22 May 2021

PKP dan Syawal 2021

 Assalamualaikum.

   Waduh waduh. Lama betul guwe tak update blog ye. Takde lah busy mana tapi entah lah hahaha. Jadi hari ni menulis lah sikit bagi berseri blog yang kusam lama ditinggalkan ni. 

       Syawal tahun ini yang hambar. Sebab apa? Sebab PKP, tak boleh rentas daerah. Tak dapat balik Muar. Hampa memang hampa tapi terpaksa akur dengan perintah kerajaan. Apa pilihan yang rakyat ada? Demi mengelakkan penularan virus dan wabak, kami menurut perintah.  Walaupun kecewa tak dapat balik Muar beraya dengan mak dan abah, pasti ada hikmah di sebalik semua ini. Positif.

     Bukan sahaja tak boleh rentas daerah dan negeri, ziarah raya walaupun rumah jiran pun tak boleh. Ada je yang langgar SOP pergi ziarah raya ke mana-mana, itu golongan degil. Dah terkena nanti baru tau. Aku padankan muka je hahahah. 

      Tahun ini aku aku teruskan 'tradisi' aku, ganti puasa di bulan Syawal straight dan bersambung dengan puasa 6. Tahun lepas aku tak dapat buat sebab sebulan aku kena ganti puasa. Nifas panjang jadi sebulan tak dapat puasa Ramadan. Semoga dipermudahkan untuk aku tahun ini. Puasa berturut-turut tanpa selang ni aku dah biasa buat sejak zaman anak dara dulu (umur belasan tahun). Walaupun cabaran sekarang menyusukan anak, tapi aku ok. Yang penting kena lah sahur.

        Nampaknya duit raya budak-budak tahun ini merosot turun sebab tak boleh beraya. Hehe. Keseronokan raya pun berkurang sebab tak boleh ke mana-mana, kena duduk rumah je. Padahal kita dah terbiasa bila raya je mesti ziarah menziarahi, eratkan silaturahim. 

     Oleh kerana itu, buat pertama kali aku beli bunga api untuk budak-budak, Ramadan hari tu. Main malam raya. Saja nak bagi budak-budak happy dan merasa suasana raya. Lepas tu pulak jiran-jiran pun main mercun das dan mercun merdeka tu. Lagi meriah. Seronok budak-budak termasuk mak budak ni hahaha. Aku siap beli lampu kelap-kelip tapi pasang dalam rumah je sebab nak tengok. Kalau pasang kat luar, tak dapat tengok sebab kita duduk dalam rumah je haha. Ketupat pulak memang wajib ada setiap tahun. Aku pun beli juga online je kat group wasap niaga. 

      Gambar raya pun wajiblah ada. OOTD pagi raya. Takpe lah beraya kita-kita je, gambar kenangan kena lah ada. Siap bergambar outdoor jugak raya ketiga hari tu. Jadi lah buat kenang-kenangan. 

      Sekolah pun dah PDPR semula. Dua minggu PDPR, lepas tu cuti sekolah penggal pertama dua minggu. Lepas itu barulah sekolah bersemuka. Kesian juga ye almost dua tahun sekolah 'online' je. Sampai UPSR dan PT3 pun dimansuhkan terus. Moga ada sinar baru lah untuk anak-anak kita nanti.

      Masa aku menulis ni, dah 10 Syawal 1422. Raya kan sebulan? Haha. Oh ye tahun ni pun takde beli kuih raya sangat. Biasanya memang mil rajin beli biskut-biskut raya. Tahun ni ada beli beberapa jenis je. Kerepek pisang yang aku beli masa puasa hari tu pun dah habis dimakan hehe. Oleh kerana tak boleh ziarah raya, memang takde isi kuih raya dalam bekas kuih raya. Hahah. Tahun lepas ada lah jugak bersusun bekas kuih raya kat meja ruang tamu kat depan. Kali ini? Hmm. Memang takde lah sebab takde orang nak datang pun. Hoho.

       Aku cuma berharap raya Haji nanti dapatlah rentas daerah. Mungkin hanya tinggal harapan je tapi aku tak putus berdoa agar kita dapat hidup macam biasa seperti dulu sebelum pandemik ini melanda. Sedih tapi tetap terus kuat dan utuh. 

21 August 2020

Otaku Since I was 15

 Assalamualaikum.

      Aterr jom lah kita mengimbau kenangan silam sekejap. Hahah. Aku rasa macam pernah post yang pasal macam mana aku mula2 terjebak suka baca manga. Tapi takpe lah kita throw back dengan olah ayat berbeza. Wah gitu ke hahaha.

    Komik Jepun pertama yang aku baca sampai habis semua siri dah tentunya Dragon Ball Z. Famous habis ni zaman 90-an. Ada pulak anime dia tayang kat TV2. Pehh tak pernah missed lah. Oh ye komik tu milik pakcik aku yang bongsu (tua setahun je umur dia dengan aku). Bila balik kampung je aku memang marathon baca komik DBZ (Dragon Ball Z). Masa tu umur aku dalam 13 ke 14 tahun kot aku pun tak ingat.

