31 December 2009

Salam Tahun Baru

Selamat tahun baru 2010 diucapkan kpd sahabat bloggers yg ku sayangi. Xlupa juga pd silent reader (kalau ada). Haha aku rase ade kot. Heheh. Ok dah sekian saja. Ini adalah entri paling pendek.

p/s : xpasal2 aku jd ahli BBN. dush.

UNTUK INGATAN BERSAMA

Ini adalah repost drpd entri terdahulu (27 Mei 2009)

Perkara Yang Membuat Kita Hilang INGATAN dan TUMPUL MINDA :
Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Kurangkan menonton hiburan
Kurangkan membaca majalah hiburan
Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)
Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2
Jangan makan kepala ikan
Jangan minum air yang ada semut
Jangan tidur selepas subuh
Jangan tidur selepas asar
Jangan tidur selepas makan
Jangan makan terlalu kenyang
Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam
Jangan menyapu rumah pada waktu malam
Jangan makan yang masam-masam berlebihan
Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam

Perkara-perkara yang perlu diamalkan :-
Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2
Selalu makan makanan yang panas2
Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2
Selalu minum air masak
Selalu makan ulam2
Selalu mengamalkan pandangan hijau
Selalu bersenam
Selau menggunakan imajenasi otak
Banyakkan memakan makanan berasaskan gandum/soya
Banyakkan aktiviti berkhemah di hutan/pantai(yang mempunyai pokok) kerana disitulah terdapat banyak ion2 negetif dan cahaya matahari infra merah (terutama pada waktu pagi) yang amat diperlukan oleh tubuh badan,kerana hanya kawasan seperti ini sahaja yang mempunyai % yang cukup untuk kegunaan kita seharian berbanding dalam bangunan batu ianya terlalu sedikit

Jangan ego
Jangan dengki pada orang lain
Jangan makan dari sumber yang tidak halal
Jangan memberi anak makan makanan dari sumber yang tidak halal
Jangan makan makanan yang ada pewarna
Jangan makan makanan yang ada pengawet
Jangan mengunakan minyak masak lebih dari 2 kali
Jangan mandi selepas 9.00malam
......dan yang paling penting dibawah ini........
selamat beramal.....
Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita..

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita.
Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."
(Surah Al-Ahzab:71) -

30 December 2009

Hari-hari Yang Sibuk

Assalamualaikum...

Firstly maaf la menghilang selama beberapa hari kerana agak sibuk dan line internet pon wt hal selama 3 ke 4 hari tah. Tp aku still baca blog kalian yg berada dlm senarai blog list aku melalui handphone aku cume xblh nk komen.

Apa? Bace guna handphone? Canggih betol. X mahal ke? (soalan2 yg bermain di minda pembaca). Jawapan ; ye guna handphone melalui google n taip alamat blog aku ni then klik mana2 update terbaru drpd kalian lantas ter'appear' lah post atau entri terbaru kalian so aku terus membacanya tanpa ada masalah. Murah je xmahal langsung. Sgt2 murah. Sehari selama 24jam cuma luak 75sen je (duit Malaysia) bile guna gprs n main internet dlm hp. Murah sgt2 n berbaloi2. hahah.

Ramai tertanya2 bila aku ckp aku on9 ym guna hp. Xmahal ke? Spt yg aku ckp td xmahal pon malah murah sgt2. Aku xingat had main internet dgn kadar 75sen tu kalau xlbh 5000kb ke brapa tah. xsilap aku 5000kb kot (5mb). Lgpun hp aku mmg antara yg canggih pun hahaha. Tibe2 ade unsur riak di situ. Ahaks.

Hari-hari yg sibuk kebelakangan ini gara2 kwn aku (bdk umh) yg mahu pulang ke Malaysia (dh smpai kot skrg ni). AlhamduLillah beliau telah tamat pengajian. So sejak hari Ahad kami mula sibuk gitu wt majlis utk dia selain masak2 n kemas2 barang. Namanya Anis (gelaran di rumah Ayong) org Negeri Sembilan. *Terus pandang boneka. Sebaya aku n beliau merupakan graduan Al-Azhar University dlm bidang Sarjana Muda Syariah. Setakat yg aku tau beliau msh lum berpunya hihi.

Aku ponteng kelas hari ni sbb keletihan n kepenatan. Esok baru dtg kelas. Aku pon sambil2 mahu blogwalking walaupun aku dh bace kt hp. Heheh. Doakan aku sihat n xmudah letih. Terima kasih. Sayang you all.

p/s :- aku try upload gambar tp xblh kuar lak. cuba lg lain kali.

