03 April 2019

Kehamilan Yang Dirancang / Tidak Dirancang

Assalamualaikum.

    The planned pregnancy or unplanned pregnancy. Adakah Kehamilan anda itu memang anda rancang atau 'terbabas' (accidentally pregnant)?

  Apakah bezanya? Mungkin ramai yang tidak tahu yang hamil pun ada jenisnya hehe. Yang dia tahu, oh aku mengandung. Full stop. Ada pula yang belum bersedia tapi termengandung. Itu yang namanya terbabas atau tidak dirancang. Begitu.

     Biasanya bagi pasangan yang baharu berkahwin mesti rasa tak sabar nak ada cahayamata. Ada juga yang nak hidup berdua dulu setahun dua baru merancang nak ada anak. Tapi lebih ramai lagi nak cepat dapat anak sebab tak tahan dengan tekanan makcik pakcik bawang yang sibuk bertanya 'dah ada isi ke? ', 'dah mengandung ke?'. Yeah people nowadays guys.

  Pengertian kehamilan yang dirancang. Merancang dengan ilmu atau merancang dengan 'main hari-hari'. Maaflah andai kurang sopan heheh. Bagi yang buat TTC  (trying to convince) biasanya lebih teliti dan bersedia. Pertama sekali si isteri akan consume folic acid selama tiga bulan sebelum hamil  (aku tak pernah buat). Kemudian akan cek kalendar dan kira cycle days period dan mengira tarikh subur atau ovulasi. Kalau haid tak regular payah sikit nak tembak bila tarikh tepat hari subur. Jadi kena buat BBT chart  (body basal temperature) cek suhu setiap hari. Hari subur suhu badan akan meningkat. Lagi satu cara nak tahu hari subur dengan cek cervix mucus  (cecair yang keluar dari vagina). CM ini akan berubah-ubah warnanya. Bila terjumpa egg whites  (cecair jernih yang bila diregangkan tidak putus), itulah waktu subur dan waktu paling tepat untuk bersama  (valid 24 jam sahaja kerana ovum matang untuk disenyawakan hanya hidup 24 jam). Kalau ada duit lebih belilah OPK (ovulation predicter kit) untuk cek waktu subur dengan lebih tepat.

    Kehamilan yang tidak dirancang adalah kes terbabas yang tak pakai contraceptive (alat pencegah kehamilan seperti pakai kondom, makan pil perancang, cucuk depo, pasang implan atau iucd). Ataupun ada juga kes dah pakai kontraseptif pun masih boleh hamil. Kuasa Allah. Apa pun itu rezeki. Perancangan Allah adalah lebih baik.

  Masa nak mengandung Jannah aku memang zero habis bab-bab cara nak hamil. Oh ye yang aku tahu kena bersama ketika waktu subur. Oleh kerana haid aku regular 28 hari jadi aku tahu la waktu subur aku hari ke-14. Folic acid apa semua tu aku tak tahu. Yang aku tahu cuma upt (urine pregnancy test) je hahaha. Tapi slowly belajar dan tambah ilmu melalui pembacaan di Internet.

   Bila Jannah dah genap umur dua tahun, aku dah mula merancang untuk tambah anak. Masih menggunakan cara yang sama iaitu tembak pada hari subur. Alhamdulillah menjadi. Oh ye aku merancang sendiri je tak pakai contraceptive.
Jadi dua kehamilan ini adalah dirancang. Memang aku nak mengandung dan target nya lepas Jannah umur dua tahun baru aku plan nak hamil lagi tak kisah cepat atau lambat.

