04 March 2010

Ra'sul Bar ( رأس البر )

رأس البر atau Ra'sul Bar adalah pertemuan di antara Sungai Nil dengan Laut Mediterranean. رأس bermaksud 'kepala' dalam bahasa Arab. Ra'sul Bar terletak di Dumyat (Damietta), Mesir. Perjalanan ke Dumyat dari Mansurah mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Mari tengok gambar. Weeeeee~


Laut Mediterranean.

Antara hotel yang terdapat di kawasan ini.


 
 
 


 
Peta dalam bahasa Arab (tulisan jawi).

Map in English. Heheh.




13 comments:

Tawel Sensei said...

Oh, di sinilah sungai Nil mati akhirnya. Moga ia hidup dengan aman di Laut Mediterannean. Amin

seimura said...

[ tawel sensei ]

mari sedekahkan fatihah untuk beliau. :D

Boneka Tak Sakit Self-ProClaim CasaNova said...

6695km mak aik~ jauh ye! :P
agak2 kalau buat contest renang kuak kupu2 terkehil ketiak

mcm2 ko dpt tgk! bagus la! aku jels juga sbnr yer nie! tapi aku tahan je kejelesan didlm sanubari aku nie :P

seimura said...

[ boneka tak sakit ]

memang la jauh, dah namanya pun sungai terpanjang di dunia. huhuh. oh sape lak nak anjurkan contest itu? tak tergamak kot?

Ini semua rezeki dari Allah. ko xperlu jeles kot. masing2 ada rezeki masing2. xgitu?

ada said...

aku seyes jeles ngan ko weh.. tidak!!! asek berjalan je keje budak ni tau!~!

seimura said...

[ ada ]

weeee mana ada asyik jalan je. time cuti mid sem je jalan2 ni. skrg dah mula kuliah xde nye jln2 lg. huhu.

fiD said...

tempat nie penuh dgn kisah kan..hmmm...

ko tak try mandi?hahha

seimura said...

[ fid ]

itulah kisahnya...

hoho. tiada siapa pernah mandi di sini.

ber_u_wang said...

seronok nya dapat jejalan tengok negeri orang.. uncle malaya pun tak abis round lagi..uh uh uh

Dak Wan® said...

Huwaaa..... bila lah teman nak sampai ke tempat ni kan? Agak-agak berapa kos eh 2 minggu ronda-ronda tanah arab nie?

Moon BlooDy Spell said...

dapt tengok pic pun jadi la..
wawaawww
bila aku buleh pergi sana..
nak merasa angin negara org..
huhuhu teringin sangat!!!!

Ms.Independant said...

nmpk tenang & damai je kat sane kan!

:)

seimura said...

[ uncle ber_uwang ]

hahah saya pun malaya tak habis round lagi. :p



[ dak wan ]

ohh 2minggu nak ronda2 tanah arab? 1000 dolar pun belum tentu cukup kot sebab Mesir ni sangat2 luas.



[ moon ]

maka sebab itu blog ini wujud (cehh) untuk kongsi gambar2 menarik ngn kengkawan.
insyaAllah ada rezeki mai la dtg cni. hehe.



[ ms.independant ]

haah memang tenang dan damai sgt. weee~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...