16 April 2014

14 months

Assalamualaikum.

  Hai hai hai. Busy sikit akhir-akhir ni.  Cewah. Poyo je kan. Sebulan satu entri pun jadi lah kan daripada tak update blog langsung. Eheks.

  AlhamduLillah Jannah dah berumur 14 bulan 4 hari pada hari ini. AlhamduLillah masih fully breastfeed Jannah hingga ke saat ini. Walaupun Jannah dah makan macam-macam, susu ibu tetap menjadi keutamaan. Azamku biarlah sampai umur dia dua tahun mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya. Mudah-mudahan. Ameen.

  Setelah umur Jannah 13 bulan 3 minggu, baru lah gigi pertama Jannah keluar. Sebelum tu hanya nampak putih-putih kat gusi dia tapi giginya tak keluar juga. Ramai kata lambat tapi tak apa lah. Gigi Jannah tumbuh dua batang atas dulu. Biasanya gigi bawah yang tumbuh dulu, tapi Jannah gigi atas tumbuh dulu. Bila tengok Jannah dah ada gigi, lain pulak muka Jannah. Tak ada gigi lagi comel bagi aku. Ngahahaha.

  Jannah masih belum berjalan. Bagi sesetengah orang ini kategori lambat. Tapi fatrah baby baru mula nak berjalan sehingga umur 18 bulan. Aku tak risau. Teringat hari tu masa kat kedai, ada seorang customer  datang dan tanya umur Jannah. Masa tu setahun sebulan lagi umur Jannah. Tanya dah jalan ke. Aku jawab belum. Terus dia kata, "Lambat sangat ni.." Amboi jaga lah perasaan orang sikit makcik oii. Mungkin pangkat kakak orang tu tapi aku nak panggil makcik jugak. Hahah. Tak kisah lah lambat ke cepat ke itu bukan penentu anak ko bijak atau tidak di masa hadapan.

   Jannah masih takut orang. Haha. Sama la perangai aku masa kecil dulu. Jangan harap la dapat dukung dia, mesti melalak punya. Pegang sikit, cuit sikit boleh lah tapi itu pun tengok mood dia jugak. Kalau dengan orang yang selalu jumpa dia ok la boleh bergurau, ketawa. Tak apa lah anak dara pemalu, tak mau dengan orang. Kekeke.

  Mulut Jannah memang riuh dan bising. Suka membebel. Tapi bahasa dia lah. Haha. Tak sabar plak nak tunggu Jannah pandai cakap. Mintak itu ini. Tanya itu ini. Muehehe. Aku lagi excited nak Jannah pandai bercakap berbanding pandai berjalan. Hahaha. Sebab budak pandai bercakap ni nampak bijak, comel, petah, keletah dan menghiburkan. 

  
Gigi Jannah masa baru keluar sikit, Jumaat lepas. hihihi.


Gambar terbaru.


Ok lah bai. Jannah dah merengek plak. haha.

3 comments:

linda riko said...

kak jgn lupa follow blog linda ya!

Noraini Saleh said...

Salam sis..
Jannah.. dpt berjalan pd usia braper iyer.. sbb saya risau keadaaan anak saya yg x boleh merangkat..x boleh sndri..n x mau berdiri.. skrg baby saya 9 bulan. . Tq kerana sudi kongsi info.

Seimura Shinda said...

Hannah mula berjalan umur setahun tujuh bulan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...