05 May 2010

Berita Kematian Itu Menginsafkan


Assalamualaikum….

Sekarang ini, mana-mana blog pun mengupdate cerita arwah Bro Sham. Sesiapa yang menjadi followers arwah, close dengan dia, akan update cerita pasal dia. Al-Fatihah untuk bro Sham dan moga dia ditempatkan bersama orang-orang beriman lagi soleh. Amiinnn…

Aku akui aku memang close dengan dia sebelum dia sibuk dengan persiapan perkahwinannya. Paling close antara bulan November 2009 hingga awal Januari 2010. Waktu itu musim cuti sekolah jadi dia dan bro Kawie sangat aktif berblog.

Tak ramai kawan blogger yang aku add id ym mereka. Yang terawal aku add ialah Boneka, Kawie dan Bro Sham. Tak lama tu baru lah Mint, Kapten dan Jane. Then Abe Long dan Ada. (aku malas letak link.huhu).

Aduh aku tak mahu kenang dan cerita pasal Bro Sham dan keakraban kami dalam alam maya terutama ym, nanti aku sedih dan menangis. Cuma aku mahu kata, sesungguhnya berita kematian itu sangat-sangat menginsafkan lebih-lebih lagi yang pergi itu adalah di kalangan keluarga kita, sahabat rapat atau at least mengenalinya walau tidak rapat.

Mati itu pasti dan kita tidak tahu bagaimana cara kematian kita nanti. Kita tidak tahu bagaimana ajal menjemput kita. Adakah dengan tenang atas katil? Adakah mengerikan? Adakah mengejutkan dan tidak disangka-sangka?

Yang pergi tetap pergi dan kita yang masih bernyawa ini perlu bersedia menghadapi mati.


Sekian. Sukar dipercayai Bro Sham dah tak ada tapi itulah kenyataannya. :(




17 comments:

Jard The Great said...

ini pertama kali kenalan maya ku kembali ke rahmatullah.

sungguh menginsafkan... bhw nyawa kita neh rapuh sesangat.. nnt tiba masanya.. kita plak yg pergi.

amirah said...

tak kenal dengan arwah tapi pernah jengaj blog arwah
alfatihah

rezeki said...

AL FATIHAH

seimura said...

[ jard ]

ye betul. ini pun kali pertama bagi aku rakan alam maya kembali ke rahmatullah.

ye memang benar. kematian itu bila-bila sahaja akan menjemput kita.



[ amira ]

arwah seorang yang sangat cool dan caring.



[ rezeki ]

al-fatihah..

Solehah said...

btl tu..kematian tu pasti..
tp bila kenalan n kawan dekat mcm hisham, rasa sangat terkejut dan sedih..sampai saat ni aku masih tak ada mood nak berblog..

Solehah said...

btl tu..kematian tu pasti..
tp bila kenalan n kawan dekat mcm hisham, rasa sangat terkejut dan sedih..sampai saat ni aku masih tak ada mood nak berblog..

seimura said...

[ solehah ]

memang sedih. tapi apa pun kena redha. Allah lebih menyayanginya..

abe long said...

erm...

ada said...

alfatihah dan takziah untuk arwah,.

(aku kantoi ngah baca blog ko bos aku datang kat belakang,. dia pon tertanya2 sape yang meninggal..)

seimura said...

[ abe long ]

hmmm...



[ ada ]

alfatihah..

huh? siap kantoi ngn bos ko lg. ngeee..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

al fatihah..


arwah terbaik kan..
kan..
kan..
kan..

seimura said...

[ alvin takda rumah harga 8juta ]

al-fatihah...

ye arwah memang terbaik, bro alvin.

:((

syLph said...

ya. arwah sgt caring. semoga beliau tenang di sana.

kawie2020 said...

salam singgah seimura...

dah lama x singgah sini...

maaf yer sebab lama x singgah...

seimura said...

[ slyph ]

amiinnnn...



[ kawie ]

oh tak pe kawie. its ok. :D

Ms.Independant said...

Al-Fatihah

T____T

seimura said...

[ ms.independant ]

T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...