    Seterusnya, aku plan nak tambah anak ketiga bila Naim genap umur dua tahun. Namun accidentally termengandung lebih awal iaitu masa Naim umur setahun 10 bulan. Tak sangka juga masa tu tau. Aku lewat period 4 hari terus aku buat upt. Biasa kalau lewat pun dua hari la paling banyak. Aku tak sedap hati then minta zauji singgah farmasi, nak beli upt. Aku tak sabar petang juga aku buat upt. Biasa urine pertama lepas bangun tidur pagi lebih accurate sebab hormone hcg tinggi. Jadi lepas buat upt petang tu naik juga dua line tapi satu lagi faint tak nampak sangat. Aku pun tak sure la betul ke mengandung? Tunggu punya tunggu masih tak datang bulan. Aku buat lagi upt kali kedua empat hari lepas upt pertama. Naik dua line terang benderang. Ok confirm pregnant kah kah. Walaupun tak dirancang dan belum bersedia sangat tapi aku tetap bersyukur dan gembira.

   Tak sebenarnya apa motif aku tulis pasal kehamilan dirancang tak dirancang ni hahaha. Tujuan utama aku nak bagi panduan je kepada golongan ibu-ibu. Jangan panik atau gelabah kalau terhamil tanpa diduga. Jangan kata tak bersedia lah apa lah. Banyak juga kes baby baru dua bulan eh mengandung lagi. Jarak terlalu dekat. Kalau tak nak mengandung jangan bersetubuh! Hah gitu kaedahnya kasar tak kasar bahasa aku hahaha. Ya kaedah perancang keluarga itu memang perlu dan mengikut kesesuaian keadaan masing-masing. 

20 March 2019

Sedekad Aku Dulu dan Kini

Assalamualaikum.

   Ya hari ini 20 March 2019 adalah ulangtahun yang ke-10 blog aku ini 'Aku Dulu dan Kini'. Angka yang amat istimewa. Diam tak diam dah sedekad aku tulis blog. Satu pencapaian yang agak membanggakan bagi blogger picisan macam aku.

    Imbas kembali tahun 2009 dulu aku mula buat blog ketika aku di Mesir, tahun 1. Daripada aku bujang sampai lah berkahwin sampai lah dah anak tiga. Masih setia menulis blog dan akan terus menulis selagi hayat dikandung badan kerana menulis adalah 'jiwa' aku. Aku berharap blogspot akan terus wujud dan tak dihapuskan. Dah berapa banyak media sosial yang telah hapus macam Friendster, My Space, Yahoo Messenger dan lain- lain. Semuanya hanya tinggal kenangan dah tak wujud dalam dunia internet.

    Penulisan semakin matang seiring peningkatan usia blog dan usia penulis blog. Hehehe. Kepala gila-gila tu tetap ada, santai dan serius tetap ada. Yang makin hilang adalah maki hamun. Hahahaha. Siapa yang baca blog aku ini sejak 2009 tahu lah bagaimana cara aku yang dulu-dulu kalau marah dan emosi. Nak tengok aku maki hamun boleh stalk twitter aku hahaha. Tweet aku adalah lebih telus dan terbuka. Facebook aku masih acah-acah suci sikit-sikit tapi bukan level ustazah ok. Paling penting aku suka taip penuh dan tak ada short form. Itulah sisi kematangan aku yang tidak akan berubah.

     Tahun 2018 paling tidak produktif. Cuma ada tujuh entri sahaja dalam masa 12 bulan sepanjang 2018. Alahai. Bukanlah penulis tegar namanya kan. Harapnya tahun 2019 ini dapat lebih rajin tulis blog. Konon lah harap azam tercapai. Haha.

2009 - Kehidupan di Mesir
2010 - Masih di Mesir 100%
2011 - Mesir sampai bulan September then balik Malaysia, dah habis pengajian.
2012 - Tahun berkahwin. Kehidupan baru sebagai mutazawijin.
2013 - Kali pertama bergelar ibu. Banyak cerita pasal Jannah.
2014 - Masih berkisar tentang kehidupan.
2015 - Tahun yang agak sedih dan berduka namun masih menulis macam biasa pelbagai topik.
2016 - Macam-macam topik juga termasuk entri mak-mak gitu, keibubapaan, penyusuan dll.
2017 - Seperti 2016.
2018 -  Seperti 2017 tapi tak berapa aktif menulis.

