balik arah tempat aku naik kereta pakcik tu tadi, bukan ke arah Mansurah. Aku tak kisah nekad je. Sampai Utubis (stesen pengangkutan awam) sana nanti aku naik la tremco ke Mansurah pulak.

      Dah sampai Utubis, aku turun dan naik tremco ke Mansurah. Bila lalu tempat yang tadi (rnr) aku tengok kereta pakcik tu dah tak ada. Fuh, nasib lah kau pakcik. Aku dah buang masa berjam juga la turun naik tremco siap patah balik semua tapi tak apa lah. Inilah namanya pengalaman hidup. Tapi berani Biar bertempat ye adik-adik, jangan ikut macam aku. Wakaka.

     Itulah salah satu cerita masa travel seorang diri. Sebenarnya aku paling kerap pergi Tanta sebab ada seorang kawan aku mutazawijin (berkahwin) duduk sana. Aku kerap ziarah. Kebetulan ada satu masa tu dia baru lepas bersalin dan berpantang kat sana. Sebab lain aku ke Tanta sebab nak pergi pasar dia ala-ala Sikah di Mansurah.  Macam-macam ada jual dan murah. Pernah beberapa kali aku pergi balik hari je woi, tak tidur sana pun. Mansurah - Tanta tak jauh sangat, sejam lebih perjalanan. Kalau Mansurah - Kaherah tiga jam. Pengangkutan awam ke Tanta samada aku naik tremco atau kereta peagot (kereta panjang ada enam seat penumpang).

     Pernah juga travel masa bulan Ramadhan seorang diri, siap berbuka dalam peagot/ tremco lagi. Biasa nya aku standby setakat roti je satu sebab nanti akan ada Arab tunggu tepi jalan dan edar makanan serta air kepada setiap kenderaan yang lalu lalang. Kurma, air, roti, kusari (aku lupa eja macam mana). Terbaik la orang Arab time Ramadhan memang suka sedekah makanan kepada sesiapa pun samada kenal atau tidak, orang tempatan atau orang luar, semua dia bagi.

      Tapi ingat ye. Kalau nak travel seorang diri di negara orang, pastikan kau dah biasa pergi tempat itu beramai-ramai sebelum berani gerak seorang diri. Kiranya dah hafal tempat mana nak berhenti, tempat mana nak naik bas atau pengangkutan awam lain. Amboi siap bagi tips lagi tu. Hahaha. 

06 June 2017

Please Respect and Don't Complaints

Assalamualaikum.

     Kalau seseorang wanita itu (baca; isteri dan ibu) memilih untuk tidak bekerja, jangan banyak tanya kenapa. Bekerja yang dimaksudkan di sini adalah yang memerlukan isteri itu mesti keluar dari rumah dalam tempoh beberapa jam dan ada tempat kerja contohnya pejabat, sekolah/ pusat pengajian tinggi, kilang, pasaraya, kedai dan sebagainya. Kerja dengan orang. Kalau orang tu tak nak bekerja dan nak jadi surirumah je itu pilihan dia dan mesti ada alasan tersendiri yang kau orang tak perlu sibuk nak tahu dan selidik dalam-dalam.

   Katakan lah aku ada 10 alasan sekalipun, perlu ke aku nak cerita satu persatu pada setiap orang yang bertanya? Kalau ada 100 orang bertanya? Huh jenuh la nak explain der. Biasanya kalau orang tanya memang jawapan standart aku, aku tak nak hantar anak-anak aku ke orang lain untuk asuh dan jaga dan anak aku takut orang. Sebenarnya yang lebih tepat aku tak percaya orang lain untuk jaga anak aku. Ya aku memang prejudis. Hahahah. Dengan banyak kes dera kat rumah pengasuh la taska lah lagi lah aku prejudis semua orang adalah sama, tak ada yang ikhlas. Tapi aku tak kan cakap pasal ni pada orang yang bertanya sebab nak menjaga hati. Ya, kebanyakan yang bertanya adalah ibu bekerjaya yang memang hantar anak ke pengasuh dan taska. So please stop asking and asking dude kalau tak mahu dengar jawapan yang bakal mengguris hati anda. Hahaha. Ya saya tahu anda memilih untuk bekerja dan terpaksa juga serahkan anak ke pengasuh atau tasks, anda tiada pilihan. Anda bekerja juga untuk bantu suami dan bantu kewangan famili, tak ada siapa pun nak marah atau halang.