    Bagaimana aku boleh terjebak dengan komik Kreko? Begini ceritanya. Dulu sekolah aku tingkatan 1, 2, 3 pelajar lelaki dan perempuan diasingkan. Tak campur. Entah macam mana satu hari tu hari Jumaat aku berani pergi kelas budak lelaki time diorang pergi solat Jumaat kat masjid. Aku saja tengok bawah meja secara rambang je, sekali terjumpa pulak Kreko. Aku selak dan baca. Alamak best nya komik ni. Semua manga (dulu belum tau lagi istilah manga dan anime, dah habis sekolah baru tau) Jepun yang best2. Masa tu aku form 3 (umur 15). Aku siap 'pinjam' bawa balik asrama senyap2. Minggu depan pulang balik kat kelas tu timing sama masa the boys solat Jumaat kat masjid kekeke.

    Lepas tu aku try beli sendiri masa sebelum naik bas nak balik kampung. Murah je dulu2 RM2 ke RM3. Komik dikira 'barang haram' tak boleh bawa masuk asrama dan sekolah. Tapi kalau pandai sembunyi, ada je yang langgar peraturan, haha. Tapi aku tak la beli setiap keluaran (masa tu keluar dua kali sebulan). Tengok bajet jugak hahah. Yelah budak sekolah lagi kan mana ada duit sangat. Biasanya kalau edisi bumper aku beli. Aku dah beralih ke komik Kreko daripada Gila-gila dan Ujang. Hahahaha. Ujang baca lagi tapi dah tak beli la, tumpang kengkawan je haha.

    Tapi start aku form 4 ke form 5 aku dah beli setiap keluaran sebab nak baca manga2 yang ada dalam tu lah. Nak tau episode seterusnya hehe. Sampai lah ke alam IPT aku masih beli. Ada tambahan lagi pula, Gempak, Utopia dan Arena Komik.

    Serius aku sanggup berhabis setiap bulan demi nak beli komik2 ni. Inilah baru namanya otaku. Haha. Zaman tu era digital belum pesat macam sekarang. Komik2 ni lah penghibur hati kami akhir 90-an dan awal 2000. Alaaa kenangan sungguh laaa.

   Manga pertama yang mendapat tempat dalam hati aku masa awal2 baca Kreko, Kyo Samurai Deeper. Pastu lagi satu manga yang pasal budak2 samseng kat sekolah (aku lupa tajuknya). Manga lain macam Kisah Ahli Bomba, Eyeshield 21, dan lain-lain. Sekitar 2002 (aku umur 17), muncul manga2 baru macam Naruto, Fullmetal Alchemist. Sekitar 2003 kot keluar Bleach, Deathnote, MAR.

   'Adik' Kreko iaitu Arena Komik pun boleh tahan tahan manga2 nya semua best macam Prince Of Tennis. Aku pun dah tak berapa ingat kat Kreko atau Arena Komik, Yakitake Japan, Fairy Taile, Fruits Basket, Shaman King dll. Pastu ada keluar pulak anime nya kat tv. Memang tak lepaskan peluang la tonton. Dah baca manga, mesti nak tonton anime nya. Zaman tu cakap je apa manga dan watak2 nya semua aku tau dan hafal hahaha. Dah kata otaku. 

   Tapi tu lah. Lepas sambung belajar Mesir, aku dah tak dapat beli. Lepas balik daripada Mesir (after 3 years), dah tak beli setiap keluaran. Lepas kahwin? Dah tak beli langsung. Haha.

   Masa aku tulis ni sambil aku search Google, aku baru tau Kreko dah tak keluar lagi. Ditamatkan penerbitan dan pencetakan. Isu terakhir Disember 2019. Kira baru lagi lah. Senasib dah dengan Ujang, Apo. Sedih la pulak. Bagi yang sezaman dengan aku yang membesar dengan baca Kreko mesti rasa sedih. 

    Dah beranak pinak memang aku dah takde beli lagi komik2 semua. Manga2 baru pun aku dah tak ambil tahu. Haha. Dah makin tua kot minat dah kurang. Tapi manga2 lama aku masih minat la dan masih kipas susah mati macam Naruto, Bleach, Death Note. 🤣🤣🤣

     Sekian lah cerita aku sebagai otaku yang tak berapa otaku. Hahaha. Oh ye, komik2 yang aku kumpul banyak2 dulu tu semua dah tak ada. Sebahagiannya mak bakar, sebahagian mak jual kat lori yang beli suratkhabar lama dan buku2 tak pakai. Aku tak kisah pun sebab dah menyemak rumah haha. Aku simpan dalam almari baju je susun kat bahagian bawah. Kalau ada lagi komik2 tu semua, maybe aku dah boleh buka muzium sebab banyak sangat haha. Barang rare tu mana keluar lagi dah sekarang. Takpe lah tinggal kenangan. Aku sempat jugak ambil gambar kenang-kenangan koleksi majalah2 komik tu tapi mana entah. Dulu ambil gambar guna kamera kodak (filem) ok bukan kamera digital. Entah aku sempat cuci ke tak kat kedai. Patut la tak ada, aku tak cuci agaknya hahaha apo lah.

     Tinggal kenangan. Cerita berbelas-belas tahun lepas ni hehe. Kiranya title otaku dah hilang masa aku umur 26-27 tahun. Boleh la ada jugak lebih 10 tahun. Kau ada? Hahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...