    Banyak yang aku kongsi berdasarkan pengalaman sendiri contohnya masa keguguran dan proses cuci, pasal penyusuan susu ibu, pasal anak eczema dan macam-macam lagi. Mana yang bermanfaat boleh lah menjadi panduan, mana yang aku merapu tu, baca sebagai hiburan sahaja. Mana yang aku tulis berdasarkan pendapat dan pendirian aku, aku tak minta orang lain bersetuju dengan aku, terserah pada penerimaan masing-masing. Kita raikan perbezaan dan jangan berbalah. Kau tak setuju atau nak bangkang, suka hati kau lah tapi kena hormat cara aku dan jangan buat onar di tempat orang. Hehehe. Adab itu kena jaga.

       Followers tak ramai? Sebenarnya sejak dulu pun aku tak kisah sangat pun pasal pengikut sebab aku menulis untuk suka-suka je, hilangkan bosan dan aku memang suka menulis sebagai salah satu terapi. Menulis blog ini tak ubah macam tulis diari. Kau bebas menulis apa sahaja. Cuma bezanya kalau diari tu mungkin kau seorang je yang baca, kalau blog ni, satu dunia boleh baca penulisan kau. Malah ada di kalangan pembaca blog tidak mempunyai blog sendiri pun (blogspot), pendek kata bukan seorang blogger. Contohnya readers taip random je kat google pasal 'molar pregnancy' dan blog aku pun ada tersenarai dalam carian tersebut dan pembaca pun klik.

    Nak jadi penulis blog kena rajin. Pertama sekali kena rajin menaip dengan penuh setiap perkataan. No short form! Aku sendiri sebagai pembaca, cukup menyampah bila membaca ayat atau karangan yang banyak short form. Rasa nak maki hamun kaw-kaw hahahaha. Walaupun penulisan kau tu bermanfaat tapi bila banyak short form, aku anggap penulisan kau adalah sampah. Bagaimana kau nak memberi manfaat kepada orang ramai sedangkan penulisan teruk hauk macam budak tak habis sekolah? Nak tanya jugak SPM kau dulu mata pelajaran Bahasa Melayu/ Malaysia dapat E ke? Biar kita tak belajar tinggi tak mengapa tapi bab penulisan kita menulis dengan tatabahasa yang betul dan tepat, tak ada menggunakan kata singkatan. Itu belum lagi yang bahasa rojak kejap BM kejap BI. Adoi lagi serabut teman membacanya kome oii.

      Dulu masa awal-awal aku tulis blog memang banyak sangat short form. Bila baca balik rasa nak hantuk kepala ke dinding pun ada. Teruk benau lah. Sudahlah banyak short form, bahasa pasar pulak tu. Malu sungguh la aku ke yang tulis ni? Hahaha. Aku pula memang tak rajin nak edit semula bagi cantik sikit karangan aku dulu-dulu tu kah kah. Setelah beberapa bulan barulah aku insaf dan ada kesedaran untuk mula menaip perkataan penuh dan menggunakan tatabahasa yang betul, mengikut standart Bahasa Melayu. Huruf besar huruf kecil, noktah, koma semua lah. Terselit bahasa pasar sikit-sikit tu tak apa lah normal lah tu. Bukan blog serius pun, blog santai je.

     Oh ye pasal blogspot dan blogger. Aku pun tak berapa ingat macam mana aku sign up ye dulu hahaha. Aku tak ingat aku buat emel gmail dulu ke buat blog dulu. Haha. Rangkaian google ni meluas sungguh. Dulu ada google chrome je dengan gmail. Tahun demi tahun google bergabung pula dengan twitter dan YouTube. Lepas tu muncul pula google plus. Bergabung pula dengan Instagram. Lepas ni apa lagi? Hehe.

