29 August 2016

Yang Halus Mulus

Assalamualaikum.  
    Semalam shopping baju budak-budak dan baju bapak budak di Pasarayaku. Tak plan pun. Jannah tetiba minta nak beli baju. Layankan aje. Hahah.
     Untuk Naim belikan leggings siap stoking. Yang dijual semua gegel punya. Lantak lah beli je. Sebab utama nak pakai leggings untuk elak Naim menggaru terus ke kulit. So tak perlu susah-susah membalut kaki dengan bandage lagi. Sarung leggings lepas sapu minyak. Senang cerita. Haha tak pasal Adik pakai seluar gugirl. Takpe lah dik, pakai dalam rumah je.
      Semalam bawa jalan aku pakaikan Naim baju lengan panjang dan seluar panjang. Tapi muka Naim still nampak la eczema dia. Semalam juga daftar nombor baru u mobile untuk internet unlimited katanya. Haha. Habis lah Jannah layan youtube sampai lebam kang.
     Berbalik cerita pasal Naim. Paling malas dan lemah nak menjawab kat orang bertanya bila terserempak di luar samada kedai ke mall ke. Tanya kenapa dengan Naim tu. Ye, aku faham rakyat Malaysia ni memang sangat concern tapi bila aku jawab eczema ada pula yang terpinga-pinga tak faham atau tak pernah dengar. Kalau time aku malas nak layan aku cakap ruam atau arlegik je. Kalau arlegik pun tak faham jugak sila lah masuk sekolah rendah dan menengah semula. Kakaka.
    Sedih je tengok kulit Naim sekarang dah tak halus dan mulus macam dulu. Takpa dik, dugaan dan ujian untuk adik.
     

25 August 2016

Naim 10 Bulan

Assalamualaikum.  

    Kali ini aku sertakan gambar Naim ala ninja setelah berbalut. Hehe. Gambar kaki dan tangan Naim dengan luka eczema aku tak dapat nak tangkap. Susah oii. Pantang balutan dibuka, mula lah tangan dia nak menggaru. Mustahil dapat ambil gambar.

      Bila pegang tangan dia, dia gesel-gesel kaki atas kaki dia sebab gatal tapi tak dapat garu. Tenaga dia kuat oi, susah dipegang. Time dia meronta keraskan badan, berpeluh jugak nak handle. Ahahah. Memang kena dua orang dewasa 'buat' dia. Kalau kat klinik atau hospital ni, kena dua orang nurse lah handle. Hahaha.

23 August 2016

Jangan Berputus Asa

Assalamualaikum.   

   Sambungan kisah si kecil Muhammad Naim. Hari ni dah makin teruk merebak ke badan pula. Timbul biji-biji. Sama macam masa kaki dan tangan dia awal kena penyakit ini hari tu.

    Aku tak tahu lah ini eczema kategori apa. Mula-mula biji bintik. Lepas tu pecah dan melecet. Melecet tu sebab digarulah. Aku dah macam jururawat dah setiap hari bergelumang (ceh) dengan ubat, minyak, bandage dan gunting. Awal hari tu guna bandage pakai buang. Lepas tu beli yang jenis kain boleh basuh dan guna semula. Sebelum balut, sapu vco dulu. Kadang buat bersama dengan zauji, selalunya aku buat seorang diri. Susah payah dengan si Naim melalak, tangan nak menggaru, kaki menendang-nendang, meronta.

    Beberapa hari lepas aku sapu antiseptik dettol bancuh dengan air. Sejak semalam sapu madu. Kalau sapu madu memang kena bekerjasama dua orang sebab rumit nak sapu. Sehari tiga kali aku tukar/ salin bandage. Pagi madu, petang vco, sebelum tidur vco. Kalau dua kali Naim berak, dua kali lah salin dan tukar bandage macam salin pampers hehe. Atau kalau tengok bandage macam dah lembap kena cecair luka dia (atau nanah kot tapi warna jernih) pun tukar bandage baru. Stok memang banyak dan aku basuh setiap hari.

