21 June 2017

Setahun 8 bulan

Assalamualaikum.

    Alhamdulillah hari ini genap umur Naim 20 bulan atau setahun lapan bulan. Tapi gigi baru ada enam batang. Dua gigi bawah, empat batang gigi atas. Berjalan pun dah laju. Naim baru je pandai berjalan tiga minggu. Walaupun lambat tapi tak mengapa. Alhamdulillah.

     Eczema Naim memang dah pulih cuma ada saki baki sikit je lagi di bahagian lutut dan masih digaru kalau rasa gatal (tapi tak kerap). Jadi aku masih pakaikan leggings atau balut bandage bahagian lutut. Ahad dua minggu lepas zauji botakkan kepala Naim. Cukur guna mesin. Ni dah tumbuh semula rambutnya si comel.

    Berat dan tinggi terbaru tidak diketahui. Haha. Dah lama tak pergi Klinik since umur setahun. Saiz badan kecil molek je tak debab. Tapi pipi tembam macam kakak. Itu trademark dua beradik ni hahaha.

    Seperti baby lain, paling senang nak sebut perkataan 'abah'. Takpe lah Ummi redho masih belum dapat sebut 'Ummi'. Sobs. Asyik abah abah abah. Hahaha. Saje suruh sebut 'mama', OK confirm lah boleh sebut. Mama. Hahaha. Ada sekali tu aku cakap "haaa cepat lah naik" masa Naim tengah panjat katil. Naim pun sahut "aik...aik". Konon sebut perkataan naik la tu tapi pelat. Haha comel je.

     Makan memang kuat makan. Semua dia sebat. Pandai minum sendiri pakai cawan. Orang nak tolong pegangkan dia marah. Yelah takut tumpah ke. Tapi tak tumpah pun, sekadar berjaga-jaga. Minum air kotak pun pegang sendiri. Air botol air tin pun nak pegang sendiri tu (yang ni memang tumpah-tumpah le).

   Mulut memang bising becok bahasa dia. Paling cute bila dia bawa beg kecil atau bakul mainan ke hulu ke hilir ala mak jemah pergi pasar. Playskool pun dah pandai naik sendiri dan tolak sendiri. Sama jugak dengan kenderaan macam lori yang boleh naik tu dah pandai naik turun sendiri dan tunggang sendiri. Motor Jannah pun sama Naim naik turun sendiri. Dah besar la katakan. Haha.

     Biasa lah budak kecil suka kembur baju-baju yang dah dilipat. Setiap kali lipat kain kalau dia datang dan mula nak mengembur aku akan jerit aaaaaa (suara halus) sambil cepat-cepat simpan semua pakaian yang dah dilipat. Kadang-kadang aku tak perasan Naim datang kacau dan mula nak kembur lepas tu dia pun jerit aaaaaa (ajuk aku sebenarnya) sambil tangan dia mula nak sepahkan. Aku pun terus jerit aaaaaa jugak la.

   Aku memang selalu jerit aaaaaa kalau Naim buat sesuatu yang bikin mak-mak rasa marah. Contohnya tumpahkan air, teraburkan makanan. Konon-konon aku jerit tu tanda geram dan marah le tapi dalam mood kelakar. Buat muka dan aksi terkejut (beliakkan mata dan mulut lopong) lalu jerit aaaaaaa.

      Takde gambar pulak nak post. Nanti lah akan datang kita post gambar terbaru anak-anak ye. Mungkin Syawal nanti? Heheh.

18 June 2017

Tak Perlu Poyo Sangat

Assalamualaikum.

     Bila tiba bulan Ramadhan je antara yang paling popular adalah bazar Ramadhan atau pasar Ramadhan (singkatannya param). Tak dinafikan bazar dan param ini menambah kemeriahan bulan puasa.

     Tetapi muncul pula puak-puak poyo yang konon anti bazar Ramadhan atau jenis tak beli juadah di param la konon, prefer masak sendiri. OK lah bagus lah tu masak sendiri tapi tak perlu poyo nak bangga sangat kau tu bila tak jejak bazar Ramadhan.

    Contoh ayat popular bila update status di Facebook;

Dah tiga minggu puasa masih belum pernah jejak bazar Ramadhan. Alhamdulillah.

Yes. Berjaya tak pernah lagi beli kat bazar Ramadhan.

Ramadhan kali ini belum pernah lagi pergi param. Siapa macam saya like sikit.

     Eh beb ni aku nak tanya. Hina sangat ke orang yang beli juadah di bazar Ramadhan? Teruk sangat ke kalau beli makanan kat bazar Ramadhan?

    Kalau pun kau ada pengalaman buruk bila membeli makanan di bazar Ramadhan, tak boleh la pukul rata semua peniaga adalah sama dan semua makanan pun tak sedap. Masih ada peniaga yang ikhlas berniaga dan mencari rezeki halal.

   Ok lah kita tolak tepi cerita kuih karipap oksigen ke, murtabak inti bawang semata-mata, air tebu basi, makanan mahal nak mampus. Mana yang tak berkenan di hati, tak usah beli. Bukan semua peniaga tu meniaga hanya asal boleh atau nak kaut untung besar tapi makanan hampeh. Tak semua la macam tu. Kena bijak memilih.

   Macam aku sendiri sesekali suka juga round satu bazar Ramadhan dan beli apa yang aku teringin. Bukan lah hari-hari mesti membeli kat bazar. Dan biasa nya makanan yang aku nak tu susah nak jumpa dan aku tak reti masak makanan tu. Contohnya nasi kerabu, ayam percik, char kuey teaw. Contoh je la. Dalam masa yang sama support orang Melayu berniaga. Tapi beli jangan sampai membazir la kan. Itu paling penting sebenarnya.

     Memang la home cook adalah terbaik. Tak dinafikan pun. Bagus la kalau hang 30 hari puasa tu memang masak sendiri je juadah sahur dan berbuka tak pernah beli makanan kat luar. Tapi tak perlu nak bangga sangat semua nak canang kat fb. Bila kau buat status konon tak pernah jejak bazar Ramadhan tu, serious ramai yang rasa meluat dan menyampah gila bila baca. Kau tak pernah jejak bazar Ramadhan so what? Kau expect orang lain boleh ikut la cara kau tu yang tak membeli di bazar Ramadhan? Atau kau harap kau boleh jadi 'contoh' atau ikutan? Atau kau harap boleh menjadi 'rakyat mithali'? Terbaik lah aku ni tak pernah beli kat param. Bangga.
Huh boleh blah.

       Pendek kata macam ni lah. Kalau kau tak pernah lagi pergi param untuk tahun ni (Azam Ramadhan la konon) itu terserah pada diri ngko tapi tak perlu update status kat FB ke twitter ke no need. Diam-diam je sudah. Poyo gila tau tak? Macam la orang kisah kau pergi bazar Ramadhan atau tidak. Orang lain sikit pun tak kisah la. Tapi orang rasa sinis dan menyampah bila kau update status gitu. Hahah. Sebab ada riak di situ. Huk aloh.

     
    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...