12 February 2014

Selamat Hari Lahir Siti Nurjannah

Assalamualaikum

Hari ini 12 Februari 2014. Alhamdulillah, genap setahun umur Jannah. Cepat je masa berlalu. Kejap je dah setahun permata hati umi dan abah ni. Semoga membesar menjadi anak yang solehah dan taat perintah Allah dan Rasulullah. Amin.

Siti Nurjannah 5 jam selepas dilahirkan.





Jannah umur sebulan.


Gambar terbaru pagi tadi. Umur setahun. hihi.


Biasa la orang akan tanya 'dah pandai apa?', 'dah pandai apa?'. Kadang-kadang aku malas nak jawab sebab aku terasa yang bertanya tu macam nak banding-bandingkan dengan anak dia atau anak orang lain walaupun cuma dalam hati. Hahahahaa jahatnya aku sangka buruk pulak kan. Sebab, aku jenis yang tak bertanya anak orang lain dah pandai apa, dah pandai apa, so aku ada sedikit tak suka la orang tanya aku macam tu. Kakaka.

Sebelum orang tanya lebih lanjut, baik aku bagitau siap-siap kat sini apa yang Jannah dah pandai. Muahahaha. Yang pasti, Jannah masih belum boleh jalan lagi dan masih belum tumbuh gigi langsung. Hari-hari aku belek gusi Jannah kalau-kalau ada putih-putih atau keras-keras gigi nak keluar tetapi hampa. Haha. Tapi bagus jugak belum ada gigi, aku takut kena gigit time bf. Ngehehehe.

Makin hari makin seronok layan keletah Jannah. Makin hari makin bijak. Dah pandai ikut atau ajuk orang cakap atau buat. Contoh kalau kita jegilkan mata, dia pun buat jugak. Kengkonon nak marah dia atau takutkan dia, last-last gelak tengok dia ikut.

Dah pandai nak mintak dukung kalau abah dia baru balik kerja atau dari surau. Manja ni. Kalau tengok kita siap-siap nak keluar kan, dia mula lah resah gelisah nak ikut, mulut bising sambil tangan terkapai-kapai suruh ambil dia. Kalau bab mintak makanan, memang dah pandai sejak umur 9, 10 bulan dulu. Mulut bising, kuat membebel.

Suka tengok azan kat tv3. Paling suka tengok iklan Whoopee. Kemain gelak. Hahaha. Paling kelakar bila tengok drama ada scene marah-marah dan tinggi suara, tiba-tiba Jannah nanges. Alolo. Perasaan macam orang dalam tv tu marah kat dia. Hahaha, emosi lebih Jannah ni. 

Alhamdulillah juga, Jannah masih menyusu susu ibu hingga saat ini, ketika umurnya dah masuk setahun. Mudah-mudahan dapat bertahan hingga umur dua tahun. Jannah masih tak minum susu formula tau, susu ibu sepenuhnya. Aku harus berbangga dengan pencapaian ini. Haha. Tahniah untuk diri sendiri. 

Banyak lagi nak membebel tapi Jannah asyik kacau. Ini pun berhenti setiap perenggan layan si Jannah. Hahaha. Ok lah. Kita sambung lain kali ye. Daa...

2 comments:

ariana8733 said...

haapy birthday jannah..moga terus membesar menjadi anak yg solehah..insyaAllah..

Seimura Shinda said...

Thank you mama. Ameen. Terima kasih atas doanya. Jazakillahu khair.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...