    Selain alasan prejudis aku yang tak percaya orang, alasan utama yang kedua adalah demi untuk memberi susu badan sepenuhnya untuk anak. Direct feeding bukan botol. Aku tahu tahap mana kemampuan aku. Jadi agak mustahil untuk anak aku dapat fully bf sampai dua tahun bila aku bekerja. Sebab aku spesis tak rajin nak kumpul stok. Mengepam OK tapi bab nak mencuci pump dan kelengkapannya macam botol susu dan sebagainya, hah yang ini paling leceh. Banyak masa terbuang. Df juga paling senang dan terbaik. Khasiat pun berlipat kali ganda. Alasan ini juga akan mengguris hati ibu-ibu lain yang bekerja dan mengepam. Jadi aku tak pernah cakap dengan orang pasal ni, hanya tulisan di blog aku ini sahaja. Inilah dua alasan kuat aku kenapa tak bekerja. Dua-dua pun berkaitan anak.

     Then what? Akan keluar lah pula ayat, 'rugi lah belajar tinggi, tapi sijil tak digunakan untuk dapatkan kerja bagus'. Ini mentality kuno lagi kolot. Biasa nya orang yang berumur la pangkat makcik dan nenek. Demi nak jaga hati, aku jawab je la, insyaAllah akan datang akan guna sijil tu cari kerja. Dalam proses. Klise sangat uolls. That's why kadang-kadang aku malas nak ziarah, akan ada soalan kenapa tak kerja bla bla bla. Sayang la ada ijazah bla bla bla. Cukup lah sekadar satu soalan, jangan dipanjangkan lagi dengan soalan lain atau komplen atau nasihat ke apa. Next topic please. Sebab biasa nya soalan seterusnya tu atau nasihat atau pesanan atau ceramah free sedikit sebanyak telah membuatkan ibu tak bekerja ini tersinggung atau terasa hati. Contoh soalan femes tajamn berduri dan sinis hingga menusuk hati jantung paru-paru;
"Tak teringin ke nak balas jasa mak bapak. Tolong mak bapak. Kalau bekerja kan boleh bantu orang tua?"
What the hell question is this?
 Kalau maksud 'balas jasa' itu adalah pemberian dalam bentuk material dan duit, perlu ke orang nak bercerita yang dia memang ada bagi?
"Eh makcik, setiap bulan memang saya bagi sekian sekian lah kat mak abah saya walaupun saya tak bekerja. Makcik apa tau? Jangan menyibuk boleh tak?"
Hah, kang tak pasal dicop anak muda biadap pula kalau cakap macam tu kan. Hew hew hew. Ini lah dilemma orang muda bila menerima kata-kata sinis dan pedas daripada orang tua. Bila senyap dikatanya pasif, bila lantang bersuara dikatanya kurang ajar. Paling tidak pun terpaksa senyum kelat.

   Sebenarnya sindiran atau kata-kata sinis seperti itu ada juga keluar dari mulut orang muda atau yang seangkatan umur. Tapi aku tak pernah lah kena. Ayat-ayat di atas tu sekadar contoh je. Mungkin ibu-ibu lain yang macam aku tak bekerja pernah kena? Seolah-olah hina sangat wanita yang tak bekerja ni ye. Low class. Susahkan suami? Ya memang ada dan wujud mentaliti macam ni.

30 May 2017

Perlu ke makan supplement?

Assalamualaikum.

    Ahlan Ya Ramadhan. Dah masuk malam kelima Ramadhan. Dah berlalu empat hari umat Islam berpuasa. Alhamdulillah.

      Era 2000-belasan ini dah semakin banyak supplement atau makanan tambahan dijual. Pelbagai jenama produk telah berada di pasaran samada online atau offline. Sejauh mana keberkesanan sesuatu produk itu tak dapat dipastikan. Hanya bergantung pada testimonial pengguna. Kalau yang serasi dengan badan, Alhamdulillah. Persoalannya, perlu ke supplement dalam pemakanan harian kita?

    Supplement yang dimaksudkan adalah samada dalam bentuk kapsul, tablet, pil, cecair (contohnya jus), serbuk yang perlu dibancuh untuk diminum, sachet. Yang asal usulnya dari bahan tertentu yang dikatakan sumber vitamin, zat besi, kalsiumvdan sebagainya diadun atau diproses supaya senang dimakan.  Itu yang jadi dalam bentuk tablet, sachet, serbuk atau jus.
Adalah benar-benar selamat untuk di consume?

   Sejujurnya aku tak ada consume apa jua jenis supplement 'moden' yang melambak di pasaran. Pertama sekali sebab aku jenis tak konsisten dan malas nak makan ikut time. Jadi memang kurang atau tak akan berkesan kot, hahaha. Sebab lain ialah aku tak berapa percaya. Mungkin agak prejudis. Tapi tidak bermakna aku tak suka orang lain yang suka ambil supplement atau aku kecam. Dan aku pun tak hasut orang lain supaya jangan percaya produk sekian-sekian. Pilihan masing-masing, terserah anda. Hehe.

