24 December 2009

Ini Adalah Satu Ujian

U know what? Kdg2 aku rase best sgt duk Mesir ni.. kdg2 rase cm nk blik Malaysia kalau ade sesuatu yg xmemuaskan hati aku ni…

Bukan senang duduk Negara org….
Aku xtahu la kalau Negara lain tp kt Mesir (terutama Mansurah) ni susah betul nk perbaharui visa. Byk sgt cekadak n kdg2 aku hampir putus asa. Bayangkan la kami siap kena pergi balai polis, bg alamat rumah kt polis. Takut sgt kami buat keganasan agaknya.

Prosedur dptkn visa (iqamah)…
1st kena gi jawazat (imigresen) isi borang nk buat visa. Perlu ada tasdiq (pengesahan belajar drpd pengetua maahad) yg ori selain salinan passport. Dah selesai isi siap setem semua dia (arab) kata dtg lg sebulan. Tp sbl tu pergi balai polis (amnu daulah) cek dokumen kita dh ade kt sana ke belum. Dokumen akan dihantar ke balai polis.
2nd pergi balai polis lepas sebulan. Kalau nama dh ada, polis mintak lg salinan tasdiq n salinan passport. Then suh bg alamat rumah. Slps itu mereka akan hantar semula dokumen ke jawazat.
3rd kena gi jawazat semula cek nama dh ade ke belum. Kdg2 sampai 5,6 kali dtg nama msh blum naik (mgkn dokumen msh kt balai polis).

Prosedur2 tersebut memakan masa berbulan2. ntah ape yg lama sgt n susah sgt xtau la. Tinggal bg cop je pun kt passport bkn susah sgt. Susah nak ke mana2 tmpt yg jauh kalau xde visa, silap2 blh kena tangkap sbb seolah2 mcm pendatang tanpa izin.

Mcm awal thn hr 2 aku xdpt gi Sinai sbb visa xsiap. Sinai sempadan dgn Israel so visa sgt penting. Polis kt sane akn cek passport n kalau xde visa mmg kena tahan polis. Maklum je la perang antara Israel ngn Palestin yg msh lum sudah so dikhuatiri lah kot2 ade antara pelancong2 yg diculik askar. (xde la gitu haha). Lbh kpd sbb2 keselamatan je sbnrnya.

So smpai skrg aku msh lum dptkn visa. Visa aku tamat 25 Mei hari tu (aku dh ade kt Malaysia, aku blik 18 Mei). Aku sampai Kaherah 1 November hari tu. Td baru aku g balai polis n bg alamat rumah. Maknanya lg satu prosedur iaitu ke jawazat semula utk dptkn cop visa setahun (visa pelajar).

Harap2 semua urusan dimudahkan Allah. Amin. Doakan aku dpt setelkn urusan visa aku ni secepat mungkin n aku leh lega cket, boleh mengaji dgn tenang. Terima kasih semua. Sayang u all.

p/s : - ni hari keenam xde line internet kt umah aku. Sabar…sabar…

Ahad - 20 Disember 2009 – 10pm

4 comments:

jane said...

aku jeles tak dapat gi mesir...
dulu ayah aku prnh nk hntr aku ke sana

tp aku dpt offer lain..hahaha
mg one day dpt g sana

aku doakn ko cpt dpt vsa ko tuh..

nk balik nnt bwk la buah tgn tuk aku..

ntah2 ko knal mmber2 aku kat sana..haha

hisham said...

i syg u gak...hehe

Boneka tak sakit said...

asal bro sham tu of topic betol tu!! rasa mcm nak rfejam dgn tombak je!! sebab geram!!

owh ye ke hope kita kan bersatu sehati berdansa satu hari nanti puteri! :)

langsung tak off topic bijak2!!

seimura said...

jane...
lah nape xg cni jane? aku pon bru dtg taun lepas je. huhu.
amin terima kasih byk. aku sayang sgt kt ko jane.
boleh ko nak apa? koka? kristal?
jom kita ym. ape id ko eh?


bro sham...
tq2... wah malu sungguh aku.


boneka...
erkk ko npe lak boneka? mentang2 aku lama hilang ko cm gila talak. hahahah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...