     Walaupun adik sakit, tapi beliau tetap ceria je bermain. Hehe. Merangkak merayap. Main mainan. Bila tiba time gatal merenyam dia merengek lah tak selesa. Biasanya waktu nak tidur.

Ok bersambung.

10 August 2016

Ujian Buat Si Kecil

Assalamualaikum.  

    Bersiaran dari Tenggaroh. Balik kampung sekejap. Esok pagi balik JB dah.  Hahaha. Dapek la den meghaso doyan. Alhamdulillah. Hihihi.

    Sebenarnya kan, dah sebulan baby Naim ada masalah kulit atau eczema. Aku perasan mula kena masa awal Syawal hari tu. Mula-mula keluar bintik merah macam ruam je di tangan kanan dia. Aku syak sebab cuaca panas ke kat kampung. Lepas tu getting worse. Amboi nyah speaking kau. Geli mak. Ahaha. Lepas seminggu dia merebak jadi kudis. Gatal. Digaru. Dan merebak lagi. Kaki kanan pun kena. Muka pun ada.

     Kami guna vco je sapu hari-hari. Tak berani guna krim klinik. Tapi masih tak ada perubahan. Makin teruk lagi ada. Down jugak aku kadang-kadang. Mak mana la tak sedih tengok anak sakit. Masa check up 9 bulan doktor tengok pun sahkan eczema. Nak bagi ubat sapu tapi dah habis stok pula. Doktor bagi surat suruh pergi klinik kesihatan lain jumpa doktor pakar tapi kami tak pergi.

     Paling menyayat hati beb, waktu malam nak tidur kaki Naim menendang sambil gesel kat tilam. Gatal. Bila nak garu aku tahan, pegang tangan dia. Lepas tu dia marah la merengek. Sampai aku pun dah bergenang airmata. Setiap hari tanpa gagal aku berdoa agar Naim sembuh. Tak kira masa aku doa.

   Sampai aku tertanya-tanya kenapa la Allah uji bayi yang suci dan langsung tak ada dosa ni dengan penyakit seperti ini? Kenapa? Tak kan la sebab dosa aku, anak aku pula kena tanggung? Astaghfirullah. Aku muhasabah. Dan membandingkan pula dengan bayi lain yang Allah uji juga dengan penyakit lebih kronik seperti sakit jantung, jantung berlubang, usus bocor, paru-paru berair, sawan dan bermacam lagi jenis penyakit. Sampai masuk icu, berselirat wayar. Belum masuk lagi yang terpaksa dibedah. Maka nikmat Allah yang mana lagi ingin kamu dustakan?

    Aku insaf dan kembali sedar. Allah uji aku dengan penyakit Naim. Setinggi mana tahap kesabaran dan tawakal aku kepada Allah. Aku kena positif dan yakin dengan kuasa Allah. Naim pasti akan pulih satu hari nanti. Lambat atau cepat, kena sabar.

   Dah beberapa hari ni kami balut tangan dan kaki dia dengan bandage. Betul ke nama tu. Yang kain putih gulung-gulung buat balut luka tu. Lepas sapu vco terus balut. Sebab nak elak dia garu. Dah berbalut pun dia garu juga tapi tak kena kulit lah kan. Alhamdulillah ada perubahan. Luka kering dan tinggal kudis. Sebenarnya sebab utama lambat sembuh ialah sebab digaru. Baru nak baik dia garu. Nak basah balik terkopek kudisnya. Berair semula lepas tu merebak. 

   Aku pula amalkan minum madu je lah. Hari tu ada suap madu sikit untuk Naim. Ikhtiar lah dengan apa yang ada. Aku tak pasti la pula kalau Naim ada alergik makanan ke apa. Tak tahu macam mana nak trace. Hahaha. Mudah-mudahan sakit kulit Naim ni akan pulih secepat mungkin. Kasihan sangat tengok. Sedih gila bhai.