    Beberapa bulan lepas ada keluar berita seorang artis tu masuk hospital. Tak ada penyakit kronik pun. Then doktor kata puncanya akibat terlalu banyak makan supplement dan buah pinggang terpaksa bekerja lebih keras. Entah aku pun tak tahu sangat lah dari segi perubatan. Mungkin dia ambil lebih dari dua tiga jenis supplement. Terlalu banyak. Orang kata makan supplement untuk badan lebih sihat dan bertenaga tapi ini malah bertambah sakit pula. Boleh nak makan supplement tapi berpada-pada. Kadang-kadang orang terlalu obses nak cantik, nak fit, nak putih, nak sihat bertenaga. Padahal sistem dalam badan ada yang tak mampu nak memproses atau meresap 'kebaikan' sesuatu supplement itu. Teeettt.

     Biasalah teknik pemasaran, semua pun akan cakap 1001 kebaikan produk masing-masing.

   Baru-baru ini tersebar pula pasal satu thread (macam twitter kalau tengok) pesanan beberapa orang doktor yang melarang makan supplement kalau tak ada keperluan. Nampak tak? Doktor sendiri tak galakkan. Doktor tersebut dah berhadapan dengan banyak kes pesakit yang masuk hospital sebab sakit angkara supplement. Supplement sintetik yang diproses telah mengakibatkan kerosakan pada organ hati dan buah pinggang. Kes paling banyak kerosakan organ hati. Tak mampu nak urai atau proses supplement tersebut.

    Sebenarnya hanya perlu kembali kepada makanan yang asli tanpa proses (real food). Contoh terbaik adalah madu (pastikan yang betul asli). Selain itu kurma. Makanan begini mudah didapati, banyak dijual. Contoh lain macam oren, delima, badam, habbatussauda dan lain-lain. Buah-buahan tempatan kita pun tak kurang hebatnya dan amat bagus dijadikan amalan pemakanan harian seperti guava (jambu), tembikai, limau madu, nenas dan lain-lain. Makan je yang betul asli dan real. Asalkan bersih dan halal. InsyaAllah sihat sentiasa. Amin.

23 May 2017

Budak Tak Takut Hantu

Assalamualaikum.

     Sedang aku syok main game Tom kat handset, tiba-tiba kedengaran suara mengilai dari bilik sebelah. Zauji tengah ruqyah pesakit. Aku terkejut Hahah. Jannah masa tu tengah main apa tah depan TV. Aku ajak baring dekat aku dan Naim. Naim dah tidur.

    Walaupun sebelum ni aku dah biasa la dengar dan tengok orang histeria kena rasuk masa tengah di ruqyah, tapi masih ada rasa cuak la sikit. Hahaha. Aku ingat si Jannah takut ke, rupanya tak takut langsung. Ceh.

Ummi: Duduk sini lah Jannah. Tak takut ke?
Jannah: Takut apa Ummi? Jannah nak tengok boleh?

Aduii. Boleh plak nak tengok.

U: Ish jangan lah. Nanti hantu tu cekik Jannah macam mana?
(Sorry guys tak sepatutnya gertak anak macam tu, tapi aku dah takde idea. Jangan ikut ye).
Muka Jannah tak takut langsung hahaha. Siap jawab "Nanti Jannah baling dia dengan mainan."
Gulp. Aku nak tergelak tapi aku tahan dan buat muka garang suruh Jannah diam.

Lepas tu hmm banyak lagi lah soalan dia. Hantu tu kecik ke besar. Apa-apa lagi lah. Nanti Jannah tumbok dia, katanya. Adoi lah lawak gila. Dia ingat orang tu saje-saje ke nak ketawa dan jerit-jerit. Yelah, budak kecil lagi. Tak faham lagi. Aku nak bagi faham pun tak reti. Paling kuat pun aku suruh diam jangan cakap apa-apa, jangan banyak tanya. Grrrrr...

   Lagi beberapa hari je nak masuk bulan Ramadhan. Agak teruja. Cewah. Sebab kat tempat baru kot. Hahahah. Semoga dapat meningkatkan amal soleh. Harap dapat khatam Quran juga. Tahun lepas tak dapat khatam. Benarlah dalam hadith tu ada kata yang manusia akan disibukkan dengan anak-anak, harta dan banyak lagi hal dunia yang menyebabkan akan meninggalkan amal ibadah seperti membaca Quran dan zikir. Aku akui sejak ada dua anak ni aku dah semakin kurang mengaji. My bad. Berharap Ramadhan kali ini menjadi pemangkin dan titik mula aku kembali kerap mengaji dan berterusan sampai bila-bila, bukan hanya di bulan Ramadhan sahaja. Amin.

09 May 2017

Realiti Kehidupan di Mesir

Assalamulaikum.

    Baru-baru ini telah tersebar salah satu confession IIUM yang tajuknya 'Kelebihan Belajar di Mesir' yang mana penceritaannya tidak begitu realistik dan kami (kami merujuk kepada ex-student yang pernah belajar sana dan dah tamat pengajian) yakin confessor itu adalah 'budak baru'. Yup, baru beberapa bulan je duduk sana.

