02 December 2009

Adakah aku dikira mangsa buli?

Kadang2 kita teringat dgn kenangan mase kecik2 dulu. Ade yg pahit ade yg manis, lucu dsb. Zaman kanak2 aku seronok la jugak. Tp ader gk part xbest yg kdg2 aku terkenang...

Aku dulu xpernah masuk Tadika. Aku anak sulung n abah xmasukkn aku dlm Tadika sbb bg dia xpenting kot. So aku belajar mengeja kt umh je, samada mak atau abah yg ajar secara lisan n xpernah di ajar menulis.

Masuk darjah satu, aku hadapi masalah dlm menulis. Tulisan aku mmg xcantik n cara aku pegang pensil pon salah. Puas la cikgu tegur n betulkn cara pegang pensil. Keadaan ini membuatkn kwn2 pandang serong kt aku. Yela, xpandai menulis. Tp aku cekap membaca n berinteraksi n aku gk cepat pick up dgn subjek2 yg di ajar. Kelebihan Allah bg la walaupun aku xmasuk Tadika. Belajar mmg pandai cuma tulisan ja buruk..aduhai..

Aku gak pandai melukis tp xpandai mewarna. Bile aku warna je lukisan aku jd buruk n xcantik. Hmm..cakap pasal warna ni teringat lg satu kisah mase darjah satu dulu..

Waktu 2 kaler jenama Luna mmg popular (skrg pon msh popular). Tp abah just belikn pensil kaler murah je utk aku, xterang n xcntik bila mewarna. Tp aku xpnah demand nk mintak kaler luna n aku bersyukur je ape yg ade.

Bila kt sekolah, aku nk pinjam la kaler luna kwn aku tp mereka xbg. Kedekut btol tp aku xkcik hati pn. Satu hari abah belikn pensil kaler luna yg pnjg. Dlm kelas aku sorg la ade kaler luna yg pnjg. So tibe2 kwn2 aku wt baik ngn aku n pinjam kaler aku. Aku xkisah bg je. Kdg2 pinjam pensil, pemadam n pembaris aku. Bile aku nk pinjam diorg, diorg xbg pulak. Xadil kn? Mcm2 lg la diorg buat seolah2 mcm sisihkn aku n jengkel ngn aku.

Tapi aku xpernah terasa. Xpernah kecik hati n menangis. Xpernah ngadu kt mak abah atau cikgu kwn2 buat aku cmtu. Aku pn pelik gk. Aku begitu pemaaf n xde nk bls dendam ke apa. Skrg aku terfikir...mmg betul la hati budak kecil ni suci, bersih n xde sifat dengki. Betul2 bersih n xde dosa. Tp mcm mana plak ngn budak2 yg suka dengki kwn dia? Hati dia xbersih ke?? Soalan yg sukar dijawab kn?

Aku hanya mula diterima kwn2 (mse darjah satu) setelah cikgu2 selalu sebut nama aku n bg perhatian kt aku. Mksdnya aku kira budak pandai la..hahaha..(ade unsur riak di situ). Sekarang bile kenang blik kdg2 aku rasa geram. Kecik2 lg dh memilih kawan, Kecik2 lg dh pandai hasut2 kwn, jgn kwn ngn dia... Kenapa ya budak kecik 'kurang suci' mcm ni wujud? Pengaruh drpd siapa?

Ntah la mls dh aku nk fikir.. Ape pun sbnrnya didikan awal dr rumah 2 yg plg penting sekali terutama ibu bapa.

8 comments:

Fatt Chin Choy said...

aku pun tak pernah masuk tadika

masalah tu rasanya biasa ada pada budak perempuan jer kot. lelaki tak plak mcm tu. maknanya lelaki memang suci

hehe

Boneka tak sakit said...

terbayang2 ak ko kecik2 mesti cute.. dan bila aku baca blog ko aku rasa mcm nak peluk je dan dukung je ko yg masa kecik

p/s- yg besar pown sama nak peluk dan dukung juga hahahahahahaha


xbox360 pulak
weeeii asal ko lama tak komen blog aku!! ko dah minat dgn blog aku ke..
ceh ko!!!

Hisham said...

u ade gak pensil kaler..i lgsung xde..sian x ..org lain lukis sume ade kaler ..i je hitam n putih..

seimura said...

ah fatt..
hek eleh ko.. ade gak bdk laki yg dengki2 mase kecik. :p

boneka..
ko mmg GATAL!!!!!

hisham...
alamak bro...jgn sedih sgt..

hans said...

hahaha
masuk tadika best
aku dari tadika lagi dah kena buli
sob sob sob
haha

seimura said...

hans..
alahai ciannya.. mst comel ko mase tu..hihi..

Boneka tak sakit said...

aku pown comel..

*sila puji aku alalal comel ye daus!
atau even better alalal comel yer bucuk syg siti nufairus nie hhuh bucuk2 :P

bleh.. sila komen begitu di bawah..

seimura said...

nk muntah aku ngn ko ni daus!!
tp demi menjaga hati aku ckp gak la... "comelnya ko firdaus.." (nada terpaksa..haha)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...