12 May 2014

Matang lah dalam ber 'Facebook'

Assalamualaikum.


   Entri pertama untuk bulan Mei 2014. AlhamduLillah Jannah genap 15 bulan hari ini. Tapi entri kali ini bukan nak bercerita pasal Jannah. Pasal Jannah kita pospone (macam salah eja) ke entri akan datang ye. Kikiki.

  Diam tak diam, tahun ini adalah tahun keenam aku memiliki akaun facebook (FB). Aku sign up Mei 2009 lepas tu senyap je tak update status, tak add friends. Orang buat, aku nak buat jugak. Hanya masuk bulan November 2009 baru le aku mula explore FB tapi tetap tak pernah add orang. Sombong ke? hehew.

  Gigih aku scroll balik status FB aku tahun 2009-2010 hahahah. Masa tu aku banyak main kuiz FB. Bila baca balik status dulu-dulu.. Ya Allah. Menyesal nak mamp. Masa tu aku masih kat Mesir. Nasib baik belum ramai kawan kat FB masa tu, haha. Apa saja aku tulis termasuk maki-makian. Astaghfirullah. Memalukan je bila baca balik. Ngee...

  Tapi itu dulu beb. Sejak tahun 2012 kot aku dah jarang sangat update status FB. Kadang-kadang je. Lebih banyak share gambar anak je sejak ada anak (2013) hehe. Kalau nak tulis status pun pikir banyak kali gitu hahaha. Tak kan lah pada umur 29 ni aku masih nak tulis status.. "Kau ingat kau baik sangat? Boleh blah!!!".
Ini adalah sangat tak sesuai dan tidak patut bagi seorang ibu tulis macam ni.

  Sepatutnya status yang kita update di FB kena matang seiring usia kita dan usia berfacebook. Kalau dah masuk tahun keempat, lima dan enam, dah takde la status tak matang dan kebudak-budakan. Dah masuk tadika, bukan baby lagi. Haaa... gitu. 

  Percaya atau tidak, sejak awal menggunakan FB, aku tak pernah guna short form bila update status. Semua aku taip penuh. Kadang-kadang aku marah betul la bila baca status kawan-kawan yang banyak gila guna short form. Penat nak bagi faham. Hadoi. Sakit hati dan mata aku ni membacanya. Rasa macam nak unfriend pun ada. Grrr... Sabar, sabar. Hahaha.

  Ye memang betul, FB kau, hak kau la nak tulis apa pun. Nak maki orang ke, nak buat luahan perasaan ke, nak mengutuk ke apa ke tapi INGAT, apa yang kita tulis tu melambangkan keperibadian kita. Apa kau ingat orang tak rasa menyampah ke baca status kau yang banyak tak puas hati tu? Daripada mengadu kat wall FB lebih baik kau mengadu dengan Allah. Berdoa dan dekatkan diri dengan Allah. Tulis kat FB tak akan dapat menyelesaikan masalah.


  Satu hal lagi status budak hingusan yang sibuk bercouple dan update status jiwang atau kecewa dan juga uplaod gambar. Aku ada unfreind ada seorang budak hingusan ni. Dia yang add aku dulu, aku approve je walaupun tak kenal. Satu hari tu dia upload gambar jari dia pakai cincin yang sama dengan seorang lelaki berpegangan tangan. Aku komen tanya dah nikah ke? Dia tak balas komen aku. Tapi komen orang lain dia balas. Aku mula rasa BENCI dengan perlakuan ini. Belum nikah la tu, cincin couple la tu kononnya yang menjadi trend anak muda. Esoknya aku terus unfriend dia. 

  Ada banyak lagi nak tulis tapi si Jannah ni yak pulak. Lebih baik aku post dulu apa yang asa, hahaha. Kita bersambung lain kali ye. Daa..

  

2 comments:

Faarihin said...

Errr.. Baiklah.. lepas ni kena matang dalam ber'muka buku' hehe..

Seimura Shinda said...

Hahaha. good good

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...