      Lepas tu ada confession baru bagi membalas dan cerita apa yang lebih real (orang lain). Hakikatnya hanya yang dah belajar sana bertahun-tahun je yang tahu bagaimana susah senangnya kehidupan di sana. Amboi. Hahaha.

    Negara Mesir bukanlah terlalu elok dan juga tak lah teruk sangat. Tapi bagi sesiapa yang dah selesa sangat duduk negara sendiri (Malaysia) haruslah bersedia fizikal mental bila merantau di negara Mesir yang kemajuannya agak ketinggalan sedikit berbanding Malaysia.

      Salah satu point yang adik baru tu cerita adalah pasal surau dan masjid senang nak jumpa di mana-mana termasuk di universiti dan mall. Nak solat pun mudah tak perlu pakai telekung, janji tutup aurat boleh terus solat. Oh ye adik confessor tu perempuan. Ya dik. Memang betul surau dan masjid bersepah tapi hakikatnya tempat khas untuk wanita jarang ada kalau ada pun kecil. Dah tu kotor lagi tak bersih sangat. Belum lagi pasal tandas. Kau cuma baru berjalan di mall atau universiti je jadi aku agak Kau belum pergi jaulah makam/ masjid dan tempat bersejarah. Dengan tandas kotor, jangan harap ada getah paip, baldi atau gayung untuk tadah air. Kami biasa nya standby botol air mineral yang kosong untuk tadah air untuk beristinjak! Pada sesiapa yang tak tahu Mesir adalah negara kedua terkotor di dunia selepas negara India. Kalau setakat tandas dan surau di airport dan mall memang bersih dan tip top la macam Malaysia. Kalau yang tepi-tepi jalan tu... Hmmm...

      OK baru teringat nama samaran confessor tu Makino ke apa tah so aku panggil budak tu Makino je. Point lain Makino cakap pasal musim sejuk paling rendah 12°c. Tak silap aku dulu masa di Mansurah paling sejuk bawah 10. Mungkin dalam 5 atau 6. Tapi Makino ni belum rasa musim panas hehe.

      Point seterusnya pasal service delivery yang sangat mudah di Mesir. Kalau rindu nak makan KFC tak payah tunggu balik Malaysia katanya, order je delivery kat Mesir nuu. Adoi dasar budak mentah. Kalau nak tahu lah, ada lagi fast food ala KFC yang tempatan punya lagi sedap aku rasa dan harga lagi murah. Welatain dan Albaik. Jadi menurut Makino, makanan senang dapat lah dan servis pun cepat gila 20 minit dah sampai. Aku dapat simpulkan Makino ni budak kaya. Sebab biasanya kitorang dulu masak sendiri je ikut giliran. Sesekali ada lah juga call delivery servis tapi tak lah selalu. Jadi point Makino kelebihan belajar di Mesir ni salah satunya delivery food yang mudah dan senang? Adeh, Malaysia pun banyak la food delivery servis.

     Point seterusnya public transport senang dapat. Metro, tremco, taxi, bus. Ok Makino ni duduk Kaherah rupanya. Metro tu ada di Cairo je. Dia tak ada cerita pulak yang kalau nak naik tremco tu kena berebut dan bertolak-tolak dengan Arab. Hanya yang berjiwa kental je la boleh bertahan, haha. Kalau kau spesis lembik lembap sopan memang tak dapat lah naik, kena tolak sampai jatuh lagi ada. Arab Mesir ni kasar dan ganas. Aku dulu prefer jalan kaki je lah kalau tempat tak jauh sangat. Senaman sihat gitu. Kalau nak jimat masa baru lah naik tremco ke taxi ke tuk-tuk ke.

     Ada satu point yang lawak nak mampus. IKEA. Katanya kat Malaysia tak pernah pergi sebab parents tak bawa. Aku pun tak pernah pergi IKEA kat mana-mana pun Hahah. Then Makino kata selalu shopping di IKEA Mesir. Aduh. Ini kelebihan belajar di Mesir ke? Tak ada kaitan langsung. Bukan ke kita datang Mesir ni untuk menimba ilmu, bukan untuk shopping di IKEA dik oiii. Entah apa-apa la budak mentah ni.

    Point seterusnya currency. Katanya geneh jatuh teruk. RM1 bersamaan LE4. Tapi ada yang balas walaupun jatuh teruk tapi kos hidup dah semakin tinggi. Sewa rumah naik berganda mahalnya, makanan dan barang pun mahal berganda. Jadi tak ada bezanya walaupun geneh dapat banyak. Dulu masa zaman aku RM1=LE2.

