28 February 2017

Emas Sebagai Simpanan part 2

Assalamualaikum.

   Hari terakhir February. Update blog la bagi aktif semula walaupun zaman kegemilangan blogging dah lama berlalu. Hahaha.

   Sambung cerita pasal Emas la deyy. Nak ceritanya, duit raya dan duit orang sumbang untuk Jannah dan Naim memang aku lah pegang. Konon-konon nak masuk dalam bank la, bukakan akaun untuk mereka. Tabung Haji ke, Agro Bank ke, Maybank ke. Tapi tak jugak pergi bank. Abah nya sibuk dengan macam-macam kerja dan hal. Sudah nya aku pun dah terguna semua duit anak-anak untuk beli barang cash. Tapi aku ganti balik tau.

     Aha, aku ganti dengan emas. Kalau ganti dengan duit jugak jawab nya aku akan terguna lagi. Emas yang sama nilainya dengan duit mereka yang aku terrrpakai. Hahaha. Alhamdulillah dah settle hutang aku, semua duit Jannah dan Naim aku dah tukar kepada simpanan emas. Gold bar, dinar emas dan syiling emas. Dah settle hutang dengan anak-anak baru lah aku simpan emas untuk diri sendiri. Alhamdulillah berjaya. Haha.

    Jadi sampai sekarang aku maintain beli emas 999 setiap bulan. 1 gram 1 bulan 1 keluarga motto power gold. Time ada duit lebih, beli lebih. Ha gitu. Masa bulan Disember tahun lepas turn aku dapat Kutu ribu riban (main banyak group), cepat-cepat aku beli emas. Termasuk langsaikan hutang aku dengan Jannah dan Naim. Hoho. Emas ni aku beli aku dapat emasnya. Dapat pegang dan simpan. Bukan melabur atau beli emas tapi emasnya tak nampak atau tak dapat (syarikat pegangkan). Emas tulen ok.

    Harga emas pun dah makin naik. Dijangka pada tahun 2020 nanti harga emas 1 gram RM500! Sekarang pun dah RM205 (harga ahli) segram. Wow. Kalau 20 tahun lepas harga nya baru RM50 segram, sekarang ni main ratus-ratus lah. Makin lama makin mahal. Itu yang orang kata, emas untuk orang kaya je sebab hanya orang kaya dan banyak duit je boleh beli. Pada hal tak semestinya. Kalau nak tunggu kaya baru nak beli emas, alamatnya memang tak kan beli ler.

     Konsep menyimpan yang sebenar adalah tolak dahulu 10-30% daripada pendapatan atau gaji setiap bulan, selebihnya baru lah dibelanjakan. Bukan dah belanja, kalau ada lebih baru simpan. Biasa nya memang tak akan ada lebihan tu, mesti habis punya lah. Tolak awal-awal 10-30% untuk simpanan atau tabungan, kemudian baru lah bayar segala komitmen (hutang, bil, barang keperluan dan sebagainya).

   Cara aku, aku tolak 10-30% tu tukar jadi simpanan emas. Kalau simpan dalam bentuk Wang, dikhuatiri aku yang boros ni kang ada terguna pula. Hahaha. Kalau dah jadi emas, mustahil lah nak terrrguna. Payah tu. Nak kena pergi pajak gadai lah pulak untuk tukar jadi duit. Sayang pun sayang, baik simpan. Aha, main psikologi kat situ.

     Jadi bagi sesiapa yang ada sifat boros macam aku ni, aku syorkan kome beli lah emas dan buat saving emas. Gerenti boleh kawal keborosan anda. Haha. Ataupun ada yang simpanan asyik bocor. Punca bocor sebab nafsu nak shopping. Ada juga yang macam ni tau.

   Takut kena keluar kan zakat bila simpan emas? Alahai. Bayar je la bukan banyak pun kena. Itu kalau simpanan kau dah cukup haul dan nasabnya. Selagi belum cukup, belum layak pun kena bayar zakat. Ada la kiraannya. Boleh rujuk website zakat negeri masing-masing ye. Setiap negeri berbeza cara pengiraannya. Macam aku sendiri masih belum layak. Makna kata simpanan aku masih sedikit. Hehe.

    Mungkin akan bersambung part 3. Hahaha. Kbai .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...