05 June 2015

Utamakan Bahasa Ibunda

Assalamualaikum..

   Setelah lama menyepi, barulah tiba-tiba muncul semula untuk update blog. Macam-macam hal yang berlaku. Alhamdulillah akhirnya berkesempatan juga nak buat entri baru. Cewah.

   Jannah dah nak masuk 2 tahun 4 bulan 12 Jun ini. Alhamdulillah. Semakin cerdik dan banyak perangai. Haha. Mulut kepoh banyak cakap. Layankan aje si kecil ini. Boleh lah gabung dua perkataan untuk jadikan ayat. Kalau tiga perkataan susah sikit. Contohnya, 'ummi pegang', 'ummi tido', 'abah, bangun' (kejut dari tidur), 'naik keta', 'ummi, duduk', 'nak ikut'. Ada sesetengah perkataan masih tak sempurna sebutan tapi boleh faham la. Nak kata pelat tak juga. Semua huruf boleh disebut dengan betul cuma ada yang tak sempurna contohnya 'jalan' jadi 'alan'.

  Yang lawak sikit, Jannah bahasakan diri dia 'kakak'. Kata pengganti diri untuk diri dia sebut 'kakak'. Padahal aku dan zauji ajar panggil 'Jannah' untuk pengganti diri. Contohnya, 'kakak punya', 'kakak beyak'. Kadang-kadang sebut 'kakak Jannah' sambil tunjuk kat diri dia, hehe. Kalau tengok gambar diri sendiri dan kita tanya siapa ni? Jannah akan jawab 'kakak'. Haha, maknanya dia la tu, tak sebut Jannah tapi sebut kakak.

   Tantrum? Biasa lah tu budak-budak umur macam ni, kalau tantrumnya datang, menguji kesabaran juga kadang-kadang. Tapi selalunya lebih rasa kelakar kalau tengok tantrum Jannah. Baling-baling barang lah, protes, jerit, membebel. Kalau dipegang menggeleding dan macam nak hempas badan. Tapi semua boleh dikawal. Kadang marah juga tapi tak ada lah teruk sangat sampai menengking. Marah gitu-gitu je la. 

  Berbalik pada tajuk entri, aku dan zauji memang berkomunikasi dengan Jannah menggunakan Bahasa Malaysia atau Bahasa Melayu 100%. Langsung tak guna bahasa lain contohnya English ke, Arab ke. Mungkin ada sesetengah ibu bapa berkomunikasi dengan anak kecil guna Bahasa Inggeris. Ada yang campur-campur English dan Malay. Terpulang lah pada didikan masing-masing.

   Tapi pada pendapat aku la kan, jangan campur-aduk kan bahasa ketika berkomunikasi atau ajar anak kecil bercakap. Nanti anak akan jadi keliru. Sebab otak mereka sedang berkembang, senang mengingat atau menghafal apa sahaja yang dia dengar samada spontan atau tidak. Untuk permulaan biarlah anak belajar dan mengingat hanya perkataan-perkataan Bahasa Melayu sahaja. Kalau nak english biar semua English jangan dicampur-aduk kan. Bila dia dah fasih bercakap, barulah ajar bahasa lain. 

    Terus terang, aku memang tak gemar parents yang kengkonon speaking English dengan anaknya yang masih kecil. Konon nak ajar speaking English sejak baby dan toddler. Lantak lah orang nak kecam aku tapi aku rasa macam parents ini poyo sangat. Dah kita dilahirkan bangsa Melayu, ajarlah anak cakap Melayu, tak payah nak orang putih sangat. Geli telinga aku ni dengar mak bapak speaking omputeh dengan anaknya yang masih kecil macam Jannah. Macam tak sedar diri yang kau tu Melayu, bajet orang putih pulak. Lain lah kalau kahwin campur, laki nya atau bini nya memang orang putih. 

  Biarlah anak betul-betul dah fasih dan petah bercakap, dah tak pelat, baru slow-slow ajar bercakap bahasa lain pula. Ini yang aku maksudkan berkomunikasi dua hala. Tetapi kalau setakat nak mengajar mengenal benda atau bianatang atau apa sahaja yang berpandukan buku bergambar, tak mengapa lah nak ajar pakej BM BI BA sekali. Itu pun biarlah umur dah besar sikit tiga atau empat tahun ke baru ajar bahasa lain. Macam aku cakap awal tadi, anak akan jadi keliru. Jangan tergesa-gesa atau tergopoh-gapah sangat nak ajar anak kecil speaking English (kononnya.. puih.. hahaha). Just follow the flow. 

   Lagipun dah banyak juga aku jumpa anak-anak kecil yang berbangsa Melayu tapi tak reti atau tak tak tau cakap Melayu dan berbahasa Melayu? Eii... nyampah la aku tengok. Kita cakap Melayu dengan dia, dia terpinga-pinga tak faham. Yelah, dah ibu bapa nya tak pernah berkomunikasi dalam bahasa Melayu bila di rumah atau di mana sahaja. Please la jangan nak kebaratan sangat. Ini salah mak bapak la konon nak speaking London/ Amerika sangat. Puiii!! Geli la tau tak. Menyampah gila. Whatever.

      Hahaha, emo terlebih pulak. Apa pun, Jannah kami biasakan berkomunikasi bahasa ibunda dengan dia. Nampak dia bijak dan mudah menghafal/ mengingat. Cepat tangkap la. Apa yang orang sebut, dia akan ikut sebut semula. Paling penting dia faham dan tau apa yang dia sebut. Itu mustahak. Bukan main sebut je tapi tak tau apa dia. Haha. 

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...