    Lagi satu point kelakar, harga minuman berkarbonat murah gila. Siap cerita favorite dia Pepsi dan orang Mesir suka minum Pepsi jadi murahlah harganya. Apa benda la minuman tak berkhasiat yang kau suka minum. Bangga pula tu bercerita. Dia tak tahu kot Pepsi tu antara yang students Malizi boikot selain McDonald's, KFC. Hahaha. Baiklah kau beli asob (air tebu) ke jus mangga ke jauh lebih berkhasiat dan fresh lagi. Murah pun murah. Pasal Pepsi yang mudah didapati di mana-mana di Mesir ini pun tidak layak dijadikan point kelebihan belajar di Mesir.

      Point seterusnya, mudah mengamalkan Islam di negara Mesir yang penduduknya 90% beragama Islam. Ini lagi satu poyo. Habis tu kat Malaysia susah ke nak amalkan cara hidup Islam? What so ever. Bagi aku Malaysia jauh lebih baik terutama dari aspek kebersihan. Di Malaysia pun senang jumpa Surau dan Masjid. Tandas bersih. Kalau Mesir? Hmmm macam yang aku cerita awal tadi. Wanita Mesir Islam kalau kau tengok pakaiannya lagi teruk, tudung lilit tak tutup dada pun, baju fit. Tapi yang bagusnya students Arab Mesir adalah dilarang memadai seluar. Mesti kena pakai skirt labuh. Baju tak labuh takpe janji jangan pakai seluar. Haha. Yang berjubah berniqab tu ramai lah juga senang jumpa di mana-mana dan bukan sesuatu yang pelik. Kalau di Malaysia berjubah hitam tudung hitam niqab hitam memang akan dipandang ganjil lah haha, sebab kita tak biasa nampak. Kalau di Mesir dan Arab Saudi pemandangan itu biasa.

      Aku tidak lah bermaksud nak kondem negara Mesir tapi kalau nak bercerita tu biarlah realistic, bukan yang indah-indah sahaja. Kata orang hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri. Walau macam mana hebat pun negara orang terutama negara maju macam England ke Jepun ke, negara tempat tumpah darah dan dibesarkan inilah tetap yang terbaik.

    Orang kata Mesir bumi tarbiyah. Memang betul tu. Mendidik jadi manusia lebih sabar, tabah dan kuat. Contoh nya kalau nak dapatkan visa pelajar. Kau tanya lah semua Malizi yang belajar sana, jawapan sama, susah gila nak dapatkan visa dan boleh sampai tahap putus asa lah. Sebab? Kerenah orang Arab Mesir lah di jawazat. Bukroh mumkin bukroh (esok). Esok si Misri ni maksudnya seminggu, dua minggu, sebulan, setahun pun ada. Itulah maksud 'esok' pada diorang. Dokumen dah lengkap pun punya susah nya lah nak dapatkan cop visa. Bila dah dapat je visa, tahap gembira kitorang sampai celebrate la makan-makan kat Welatain ke Wesaya ke. Hahaha.

       Sepatutnya Makino kena tambah, budaya masyarakat Mesir yang gemar memberi Salam di mana-mana sahaja. Ini memang terbaik. Hatta naik bas atau tremco pun mereka akan beri Salam. Masuk kedai beri Salam. Berselisih di jalan pun beri Salam pada hal tak saling mengenali pun. Salam 'alaik. Salam 'alaik.

    Lagi satu, orang Mesir suka pasang bacaan ayat Al-Quran di mana-mana saja. Boleh kata semua kedai mereka tak kiralah kedai runcit ke kedai topup ke kedai makan ke kedai jual baju/ buku dan semua kedai lah mereka akan pasang audio bacaan Quran imam-imam tersohor. Sama juga dalam kenderaan awam. Jarang sangat nak dengar mereka pasang lagu Arab. Suasana begini aku cuma pernah rasa di Mesir sahaja. Di Malaysia jarang lah ada begini. Ada tu ada tapi sikit sangat.

     Begitulah serba sedikit realiti kehidupan di Mesir. Nak lagi real semua aku ada cerita dalam blog ni tahun 2009-2011 masa tengah belajar sana. Penuh suka duka, lucu, pahit manis semua ada. Hahaha.

06 May 2017

Dah Berhutang Tak Reti Nak Bayar

Assalamualaikum.

      Peringatan: Ini adalah Entri maki hamun. Tak payah terkejut sangat bila baca.

      Pagi-pagi lagi aku dah hangin satu badan. Aku rasa semua pun bersetuju dengan aku, bila kita nak tuntut hutang orang ni dah serupa pengemis. Kita rasa segan selalu mintak dibayar hutang sedangkan yang berhutang macam tak ada perasaan bersalah langsung buat tak tahu je. Eh sialnya lah perangai.

    Cerita malang aku pasal hutang ni asal-usulnya berpunca daripada main kutu atau main undi. Tahun 2016 punya cerita, aku banyak join group kutu. Disember 2016 last lah aku join kutu. Selepas itu aku terus berazam tidak akan main kutu lagi dengan mana-mana orang pun.

