16 March 2022

Terlambat Daftar Online Tahun 1 Sekolah Kebangsaan


Assalamualaikum.


Tak lama lagi sesi persekolahan bagi tahun 2002/ 2023 akan bermula iaitu tanggal 21 Mac 2022. Sesi persekolahan ‘norma baharu’ ini dah tak sama macam dulu, mula je tahun baharu maka naik darjah (bagi sekolah rendah/ kebangsan) atau tingkatan (sekolah menengah). Dah bertukar ke bulan Mac pulak. Itu yang hari tu masa bulan Januari dan Februari bila orang tanya anak dah darjah berapa, mak bapak tak tau nak jawab yang mana satu hahahahaha. Terpaksa jawab, hujung bulan 3 nanti naik darjah sekian-sekian. 


Ok straight to the point berbalik pada tajuk. Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang terlepas nak daftar secara online untuk kemasukan anak ke Tahun 1 atau Pra Sekolah sebab lupa atau tak perasan tarikh dah tutup ke apa. Jangan risau. Masih belum terlambat untuk cuba daftar walaupun lewat. Mana tahu ada rezeki anda. Paling lewat pun sebulan sebelum naik sekolah, masih sempat buat.


Langkah pertama, telefon dulu sekolah yang kita nak masukkan anak dalam tu. Tanya dulu masih ada kosong lagi tak. Bukan terus call PPD tanya kekosongan. PPD tak tahu menahu sekolah mana yang kosong. Lepas call sekolah, kalau tak ada kosong, kena cari sekolah lain lah pulak. Mungkin boleh buat rayuan tapi tak pasti boleh dapat atau tidak. Bila kata ada kosong, pihak sekolah akan suruh ke PPD untuk isi borang daftar lewat nama dia. 

Dokumen yang diperlukan :

1) Sijil nikah ibu bapa (asal dan salinan).

2) Sijil lahir anak (asal dan salinan).

3) Mykid anak (asal dan salinan).

4) Mykad ibu dan bapa atau penjaga (asal dan salinan). Yang salinan itu kena ada depan dan belakang (mykid pun sama).

5) Bil air dan elektrik yang terkini (asal dan salinan).


Langkah kedua, pergi ke Pejabat Pendidikan Daerah (PPD). Walk in boleh, appointment pun boleh. Dah sampai PPD, minta borang daftar lewat Tahun 1. Staff akan bagi borang tu untuk di isi di situ juga. Dokumen yang dah fotostat semua diserahkan ke pegawai yang bertugas. Dah siap isi borang, serah semula kepada pegawai. Settle. Dalam masa kurang seminggu PPD akan call anda untuk ambil surat pengesahan penempatan sekolah untuk diserahkan kepada pihak sekolah.


Langkah ketiga, lepas dapat panggilan daripada PPD untuk ambil surat, dah boleh ke PPD semula untuk ambil suratnya. Boleh je pos tapi lambat, kita dah lah daftar lewat, tak kan nak lewat lagi bagi surat pengesahan tu di sekolah? 


Langkah keempat, hantar surat pengesahan penempatan ke sekolah termasuk dokumen-dokumen tadi yang telah difotostat. Fotostat kali ini untuk sekolah pulak, yang dah bagi kat PPD tu lain. Haha. Standby la salinan banyak-banyak. Dah hantar ke sekolah ni kira dah settle la Alhamdulillah. Lepas tu just tunggu update daripada sekolah je lah tentang yuran, duit buku dan sebagainya. Biasanya guru kelas Tahun 1 itu sendiri akan buat group whatsapp untuk sebarang info terkini. 


Langkah kelima, pendaftaran secara bersemuka dan fizikal di sekolah termasuk bayar duit buku dan alatan sekolah (lencana dan lain-lain). Ini bergantung pada sekolah masing-masing. Pihak sekolah yang tetapkan tarikh. Yang ini pun masih perlukan dokumen yang telah difotostat dan ada tambahan gambar passport anak dua keping. Jadi ibu bapa bawalah salinan-salinan yang berkaitan kecuali sijil nikah ibu bapa hehe. Termasuk juga slip gaji. Kalau yang bekerja sendiri tak ada slip gaji, perlu buat pengesahan ketua kampung ke, penghulu ke ketua Taman perumahan ke. Dan bawa lah duit secukupnya. Kadang-kadang sekolah ni takde sediakan duit baki hahahaha.


Kalau untuk pra sekolah agak sukar untuk ada kekosongan sebab ada had cuma 25 orang murid sahaja untuk sekelas. Jadi, mahu tidak mahu, ibu bapa perlu alert dengan pendaftaran secara dalam talian bila akan dibuka dan bila tamatnya. Biasanya tempoh pendaftaran online bermula 1 Mac hingga 30 April sahaja.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...