13 January 2010

AKU RASA X ADIL!!!

Semalam aku terpaksa ponteng Maahad gara2 lama sgt kt Jawazat (Imigresen). Asalnya pagi tu aku berdua ngn kwn aku sama2 gi jawazat utk cek nama kami dah ade ke belum. Kalau dh ade, kami tinggal mintak cop iqamah (visa) dan setel la visa kami (visa pelajar). Jd kami sah lah duduk Mesir ni sbb ade visa.

Then ammu arab tu suruh dtg pukul 1ptg n cek nama, kalau ada, blh terus cop visa, kalau xde, dtg lain kali. Hmm aku xsedap hti pulak ammu ni ckp cmtu. Passport kami ditinggalkan di situ.

Then kami pulang ke rumah masing2. Sampai rumah, kwn aku tu bg msg, suruh ambilkan passport dia skali nnt. Maknanya dia x pergi jawazat la karang, aku pegi sorang.

Aku bajet selesai urusan mgkn dlm stgh jam n kemudian aku blh terus ke Maahad. Tp rupa2nya xsetel. Tunggu lama sgt. Ammu tu pergi uruskan org lain dulu. Dah la tunggu lama, aku cek nama aku xde pon. Berbaloi ke?? Then seperti yg kujangka, dia suruh dtg lg nnt lg 2 minggu.

Aku dh tensen n tertekan tp aku tenang je. Mase tu dh pukul 2.30, buat ape aku dtg Maahad lg? Lambat sgt, diorg pun dh nak hbs blaja agaknya. So aku call kwn aku ckp aku xdtg, coz dh lmbt sgt...

aku : hello Assalamualaikum..

dia : waalaikumussalam..

aku : tgh blaja ek?

dia : haah..

aku : wei nama kita lum ada lg la. dia suruh dtg lg 2minggu. passport ko aku dh amikkan. aku xdtg Maahad la, dh lmbt sgt nih. Esok baru aku bwk passport ko g Maahad.

dia : ala yeke. ala..kesiannya ko...

aku : xpe2 ok je..(dgn suara n gaya macho).

dia : eh maaf sgt tau..

aku : iye..xpe..(dgn gaya n suara macho juga). ok xpe la jumpe esok eh? assalamuaalaikum..

dia : waalaikumussalam..

Dalam hati aku, 'otak ko xpe!! ko ingat aku senang2 ke suka nk buang masa gi jawazat semata2 utk dpt iqamah last2 xdpt pun! dah la aku terpaksa ponteng maahad! mane adil aku sorang je tunggu kt jawazat sedangkan ko pergi kelas n belajar lg pulak! ko ingat aku xnak belajar ke ha???!!! ini x adil ko tau tak??!!!! susah senang biar sama2!'

Ahh bencinya aku!! Sbnrnye aku mmg sgt marah n berasa sgt2 tidak adil situasi ini terhadap diriku. Xpe lah aku maafkan je kwn aku tu tp aku rase sedih n frust sgt2 la. Dah la cop iqamah xdpt pun. Pastu dh terlepas kelas pulak. Sayang tau kelas Maahad tu. Ko ingat ko sorang ke nak jd pandai?? Aku pun nk jd pandai jugak!

Sbnrnya aku susah nak lupakan pasal ni. Bile teringat je hati aku jd geram n marah. Ye dlm bersahabat kita xsepatutnya pentingkan diri sendiri. Susah senang biar sama2. Walaupun aku bukanlah sahabat yg baik tp aku tetap berusaha utk jd sahabat yg baik n tidak pentingkan diri sendiri. Aku berusaha sedaya upaya aku supaya kawan2 aku senang dgn aku n xrasa terbeban dgn aku.

p/s :- aku rase aku mmg macho! huhuh!

17 comments:

hisham said...

salam putri..lame x jnguk blog u ni..rndu la..hehe
~en3 u ni bg i sedar jap....jap je ke ??

