29 March 2017

Tidak Tertekan Anak Lambat Berjalan dan Lambat Tumbuh Gigi

Assalamulaikum.

     Hahaha. Tajuk tu ala-ala tajuk berita di akhbar atau majalah. Bajet retis. Terpengaruh dengan metroonline dan rotikaya punya pasal sebab akhir-akhir ini aku selalu baca kat Google dua website tu. Koh koh koh.

      Naim dah 17 bulan (setahun lima bulan). Masih belum berjalan walaupun dah boleh berdiri sendiri dah lama jugak. Berdiri sendiri bangun dari duduk. Sesekali adalah Naim melangkah dua, tiga tapak atau lima, enam tapak lepas tu dia cangkung atau duduk. Hahaha. Boleh lah. Takpe lah lambat pun. Mak OK je langsung tak stress. Risau pun tak. Dah memang belum masanya lagi. Normal je sebenarnya, bukan sesuatu yang pelik atau ganjil. Please respect. Tak perlu dipertikaikan kenapa lambat berjalan.

     Gigi baru tumbuh sebatang bahagian Bawah depan. Hehe. Pasal gigi ni memang 100% dengan kuasa Allah lah yang boleh keluarkan gigi tu manusia mana boleh. Kenapa aku cakap macam tu? Perkembangan budak nak merangkak dan berjalan pun kuasa Allah 100%. Apa bezanya?

    Bezanya ialah mulut orang yang bercakap.
"Kena latih ni usha lebih pakaikan kasut ke apa ke."
"Cuba bawa jumpa pakar. Mana tau pakar boleh buat sesuatu?".
" Try buat fisioterapi tengok macam mana."
"Pagi lepas Subuh dirikan kaki dia atas rumput. Orang tua kata cepat berjalan nanti."

Atas ni antara contoh kata-kata 'nasihat' mereka yang 'concern'. Contoh je. Padahal kau tahu kan budak nak berjalan ni atas kehendak Allah. Bukan atas kuasa manusia yang lemah ni. Sama juga dengan budak yang speech delay (lambat bercakap). Dah memang belum sampai waktunya seorang toddler itu untuk fasih bercakap, mana boleh dipaksa. Kalau dah tertulis umur 7 tahun baru boleh bercakap dengan lancar, kena terima lah takdir yang telah tertulis. Usaha memang usaha, tetapi orang lain jangan menyibuk dan mengeluarkan cadangan yang boleh mengecilkan hati. Wth sampai suruh jumpa pakar dan buat fisio? Ingat cacat ke anak orang tu? The kids just delay je. OK faham tak delay? Bukan langsung tak boleh berjalan cuma lambat sahaja.

      Serious aku memang tak rasa tertekan pun anak lambat berjalan. Jalani hidup macam biasa dan gembira. Asalkan anak sihat tubuh badan, tak ada sakit, Syukur Alhamdulillah.

   Kalau pasal gigi tu aku kesian si Naim sebab dia dah makan macam-macam. Haha.  Tak apa. Sabar menunggu. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...