   Aku mengharapkan juga doa daripada kalian yang membaca blog aku ni (sobs) moga Naim dapat pulih sepenuhnya kulit kembali licin. Terima kasih in advance.

   

01 August 2016

Pentingnya Tahu Bahasa Arab

Assalamualaikum.   .  

   Wah tajuk tak boleh blah. Dunia hari ini orang terlalu pentingkan Bahasa Inggeris.  Seolah-olah macam ni,  kau pandai speaking, cerahlah masa depan kau.  Hohoh.

    Sebenarnya Bahasa Arab lagi penting. Bahasa Al-Quran tu.  Bahasa syurga.  Aku tak ada lah mahir sangat berbahasa Arab. Orang awam yang tak sekolah Arab pun kena tahu lah sikit-sikit yang asas. Kalau tak mau belajar, bertanya pada orang yang ahli.

     Ada banyak cabang daripada topik ini yang boleh dikembangkan dan dibincangkan. Tapi aku cuma nak sentuh pasal 'nama'. Nama khas. Nama orang atau nama tempat (contoh nama sekolah).

  Nama orang. Kita mesti selalu dengar nama Aidil. Biasanya sebab orang tu lahir mass hari raya lah. Aidilfitri atau aidiladha. Tapi hanya 'Aidil' sahaja diambil.  Sebenarnya nama itu tiada makna dan salah dari segi tatabahasa. Aidil berasal dari perkataan 'aid yang bermaksud hari keraian atau hari raya. عيد.  Bila disambung jadi Aidilfitri عيدالفطري. Ada tambah ال . Dah kalau Aidil macam mana pula ejaan Jawi atau Bahasa Arab nya? عيديل? Atau ايديل? Itulah pentingnya tahu sikit asas Bahasa Arab. Kalau tak tahu, tanya lah pada ustaz ke, tok imam ke atau sesiapa saja yang tahu Bahasa Arab. Nak bagi nama anak bukanlah setakat sedap didengar ada bunyi Arab kononnya tapi maknanya salah atau tak ada makna. Silap-silap bawa makna yang buruk pula.

    Berhati-hati kalau nak beri mama anak yang berakhir dengan 'ul' atau 'il'. Contoh; Khairul, Khairil, Shahrul, Nurul. Kalau nak guna, kena ada sambungan lagi satu nama di belakang. Contoh Khairul Anwar. Mohd Khairul tak sesuai. Khairul berasal dari perkataan Khair yang bermaksud kebaikan. خير. Contoh خيرالانوار (sebaik-baik cahaya). Kalau Mohd Khairul محمد خيرول. Salah tu.

    Beberapa tahun lepas lah aku ada dipelawa jadi guru tasmik satu sekolah tahfiz swasta yang baru ditubuhkan. Pengasasnya hanya cikgu biasa yang bukan sekolah Arab pun.  Itu tak apa la. Silapnya dia tidak bertanya kepada orang yang ahli masa dia cari nama untuk nama sekolah. Bunyi macam sedap. Bunyi Arab. Tapi tatabahasanya salah. Agak aib lah kalau sekolah Tahfiz nama Arabnya salah. Adess.

   Masa mula-mula aku dengar nama sekolah tu aku dah rasa pelik. Then masa hari pertama dikumpulkan semua murid dan tenaga pengajar, ada seorang ustaz no tegur ejaan nama sekolah yang tak kena dan salah. Aku pun turut menyokong. Haha.  So ejaan nya pun ditukar. Nak tahu ke apa nama sekolah tu? Hahaha.

   Nama asal Hudatul Islam هدةالاسلام.  Bukan semua perkataan Arab tu boleh letak ta' marbutah ة untuk melambangkan itu isim muannas atau nak disambung dengan ال. Perkataan asal adalah هدى. Jadi ejaan yang betul adalah هدى الإسلام Huda Al-Islam.

   Jadi itulah serba sedikit perbincangan hari ini ye tuan puan. Lain kali sambung.  Hahaha.  Anak aku dah bangun. OK bai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...