13 April 2016

Dilema Ibu EBF

Assalamualaikum...

   20 April ini genaplah umur Naim enam bulan. Alhamdulillah. Baby exclusive bf dah melepasi tahap Diploma, hahaha. Enam bulan ebf. Tahniah, tahniah.

    Kebanyakan ibu-ibu dah excited nak beri makanan separa pepejal kat baby bila dah masuk umur 6 bulan. Tapi aku tak excited langsung tapi rasa bimbang. Dah kenapa bimbang pula?

    Aku kalau boleh nak delay daripada beri makan baby sampai umur dua tahun. Dua tahun hanya susu ibu semata-mata. Tapi aku tahu bukan semudah yang disangka. Sebab? Orang di sekeliling akan menyibuk nanti. Dah boleh makan kan? Kenapa tak beri makan lagi bubur ke. Termasuk nurse di KKIA yang akan suruh beri puri dan bubur. Konon takut susu ibu tak cukup. Wth?

    Baru-baru ni balik rumah mertua. Sementara aku tengah makan, sil tolong pegang si Naim. Ada ke fil ku nak suap buah tembikai kat Naim? Nasib baik tak jadi. Dalam hati aku dah menyirap. Naim baru 5 bulan lebih. Usus belum kuat dan matang nak cerna makanan selain susu. Nanti kalau Naim sakit masuk hospital, aku mak nya ni yang susah.

   Hari tu masa kat Bakri, mak aku ada cakap, nanti Naim dah umur 6 bulan dah boleh bagi makan ek Naim? Aku diam je. Oh my. Macam mana aku nak terangkan dan yakinkan semua orang bahawa susu ibu sahaja sudah cukup untuk bayi bawah umur dua tahun. Ini adalah satu cabaran. Buat aku rasa macam tak nak balik kampung mana-mana. Tak mahu hadap mereka yang beria nak beri Naim makan.

   Serius dilema sungguh jadinya. Raya nanti Naim dah lapan bulan lebih. Aku sampai tahap tak mahu orang lain pegang Naim. Takut di belakang aku mereka pandai-pandai je suap Naim makanan. Adakah ini sejenis fobia? Hahaha.

    At least kalau tak dapat sampai dua tahun fully ebf, dapat setahun pun jadi lah. Kira kejayaan besar juga lah bagi aku. Bukan senang. Ebf senang, tapi nak menghadapi kata-kata orang sekeliling yang bukan senang. Nak susun ayat, tak nak sampai orang terkecil hati, lebih-lebih lagi orang tua. Kalau orang muda tak pe lagi tak perlu nak jaga sangat ayat.

     Ah, nanti la aku fikir macam mana. Hahahaha.
   

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...