     Kisahnya aku selalu memang ambil last turn. Salah satu group kutu yang aku join main amaun agak bersar RM500 sebulan main 10 orang. Group yang ini direct akaun player, tak perlu kumpul dekat mak kutu. Jadinya ada seorang player ni pending bayar. Pm aku kata ada masalah, lambat sikit dapat bayar. Dah sebulan berlalu masih pending aku pun suruh bayarlah. Lepas tu alasan baru bersalin pulak, nanti dia minta tolong suaminya bank in secara ansuran. Aku OK lagi lah. Dah la nak bayar secara ansuran. Otak dia lah.

      Tiga minggu berlalu tanpa khabar berita. Aku whatsapp cuma ada satu tick. Sah aku kena block. Aku usaha cari nombor hp waris dia dan akhirnya dapat nombor suaminya. Aku pun whatsapp elok-elok cakap pasal hutang bini dia. Ada bagi amaran juga tapi masih tak ada marah. Lepas tu OK la ada respon. Esok nya dia bank in RM50. Dua hari lepas tu bank in lagi RM50. Baki hutang ada lagi RM400. Masa tu pertengahan February 2017.

   Sebulan lepas itu aku whatsapp lagi remind ada lagi baki RM400 dan bagi sekali lagi nombor akaun. Orang macam ni aku tau mesti takde simpan pun nombor akaun bank aku dan jenis clear chat. Dia jawab InsyaAllah. Hmm...aku tak sedap hati. Beberapa hari lepas tu aku whatsapp lagi cuma dapat satu tick. Jahanam suami nya pulak block aku. Aku still sabar lagi OK takpe aku bagi masa, bagi peluang.

     Setiap bulan aku remind. Pakai SMS dan whatsapp walaupun keparat tu dah block aku aku still whatsapp.

    Hari ni aku dah nekad. Aku guna nombor PRDH whatsapp ingatkan pasal hutang. Hey blue tick oiii. Lepas tu aku cakap tolong respon. Jadi satu tick je. Haram jadah punya orang dia block juga nombor tu. Aku dah menyirap gila aku terus call jantan tu guna nombor aku. Lepas beri Salam, soalan aku simple je,
"Ingat saya lagi tak?"
Dia boleh jawab,
"Siapa ni ek?*
Eeiiii macam cibai jawapan dia. Nampak sangat samada dia dah buang nombor aku atau Saje buat-buat tak ingat. Sial.
Aku pun explain lah semua. Masa ni suara aku dah tinggi sikit la sampai Naim pun terjaga menangis. Paling buat aku lagi marah ayat dia,
"Saya pelik juga siapa ni kan tiba-tiba je saya tak tau apa-apa."
Kepala bana kau. Pada hal beberapa bulan lepas masa dalam whatsapp dia sendiri cakap yang bininya ada bagitau pasal hutang duit kutu dengan aku dan minta tolong dia bayar secara ansuran. Ini sekelip mata dah lupa semua tu? Memang dasar laki bini tak guna. Ni kalau berdepan ni nak aje aku lempang.
Then si laki ni berjanji akan bank in dalam pukul 10.30 nanti, sekarang ni tengah kerja.
Untunglah tadi aku masih dapat kawal kemarahan aku dan suara aku walaupun agak tinggi tapi tak lah sampai menengking. Biadap punya manusia. Buat-buat tak ingat dan tak kenal pulak. Syaiton sungguh.

      Sabar pun ada hadnya. Dah berapa bulan dah pending. Gila betul. Memang betul aku menyesal main kutu dengan orang macam ni. Jadi pengajaran kat aku. Oleh kerana kes orang tak bayar atau lambat bayar, aku haramkan diri aku untuk join kutu. Aku ni prejudis. Aku akan anggap semua orang pun sama akan datangkan masalah pada aku walaupun yang buat salah tu cuma seorang dua. Ye kadang-kadang kena buat hati kering. No sympathy no empathy pada orang yang pernah buat hal dengan aku. Lantaklah. Hidup kena kejam kalau tak nak ditindas.

       Kalau dikira dengan jumlah hutang yang orang berhutang dengan aku, memang dah boleh buat pergi buat umrah dengan duit tu. Tapi apa boleh buat, orang tak dapat nak bayar sekaligus, bagi can lah bayar secara ansuran. Aku ni spesis boros sebab tu lah aku main kutu so boleh la buat simpanan. Bila aku dah start simpan emas, aku terus stop join kutu baru. Just habiskan mana yang aku dah join je. So guys, say no to kutu. Walaupun semua adalah trusted player, anda perlu juga berwaspada.

      

03 May 2017

Common Sense

Assalamualaikum.

     Kali ini ada mengimbau kisah silam sikit la. Sekitar 14  ke 15 tahun lalu selepas SPM. Aku pun tak berapa ingat result dah keluar ke belum cerita aku ni Hahah. Sebab ceritanya pasal aku pergi ke sekolah setelah beberapa bulan tak ke sana.