      Akhir kata, majulah arena blogspot dan blogger untuk negara.

Investment - ASNB - ADAM50

Assalamualaikum.

     Hai bertemu lagi kita. Sebenarnya entri kali ini boleh kata kesinambungan dengan entri sebelum ini yang pasal kwsp atau epf sebab dua-dua ini adalah dari satu cabang yang sama iaitu pelaburan (investment).

     Aku memang ada install apps maybank2u kat handset supaya senang nak buat transaksi atau nak cek akaun. Walaupun tak berapa ada duit sangat pun hahahaha. Aku topup/ reload pun pakai m2u je mana ada pakai kad topup dah. Ketinggalan zaman la wei wakaka. Dunia hujung jari maa. Hahaha berlagak tak?

    Tempoh hari aku saja godek-godek apps m2u aku. Entah macam mana aku terjumpa 'wealth'. Sebelum itu ada 'fix deposit', 'loan', aku klik semua kosong sebab memang tak ada buat. Tapi bila aku klik pada 'wealth', eh ada sesuatu lah. Amboi sejak bila aku ada 'harta' ni weh? Ahahahaha. Lantas aku pun klik pada ASNB under wealth tadi tu. Oiii ada duit lah rupanya ratus-ratus jugak. Aku terus dalam kebingungan bila masa aku ada buka akaun ASNB ye? Aduduh. Siap ada dua lagi aku punya amanah saham. Satu ASNB, satu lagi Amanah Saham 1 Malaysia. Yang AS1M tu aku ingat pernah buat masa kat pejabat pos Labis tak silap aku tahun 2009 masa aku cuti balik Malaysia (lepas exam tahun 1 kat Mesir aku balik). Aku deposit RM100 je pun lepas tu tak pernah tambah sampai sekarang. Katanya dulu (2009) kalau buka asb tu duit beranak lepas 20 tahun dapat berapa puluh ribu tah walaupun tak tambah duit. Kah kah aku pun percaya dan buat. Ada lagi bukunya sampai sekarang warna kuning. Tak ada lah beranak banyak pun aku cek baki terkini baru RM179 je setelah 10 tahun hahahah.

    Berbalik pada ASNB pula yang masih aku bingung dan tak ingat bila entah aku ada buka akaun ni kekeke. Mungkin ada dapat penyata tapi pos ke alamat Maokil. Mungkin je lah. Boleh je nak cek kat cawangan ASNB bagi je nombor akaun dan nombor kad pengenalan.

    ADAM50 nama panjangnya aku tak ingat. Mantan PM Najib Razak yang memperkenalkan masa pembentangan bajet 2018 dulu. Bayi yang lahir mulai 1 January 2018 hingga 31 Disember 2022 layak dapat RM200 asnb. Bukan cash tapi saham dikreditkan ke dalam asnb dan hanya boleh dikeluarkan bila anak berusia 18 tahun. Tapi sayangnya setelah kerajaan PH menang PRU dan ambil alih pentadbiran, ADAM50 dimansuhkan. Hanya untuk bayi yang lahir tahun 2018 je dapat. Alasannya sebab tak dapat sambutan. Hanya dalam 10-20% je bayi yang dah daftar ADAM50. Aku pun tak daftar lagi untuk Aqil. Sebenarnya bukan tak dapat sambutan, tapi agak susah nak buat sebab kena pergi ASNB atau maybank atau pejabat pos untuk buat. Kalau yang duduk kampung kena pergi bandar. Yang duduk bandar pula kena yang kerja office hour pun susah juga nak buat. Agak sukar la.

    Tarikh tutup nak daftar ADAM50 31 Mac 2019. Jadi aku bercadang minggu depan ni cuti sekolah tidak boleh tidak wajib daftar juga untuk Aqil. Antara syaratnya ibu atau bapa perlu ada akaun ASNB juga. So cantiklah sebab aku dah ada ASNB dah settle tak perlu daftar baru. Gitu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...