Ms.Independant said...

kejamnya kawan tu!!!
aku pon rase nak cekik die!!!

Jard The Great said...

susah jugak ek blaja luar negara.. ehehe.. sabar2.. nnt ade balasan karma.. wht comes around comes around.. eh betul ke pepatah aku neh?

seimura said...

bro sham...
heheh. errr sedar ape ?

ms.independant...
aku hanya mampu bersabar n redha...

jard...
yelah sis, aku mmg sabar je la..xpe2. huhu.

Boneka tak sakit said...

macho2 padahal marah mcm hulk! haha..
kalau tgh marah voice chat aku aku nak sgt dgr ko marah haha :P

Faarihin said...

hal2 begini.. kesabaran memang memerlukan.. pergh.. kalau dia pk.. mungkin dia tak patut buat kawan dia begini..
moga2 ada hikmah disbaliknya.. mana tau.. kamu tak pergi. tapi.. ilmu tu tetap kamu dapat..

ada said...

weh, dalam bersahabat mmg macam ni... kalo kita nak kenal orang tu, kita mesti measure dia time kita susah.. time tu kita tau macam mana...kan???

seimura said...

boneka...
gagagaa.. macho lah tu wei!
hahahahah..

faarihin...
memang sabar je lah.. redha je..
amin insyaAllah..

ada...
haah la kdg2 mmg jd mcm tu. xpe lah..

kawie2020 said...

alaaa.. nape kawan awak tuh? x memahami langsung n tiada semangat setiakawan tol ler...

sabar ek...

.siv. said...

hahaha.
jadah nye macho kalau dalam hati ko kutuk2.
cis.
nak jadi macho?
ko stret ckp kasi kene tepat ketepek atas batang hidung kawan ko tu.
okay?



eh jahat pulak aku.
:D

Anonymous said...

hehe

alhamdulillah, bagusnya kawan tu dapat doa yang buruk daripada sesama saudara seislam yang lain..

teruskan ye..

megatserirama said...

Alangkah susah mendapat kawan
Bukan kenalan dizaman ini
Berpunca dari hati yang rosak
kerana dunia memautnya..

Alangkah susah mencari kawan
Kebaikan kita disoroknya
Bahkan didengkinya pula
Kejahatan di canang melata

Salah yang sikit dibesarkan
Yang besar apatah lagi
Alangkah sepi duni ini.
Walaupun hidup ditengah laman
Kerana kawan tiada lagi
Yang ada hanyalah dijalanan

seimura said...

kawie...
yup xpe la... sabar je..

siv...
kekeke.. aku masih mahu jaga hati kawan. hik hik.

anonymous...
lu ni sape? perli gua ke hape?

megatserirama...
sekor lg anonymous. lu xpayah bersajak2 bagai kt cni. gua xfaham.

Boneka tak sakit said...

owh. adeshhh
kdng2 kita tulis niat kita bukan jht sgt!!
jgn melatah sgt puteri!
aku selalu lawat blog ko nie ilang akal aku nanti hahaa..

seimura said...

boneka...
terima kasih la boneka. ntah la aku xtau la. aku nak senyap dulu kot.. just bg komen kt blog2 kengkawan.

Boneka tak sakit said...

baguslaa kwn ko ke yg tinggal kan msg nie.. dia mesti tak paham
kdng2 kita tulis maki2 xsemesti yer kita bemci dia.

mcm aku la maki2 mila tu padahal aku syg tu
nudjt buat madu no3 ko tu puteri heheh..

asal ko tenang okay la! :P


hukan nak mendesah.. tapi aku nak pic tu hahah. ;p
aritu masa ko buzz aku xde nasib baik ko xde kasi kata2 kesat kat mila:P

seimura said...

boneka...
serius aku xtau sape yg tulis komen cmtu. aku xnak tuduh sape2.

aku on9 skype je skrg ni xon9 ym. ko on la skype ko mangkok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...