23 August 2017

Negaraku Sehati Sejiwa

Assalamualaikum.

     Alahai lemaunya lah bulan Ogos ni aku baru nak update blog. Hambar. Haha..

      Tahun ini merdeka ke 60 tahun uolls. Aku teringat pula hujung bulan lepas masa di PRDH hari Jumaat tengok tv3 rancangan WHI baru mula. Aku tak ingat apa topik hari tu tapi biasa lah awal rancangan diorang pergi buat survey kat orang ramai. Part 1 soalan tanya tahun ini ulangtahun kemerdekaan negara kita yang ke berapa. Boleh kata 90% jawab salah. 39 lah, 48, 55. Ada lah seorang dua jawab tepat 60 tahun. Adus memalukan. Apa kejadah 39 tahun. Itu zaman 90an punya, ini dah 2017 ko ni duduk zaman apa? Kesian.

    Part 2, tanya apa tema/ motto kemerdekaan tahun ini. Ah sudah. Aku pun tak tahu hahaha. Sehati sejiwa kot ulang tema tahun sudah. Kakaka. So kebanyakan jawab tak tahu atau kurang pasti. Ada yang dapat jawab dengan tepat tau. Memang aku tabik spring la betul tinggi semangat patriotik. Aku malu sendiri sebab aku pun tak tahu. Haha. Jawapannya ialah 'Negaraku Sehati Sejiwa'. Ohhh baru aku tahu. Aku jamin ramai lagi macam aku, tak tahu apa tema tahun ini. Hahah.

      Sejurus selepas itu aku pun terus google. Ahahaha. Memang Negaraku Sehati Sejiwa tema kemerdekaan 2017 yang ke 60 tahun. Dah 60 tahun rupanya. How times flies. Rasa macam baru hari tu je 50 tahun. Yang siap ada keluar not kertas RM50 edisi 50 tahun merdeka. Masa itu kemain sayang nak guna duit tu woii yelah limited edition. Tapi demi kelangsungan hidup terpaksa guna jugak lah. Untunglah sesiapa yang masih simpan wang kertas RM50 edisi merdeka 50 tahun tu. Kenangan. Boleh jadi barang antik.

     Aku teringat juga masa sekitar tahun 20002 ke 2003. Ada satu rancangan tv yang buat survey macam whi tu lah. Tanya tahun ni yang ke berapa punya hari kemerdekaan. Tapi masa tu wartawan tanya artis. Penyanyi, pelakon. Tiada seorang pun dapat jawab dengan tepat bhaii. Hahahaja. Memalukan lah satu Malaysia tengok. Nampak macam artis murahan dan cetek pengetahuan dan tak ambil berat pasal negara sendiri serta isu semasa. Kasihan. Haha.

      Kita sebagai rakyat Malaysia perlu juga cakna pasal ni. Bukan nak suruh hafal sejarah bulat-bulat tanpa tinggal sedikit pun, tapi sekurang-kurangnya tahu lah pasal 31 Ogos 1957. Dah beberapa tahun ini ada tambah lagi satu Hari Malaysia 16 September. Yang ini orang tak tahu dah berapa tahun pun tak apa lagi sebab kita baru je raikan dan sambut mula beberapa tahun lepas. Tapi aku ingat ia tahun 1963, tahun mak lahir. Haha. Tarikh yang menggabungkan Semenanjung Malaysia dengan Sabah dan Sarawak. We are one. Sesuai sangat lah negaraku sehati sejiwa. Bersatu tak kira bangsa dan agama.

    Tahun ini 31 Ogos jatuh hari Khamis. Esoknya 1 September Jumaat raya haji 10 Zulhijjah. Ini yang orang panggil merdeka raya. Haha. Dulu raya puasa pernah juga jatuh pada 30 Ogos. Merdeka raya berulang lagi lah ni. Hehehe.

     Ok lah bai nanti ada masa aku update blog lagi. Haha.
        

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...