22 August 2010

Hari-hari telur, kau tak boring ke?

Assalamualaikum..

Agak lama juga beta tak update blog beta. Di harapnya rakyat jelata di bawah naungan beta tidak tertunggu-tunggu cerita terbaru sang puteri yang disayangi ramai ini. Ouchh tiba-tiba aku macam dengar ada orang nak muntah. Oh its not my fault. Lalalalala~

Suka-duka berpuasa Ramadhan di rantau orang. Barangkali itu tajuk lebih dramatik untuk entri kali ini.  Tapi aku sengaja buat tajuk yang bunyi macam lawak sikit haha. Adoi letih gila puasa time musim panas wo! Dugaan, dugaan. 

Sepanjang dah 10 ke 11 hari tah puasa ini, boleh dikatakan aku dan Alang kerap berbuka dan bersahur dengan lauk yang berasaskan telur ayam. Memang kami beli satu papan pun hari tu, senang. So ko tak boring ke hari-hari makan telur ni? Jawapan aku tak boring langsung coz aku memang suka makan telur ayam sejak dari kecil. Weeeeee~

So adakah kami dikira malas masak atau malas beli lauk sampaikan tiap-tiap hari lauk telur? Oh sungguh kejam soalan itu okay? Tapi aku bagi lah juga jawapan dan alasan kenapa kami tak beli lauk, rela makan telur tiap-tiap hari. Mari lihat..

1- Kami hanya tinggal berdua jadi kalau beli lauk mentah, susah nak habis. Kang busuk atau tak elok pulak tak dimasak cepat-cepat.

2 - Peti ais rumah kami bermasalah. Adoii.. Kejap sejuk kejap tak. So tak boleh jugak nak simpan lauk untuk tempoh masa lebih dua hari. Tetap akan busuk. Rugi la kan? Dan peti ais rumah aku tu aku perasan 'beliau' mula ala-ala 'rosak' sejak Julai lalu, sebelum puasa lagi. Sabar aje lah.

3- Suq agak jauh dari rumah, memang agak bercinta nak ke sana di musim panas terik ini. Hohohoho.

Tapi walau apapun alasan nombor 1 dan 2 adalah yang paling tepat dan terbaik. Kadang-kadang aku beli jugak ayam Koki (satu jenama seperti Ayamas di Malaysia) yang dah salut tepung tinggal goreng je. Buat lah sambal ke apa ke buat cicah. Ok apa? Bukan pemalas beb tapi seperti ku katakan tadi, tinggal berdua ini, tak pe lah kot, sempoi-sempoi sudah masak memasak. Hoho.

Dan paling best jugak setakat ini tak pernah beli sayur langsung muahahaha. So makan lauk je tanpa sayur. Sayur di sini sangat-sangat murah dan kalau beli memang confirm susah nak habis. Last-last nanti layu dan buang begitu sahaja. Membazir tu. Aku pulak tak makan sayur ahahahaha. So siapa pula nak habiskan sayuran yang banyak itu nanti? Alang memang tak mampu la nak habiskan seorang. Huk huk.

Telur oh telur. Hahah. Kira okay apa? Berbanding sahur dan buka makan megi yang tak berkhasiat tu baik makan lauk telur kan? Selalu juga lah kami dapat undangan berbuka puasa di rumah orang arab tapi aku tak pernah pergi lagi setakat ini, Alang je rajin hahaha. Masa Tahun Satu dulu aku rajin juga penuhi undangan berbuka puasa di rumah orang Arab tapi tahun ini entah kenapa macam tak ada feel sangat. Ceh mengada je kot aku ni. Ah biar la.

Eh tiba-tiba teringin nak makan megi. Ok lah aku nak chow dulu masak megi hak hak hak. Babai.




7 comments:

Faarihin said...

hahaha.. takper telor ada gak protein.. tapi skali skala belilah lauk lain.. huhuhu.. perh.. org dah ajak tak nak pi plak yer.. rezeki tu.. baik pi.. (^__^)

seimura said...

Tak pe, telur bagus untuk tambah darah. Makan hari-hari pon tak pe.
Bukan apa, leceh sikit nak solat kat umah orang, tak selesa, tu yang malas nak pergi. huhu.

J.M.R said...

org ckp slalo makan telur, kentut busuk..btol ke?hehehehhe

seimura said...

Tu kalau telur rebus bro. Hohohoho.

aleen adela akoo ^_* said...

ko duduk dgn akak ko ke?agak bes klo aku adelah ko.boley buli membuli.akak...tringin mkn 2 la...akak...tringin makan ni la..wah!agak heaven d ctu ye.wu3

Faarihin said...

wah... layout baru... nice2.. (^__^)

Seimura said...

To Aleen : Tak la, aku duduk dengan roommate merangkap housemate aku la, rumah sewa. Cuma nak mesra ada gelaran masing2. Tak baik ooo buli2 orang. ekeke.

To Faarihin : Ehehehe saje nak tukar selera. hohoho.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...