       Seperti yang aku ada cerita dulu-dulu di blog ini aku bersekolah di Kluang. Balik asrama kena naik turun bas. Bas tin tong atau bas sambung-sambung. Jauh dan susah payah penuh onak ranjau berduri lah kiranya setiap kali nak balik asrama atau dari asrama nak pulang ke kampung. Wah gitu. Suka duka budak hostel/ asrama lah.

      Pada satu hari ada seorang kawan aku call ajak ke sekolah. Aku tak berapa ingat apa tujuan dia nak ambil sijil berhenti atau buat sijil berhenti yang baru sebab hilang. Dia ajak aku teman lah. Pergi seorang macam bahaya sikit. Aku pun setuju lah setelah dapat kebenaran abah. Aku pun dengan senang hati teman lah dengan naik bas semua lah sampai sekolah. Letih memang letih lah balik hari kan. Aku sampai rumah pun lewat petang jugak.

      Bermulalah episode kena marah dan kena leter dengan abah sebab lambat sampai rumah. Dan yang paling aku ingat sampai sekarang antara isi leteran abah tu,
"Kawan kau tu ada belanja makan tak? Atau bayarkan duit tambang kau separuh ke?"
Aku geleng.
"Habis tu kau teman bodoh gitu je? Takde hasil apa-apa? Patut nya kawan kau tu dah minta tolong kau teman dia, paling kurang dia bayar la duit makan kau masa kau orang makan kat kedai. Jadi orang jangan baik sangat sampai orang ambil kesempatan."
Aku diam je le. Yelah manalah aku nak terfikir benda tu semua. Masih mentah.

     Tapi dari peristiwa itu aku belajar sesuatu lah. Kita bila minta tolong orang, haruslah ada sedikit ganjaran untuk pertolongan orang tu. Minta tolong perkara yang susah tau atau memenatkan. Lagi pula yang melibatkan duit. Contoh tumpang kereta orang, hulur duit minyak sikit. Dia tolak tak mengapa lah, kita offer belanja makan. Kalau orang minta tolong kita sesuatu yang agak sukar dibuat, cakap baik-baik, maaflah tak dapat tolong. Kalau perkara yang kecil boleh lah ikhlaskan je. Tapi kalau sampai mengambil masa kita, tenaga, duit lagi keluar, perlu berfikir dua tiga kali juga. Jadi orang jangan terlalu naif. Ini bukan soal berkira, tapi soal perlu kasihan diri sendiri dahulu sebelum kasihan pada orang lain. Faham ke tak faham? Hahah.

      Bak kata pepatah, buat baik berpada-pada. Betul lah tu. Buat baik pun biar kena dengan tempat dan keadaan. Jangan sampai orang ambil kesempatan atau pijak kepala. Dalam tak sedar rupanya kita seolah-olah 'dibuli'. Bila dah minta tolong, paling kurang pun ucapkan terima kasih dan kata-kata penghargaan. Sejuk hati mendengarnya. Hihi. Ikhlas ke tak ikhlas tu hanya Allah yang tahu. Usah pertikaikan keikhlasan orang.

      Sekian coretan untuk hari ini ye. 

01 May 2017

Didikan Menutup Aurat Sejak Usia Kecil

Assalamualaikum.

    Entri pembuka tirai bagi Mei 2017. Hari Pekerja atau Hari Buruh hari ni. Bulan Mei juga ada Hari Ibu, Hari Guru, Hari Jururawat (eh yeke) dan apa-apa saja lah hari istimewa. Hahah.

     Tajuk macam serious je kan, tapi sebenarnya kupasan santai sahaja. Hehe. Era zaman 2000-an hingga kini dah mula banyak dijual pakaian muslimah tak kira untuk dewasa dan kanak-kanak. Era 20-belasan (hingga 2017 kini) tudung kanak-kanak pun makin banyak keluarkan. Satu perkembangan yang bagus. Kesedaran tenang aurat dah semakin meluas dan semakin baik. Wah gitu.

    Tetapi agaknya anak kecil perlu dilatih bermula umur berapa ye? Ini berbeza pandangan dan pendapat. Setiap ibu bapa pasti ada target tersendiri. Tak semestinya perlu tutup habis semua (terutama bagi kanak-kanak perempuan/ toddler) tetapi cukup sekadar tampil sopan. Maksud sopan adalah tak pakai skirt pendek, seluar pendek, gaun pendek, baju tanpa lengan bila keluar berjalan di luar bila dah mencapai umur dua atau tiga tahun ke atas. Kalau Bawah dua tahun atau setahun tak apa lagi sebab masih bayi kan. Tapi kalau dah boleh berjalan rasanya eloklah pakaian sopan sikit hihi.

