03 January 2012

Rindukan Musim Sejuk Di مصير


 

Assalamualaikum.

 

Saat ini setahun yang lalu aku berada di bumi Mesir yang diselimuti kesejukan dek kerana musim sejuk. Malam menjadi lebih panjang. Memang syok woo tido. Hihihi.

 

Pakai baju sejuk dan sweater 24 jam gitu. Tapi kemuncak musim sejuk adalah pada bulan Disember dan Januari. Setiap kali hujan, suhu akan menjadi bertambah sejuk dan waktu itu kau akan melihat asap keluar dari mulut bila bercakap. Kekeke.

 

Tiga tahun bukanlah satu jangka masa yang lama. Bak kata orang, pejam celik pejam celik je, eh, dah habis? Yang kelakarnya, setiap orang yang aku jumpa setelah pulang ke Malaysia tak kira lah saudara mara atau rakan mengatakan ayat yang sama; “Eh, dah habis belajar ek? Macam kejap je ek?” 

 

Sorry tulisan besar sebab aku taip kat word dulu baru copy paste. Dah lama tak post entry. Tadi aku try guna blogger new look kejap. Then bila taip-taip keluar tulisan hape tah, aku pun tukar balik guna yang lama. Biar old skool jangan jadi bangang sebab tak tahu guna yang baru. ok.

Sambung cerita winter. Ngahaha. Semalam Angah call dari Mesir guna ID lowrate aku. Dia minta izin guna ID aku untuk call mak dia, haha. Sebelum dia minta izin tu aku cakap, "Angah kalau nak guna ID Along untuk call orang lain selain Along pun tak pe, guna je." Rindu kat kawan-kawan di Mesir terutama ahli bet akulah, Angah, Achik, Alang dan Anje. Rindu kat mama tuan rumah jugak.


Di saat tempat aku tengah panas terik, aku mulalah teringat suasana di Mesir terutama Mansurah. Kan best kalau sekarang kat Mesir, tengah musim sejuk. Weeee. Bukan tak bersyukur, cuma terkenang bumi yang pernah aku duduki untuk menimba ilmu. Eceh, ayat nak jiwang. Poinnnkkk.


Rindu nak pakai baju tebal-tebal, meredah hujan dan lecak, meredah kedinginan kabus pagi, berjalan kaki dan menaiki tremco. Rindu nak tidur berselimutkan lihaf. Kui3. Rindu nak menaiki puncak Sinai. Wowowo.


Ok baiklah, cukuplah setakat ini merindukan masa lalu. Ngeee. Kalau ada rezeki, pasti aku akan ke Mesir lagi. 


Babai. 

 

 

 


 


 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...