11 February 2010

Mansurah -> Kaherah -> Toba

Cerita ni sbnrnya dah basi tapi aku tetap mahu kongsi dgn korang. Ni semua gara2 line internet rumah aku yg bangkai.

30 JANUARI 2010 – SABTU
5.00 PM – Bertolak dari Mansurah ke Kaherah

8.00 PM – Tiba di Ramses, Kaherah.

8.45 PM – Tiba di ARMA

- stay sementara tunggu kereta n pemandu pelancong hihihi. Rehat, solat, makan.
p/s :- Aku hanya guna nama samaran bukan nama sebenar bagi mengelakkan dikecam oleh sesiapa. Hoho. Semua nama watak dipinjam drpd manganime Bleach kecuali namaku masih kekal ‘seimura’.

31 JANUARI 2010 – SABTU
12.00 AM – kenderaan tiba

- Avanza; pemandu encik Renji, sblh encik Renji encik Yumichika
Ruang tgh, Orihime, Seimura dan Tatsuki
Belakang, Matsumoto dan Ururu
- Matrix; pemandu encik Ishida, sblh encik Ishida encik Ikkaku
Belakang, Yuzu , Rukia dan Karin

1.00 AM – singgah Metro
– beli makanan dan minuman
- ada lg satu keta pemandu encik Mayuri bawak students medic (boys) dari Russia (Malaysian) seramai 5 org.

2.00 AM – bertolak meninggalkan Kaherah

3.00 AM - lalu terowong Terusan Suez


Oleh kerana aku duduk bhgn tgh maka aku sng amik gmbr. Tp gmbr ni kabur plak haha.






Ok ni jelas cket. Inilah terowong laluan Terusan Suez. Laluan ni sbnrnya di bawah paras laut.




Ok focus, focus haha.



Pemandangan terowong dari tingkap keta sblh kiri.


Masih dalam terowong. Weeee~



5.00 AM – Tiba di An- Nekhl
- solat subuh dan sarapan


Masjid yg kami singgah solat Subuh.


Singgah di satu kedai makan. Masing2 sdg enak menjamu selera. Hak2.


An-Nekhl ni mcm daerah la kot kt Mesir ni.

Apsal mcm suasana Malaysia je? Hihihi.


Kereta2 yg disewa untuk bawa gadis2 cantik hak hak hak.


Avanza di mana tuan puteri ditempatkan agaga..


Singgah isi minyak jap.

7.00 AM – bertolak

Wo gersang sungguh tanpa pokok.


Unta-unta liar berkeliaran.


First time tengok unta secara live, agak teruja. Hahah.

Dua gmbr ni aku zoom guna kamera hp aku yg canggih ni hahahah.

Hanya padang pasir n tiang elektrik je kelihatan.




Tiba2 teringat lagu Sekuntum Sakura di Gurun Sahara. Hoho ade kaitan ke? Ahaks.



Menurut cerita, tempat ni laluan org zaman dulu pergi ke Mekah. Wallahu a’lam.














10.00 AM – tiba di Toba



Bersambung.....

13 comments:

Tawel Sensei said...

1. Baru ku tahu di Mesir, tempat duduk pemandu di sebelah kiri.

2. Tempat isi minyak tu kelihatn agak ganas. Haha.

3. Gambar yang ada padang pasir dan tiang elektrik tu, memang kool. Tapi kalau kereta rosak dan tersadai di situ, rasa-rasanya macam tak kool.

4. Seraya habis membacanya, terus ku putarkan lagu Sekuntum Bunga Sakura di Gurun Sahara. Haha.

5. Moga-moga tak sakit perut akibat menghadam cerita kau yang 'basi' ni.

Khalas!

Jard The Great said...

tanah gersang.. ehehe

Boneka tak sakit said...

owh pic yer cuma teworong padang pasir unta! tiang dan sailormoon

xde yg menarik pown! :P

Faarihin said...

wah.. best2.. walaupun padang pasir.. tapi pemandangan tu tetap indahkan.. mana ada kat malaysia pemandangan camtu.. hehehe.. (^__^)

bila nak sambung.. pastikan sambung sebelum saya meninggalkan dunia blog buat seketika yer.. (^__^)

Boneka tak sakit said...

mood percutian ini adalah gersang!
MELAMPAU TAK?? :p huhuhuh...

amirah said...

wa...bestnya..
sempat waklik unta sekor x?
sourvenier...haha

ber_uwang said...

best nya dapat jejalan

fiD said...

laptop da ok???

mmm,,, jeles seh aku...

nur,bile nak post kebab unta???heee

Ms.Independant said...

nak tgk gamba ko!
heeee~

:P

Adeqq said...

menariknya!!!
nak simpan azam untuk ke sini jugak~

ada said...

panas tak weh sekarang???? ke sejuk ag??

aku penah minum susu unta fresh... balik terus CB.. huwaaaaaa.. arab tu perah terus bagi aku minum...

Ah Fatt said...

lawanya tempat tu
dan ko lawa gak
auwww

seimura said...

tawel sensei....
1. Ye kini kau sudah tahu. hakhak.

2. Aku lg ganas kot? hahah.

3. So jangan la sampai rosak keta.

4. Jiwang karat. agagaga...

5. Kalau sakit perut pi jumpa dokter.

tq2..




jard....
weeee memang gersang.



boneka....
okay xpe xmenarik, jgn tgk.


faarihin....
ye memang xde kt malaysia. tq faarihin.

lah jgn lah tinggalkan dunia blog.. huhu.


boneka....
agak melampau. ngeeee....


amirah.....
unta xmau dgn aku so xdpt bwk balik. hoho.


pakcik ber_uwang.....
hehehe memang best. lalala..


fid....
AlhamduLillah dah ok..

hehe xpyh jeles..

wo mahal wo daging unta. hahah.



ms.independant.....
sabar2.. akan ada gmbr aku yg lbh clear nnt. hahah.



adeqq....
jom datang sini.



ada.....
skrg masih musim sejuk tp dh nak masuk musim bunga.

ngeeee aku xkan pernah minum susu binantang.



ah fatt....
ye tempat2 ni memang lawa.
wah cm bodek je? agagaga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...