02 January 2010

Copycat Atau Inspirasi?

Hari ni aku nk ckp pasal muzik dan lagu2. Wow hahah. Utk pengetahuan aku mmg suka dgr lagu2 rock. ceh mcm ganaz gitu. Tapi aku nk ckp pasal copycat atau tiru meniru gitu. Maksudnya bunyi satu lagu tu seakan sama dgn lagu lain. Sapa tiru sapa?

"aku bukanlah superman aku juga bisa nangis". Kalau korang perasan bunyi muzik dlm lagu 'Bukan Superman' nyanyian The Lucky Laki ni seakan2 bunyi lagu 'Hit That' nyanyian 'The Offspring'. *Sila cari di youtube skrg klu xpnah dgr. Xla semua tp ade part muzik tu sejibik dgn lagu The Offspring yg keluar sekitar tahun 2004 ke 2005 tah kalau xsilap. Xtahu la klu Ahmad Dhani mmg amik inspirasi drpd muzik The Offspring ke mane la tau kan? Ngeh ngeh..

Lagu Pieces nyanyian Sum 41 seakan2 bunyi lagu Zombie nyanyian The Cranberries. Tp ni bkn seluruh lagu tp just intro lagu je sama. Intro muzik, petikan gitarnya. *Sila cari di youtube juga klu xpnh dgr lagu Pieces.

Muzik lagu Lagu Untukmu nyanyian Meet Uncle Hussein seakan2 bunyi style muzik band The Killers. Tp ini mmg diakui si pencipta lagu, Taja yg kata dia, dia amik inpsirasi drpd The Killers. Xpe la sekadar inspirasi bkn tiru semua haha. Tapi cara nyanyian Lan pun sama dgn vokalis The Killers. Iaitu style nyanyi dgn jerit2 n suara nyaring n halus gile haha.

Style muzik n nyanyian band Bunkface seakan2 style band Simple Plan. Kebetulan kot style sama? Atau mungkin inspirasi jugak?

Band Pop Shuvit seakan2 tiru Linkin Park? Betul ke? Kalau perasan mmg style muzik mereka lbh kurang gitu iaitu rapcore dan cara nyanyi pun sama. Wui ntah la mgkn inspirasi juga. Linkin Park pula mase mula2 keluar dikata tiru Limp Bizkit. Lah pulak.

Hoobastank dikata tiru Incubus. Hohoho. Kebetulan mereka berasal dari California (Los Angeles) dan sama2 satu high school. Mereka main muzik dari zaman sekolah so no wonder kalau bunyi muzik seakan2 sama. Tp suara vokalis mereka pun lbh kurang juga. Adeshh. Spider pernah ckp yg diorg amik inspirasi muzik drpd dua band California ni iaitu Incubus n Hoobastank.

Wah kalau nk ckp pasal muzik rock ni mmg byk la sampai 5 hari 5 mlm pon xhbs. Cuma nk cerita perihal tiru meniru ataupun inspirasi gitu. Mcm nak sambung pd entri slps ini hahahah.

p/s :- hari ni birthday encik douglas robb yg hensem (vokalis hoobastank).

4 comments:

Boneka tak sakit said...

ah ahah :P
okay.. haha dasyat lah puteri! haha
all that lah ko nie! haha

aku suka incubus lagi dari hoobstank
tapi fav group aku maroon 5 :)

best lagu dia

seimura said...

boneka...
wo ape yg dahsyat? huhu
aku xminat maroon 5 biase2 je.

kawie2020 said...

betul arr cakap seimura.. kadang2 bila kita dengar lagu2 ni.. seolah2 muzik dia kita penah dengar...

rasanya dah biasa dalam dunia muzik ni tiru meniru.. tak pun menjadi inspirasi sehinggakan x dapat keluar dari bayangan idola mereka...

ahaksss.. panjang la plak.. puteri jgn marah ek..

seimura said...

bro kawie...
haah betul3 sy setuju. mcm xdpt keluar dari bayangan idola.
xpe2 sy xkisah komen pnjg2 hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...