        Macam Jannah. Umurnya setahun lebih aku dah tak pakaikan seluar pendek bila keluar rumah berjalan. Seluar tiga suku ok lagi. Kalau pakai gaun pun walaupun labuhnya Bawah lutut aku tetap pakaikan seluar panjang atau legging. Kalau setakat dalam rumah tak kisah la pakai baju lobang2 ke sleeveless ke hehe. Ya, baju tak ada lengan pun aku dah tak pakaikan bila keluar rumah sejak umur Jannah masuk setahun. Rasa macam tak sopan. Haha.

    Umur Jannah dua tahun, no more seluar tiga suku pun. Mesti seluar panjang. Baju tanpa lengan memang dah tak pernah beli lagi. Lengan pendek ok lagi. Masuk tiga tahun umur Jannah, aku mula biasakan baju lengan panjang bila keluar berjalan. Kadang-kadang ada juga lah lengan pendek. Dan sekarang empat tahun memang dah tak pakaikan baju lengan pendek lagi bila keluar. Mesti lengan panjang. Baju muslimah labuh saiz dia pun dah banyak dijual, senang dapat. Cuma baru-baru nak jinakkan dengan pakai tudung pulak sekarang ni. Hehe. Sebab biasa dah aku jumpa budak-budak sebaya dia (3-4 years old) pakai tudung bila ternampak kat mall atau Taman permainan. Comel je.

     Kadang-kadang bila ternampak anak Melayu sebaya Jannah masih pakai skirt pendek dan gaun tanpa lengan, aku pula yang macam segan sendiri pada hal itu anak orang. Haha. Kesedaran untuk siapkan Jannah dengan sopan dan Islamic ni memang secara semula jadi je timbul dalam diri. Kata orang melentur buluh biar dari rebungnya. Lepas tu di tambah pula dengan kes-kes pedofilia yang semakin menjadi-jadi akhir-akhir ini, lagi menambah rasa bimbang. Itu pentingnya kita sebagai ibu bapa perlu peka dan bijak. Jangan pakaikan yang seksi dah. Walaupun masih kecil tapi perlu juga pakai sopan dan tak seksi.

     Sama juga dengan kanak-kanak lelaki. Aku kalau tengok budak dah sekolah tadika dan rendah, keluar masih pakai seluar pendek, aku rasa macam segannya lahai terbayang kalau anak aku si Naim pun pakai macam tu. Aduh tak sopan. Jadi aku berazam Naim pun akan aku pakaikan seluar panjang sahaja bila keluar berjalan bila umurnya masuk dua tahun. Sekarang Naim setahun enam bulan. Kiranya seluar tiga suku pun aku tak mau pakaikan dah. Kalau dalam rumah je takpe lagi. Sama juga baju tanpa lengan pun aku tak nak pakaikan dah kalau keluar rumah. Walaupun orang kata ala takpe lah budak lelaki tapi bagi aku budak lelaki pun perlu sopan juga pakaiannya. Bukanlah nak kena pakai macam ustaz jubah bagai. Hehe. Cukup sekadar bukan seluar pendek dan bukan baju tanpa lengan.

      Jannah oleh kerana aku dah biasakan pakaikan baju lengan panjang, dia tak merungut panas ke apa ke walaupun cuaca panas. Jadi aku harapkan berkekalan sampailah dia meningkat remaja. Cuma baru sekarang je aku baru mula nak biasakan dia pakai tudung pulak. Nanti dah biasa dengan tudung, boleh biasakan pakai stoking pula. Tapi stoking ni aku letak target atas umur 10-12 tahun. Kalau dapat lagi awal lagi bagus hehe.

    Masa aku kecil dulu abah dah suruh pakai tudung dan baju lengan panjang bila keluar rumah sejak umur 10-11 tahun. Masa tu mana ada jual T-shirt lengan panjang, susah nak jumpa. So aku pakai baju kurung dengan seluar kalau nak bermain atau aktiviti kokurikulum di sekolah. Dulu lain, sekarang lain. Dulu tak ramai yang pakai tudung, sekarang ramai walaupun ada sebahagian nya mungkin cuma ikut trend je. Bila keluar rumah sidai kain tak pakai tudung pulak. Konsep tutup aurat yang salah. Di halaman rumah sendiri tak pakai tudung bila menyapu ke siram pokok bunga. Itu pun satu hal juga.

      Apa pun pilihan di tangan anda sebagai ibu bapa. Anak pakai seksi ke sopan ke adalah mengikut acuan ibu bapanya. Alasan masih kecil untuk diajar berpakaian sopan adalah alasan lapuk. Hehe. Tapi paling mustahak sebenarnya adalah ibu bapa yang perlu beri contoh yang baik untuk diikut anak-anak. Jangan lah mak pakai seksi sendat ketat sana sini, macam mana nak jadi teladan yang baik? Seksi yang aku maksudkan di sini adalah muslimah yang pakai tudung tapi baju ketat dan seluar ketat. Aptb.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...