26 December 2009

Sedikit Info Yg Ramai Dah Tau Tp Saje Nk Bgtau Jg

###{LAILAHAILLALLAH Penting!!!
Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya haram bagi seseorang umat Islam ucap Selamat Hari Nata.. atau Merry Christ... dan sewaktu dengannya. Jika anda ucap Gong Xi Fa Chai, maksudnya Selamat Tahu Baru Cina (WALLAHUALAM). Happy Deepavali Selamat Menyambut Pesta Cahaya (WALLAHUALAM), tetapi maksud Selamat Hari Nata.. atau Merry Christ... dan sewaktu dengannya adalah Sejahtera Keatas Tuhan Yesus (NAUZUBILLAH). Dengan perkataan sahaja kita boleh rosak akidah, yakni murtad. Kita umat Islam beriman LAILAHAILLALLAH yakni TIADA TUHAN DISEMBAH SELAIN ALLAH, jadi ucap Sejahtera Keatas Tuhan Yesus untuk apa (NAUZUBILLAH)?}###

Ok aku rase dh ramai tau pasal ni. Msg2 forward drpd ym n emel pasal ni pon aku dh dpt byk sejak beberapa tahun sudah. TP saje nk post bg peringatan pendek ja.

p/s : hari ni 9 Muharam. Esok Hari Asyura disunatkn puasa hari ini dan esok.

AKU SGT CEMBURU DGN KORANG! WARGHHH!


WAH kema' lawa betol la ko. siap pakai contact lense gitu. lah nape mamat baju pink ni ala2 mencacatkan gambar? ciss..



Amar sedang diijab kabul. aku terima nikahnya nurul aqma binti mohd sairi dgn mas kahwinnya rm22.50 tunai.



warna silver mmg cantik n jarang pengantin pakai baju warna silver utk akad nikah. eh nape amar cm terketar2 je nk sarung cincin nih>? hahahaha..



wow cute betul posing ala2 sembunyi kt tepi katil. wahahahah.

Ok aku jeles dgn mereka. Hahahaha. Aqma dan Amar (Kamaruddin) selamat dinikahkn tanggal 14Disember lepas. Mereka just 'nikah gantung'. Kenduri akan diadakan pd Februari thn depan (2010)tanggal hari keputeraan Nabi kita Muhammad S.A.W.

Aku sgt rapat n kamcing dgn mereka n aku tau mereka dh nak kahwen tp xsangka secepat ini. Perancangan awal mmg thn depan la bln Februari tu. Tp mgkn ade sebab2 tertentu yg wt mereka awalkn tarikh nikah. Lagi sekali aku ckp, cuma 'nikah gantung'.Ntah nape aku rase sebak n sedih sgt2 xdpt dtg majlis dia nnt. Member aku Aqma ni pon ckp dia sedih sgt aku xde.

Kami mmg rapat n blh kata bestfriend gitu. Adehh nape cm nk nanges ni alahai. Isk isk.. Serius aku rasa sedih gila babeng. Bkn sedih sbb aku xkawen tp sedih la kwn aku dh tukar status n aku pulak jauh kt cni xdpt dtg n tgk majlis dia. WAAAAAAAA.... sape2 tolong pujuk aku. Sedih sgt ni.

Bertenang, bertenang. Aku doakan kebahagiaan mereka dunia akhirat. Amin. Jujur aku cakap mereka pasangan yg amat comel. Wewit. Hihi.

p/s :- sedih masih xhilang. dush dush dush.

25 December 2009

Kalimah INSYAALLAH

Assalamualaikum…

Peh aku dah jd blogger ala2 baik, suci, intelek n zuhud gitu skrg..(sila jgn percaya pernyataan tersebut).

Seperti yg dijanjikan, kali ni ckp pasal short form yg ditaip dlm ym, sms dsb kalimah INSYA ALLAH.

Pernahkah anda menggunakan short form seperti ini ;

i’allah

i.allah

i.allh

i’allh

Hey hey apa itu?? Huruf i then perkataan ALLAH yg menggunakan huruf kecil a. Malah perkataan Allah kurang huruf a la wei. Hmm sape ajar buat singkatan mcm ni? Cikgu agama kt sekolah ke ajar? Ckp ngn cikgu tu…”salah eja 2 cikgu”. Atau tanya cikgu, “ Perkataan apa tu cikgu? Kami xfaham la”.

Ok poyo je aku saje xmahu serius sgt. Ok. Kalimah InsyaAllah bermaksud ‘sekiranya dikehendaki oleh Allah’ atau ‘sekiranya Allah menghendaki’ *imbuhan cm salah. Atau lg satu maksud ‘sekiranya Allah berkehendak’. Itu makna skema ikut bahasa Arab yg betul dan baku.

Maaf laptop aku xde install huruf jawi. Xpe lain kali aku akn masukkn perkataan arabnya. Kalimah ‘in’ (ejaan jawi alif dgn huruf hamzah di bwh alif dan huruf nun) bermaksud ‘sekiranya’. Kalimah ‘sya a’ (ejaan jawi huruf syin brsmbg ngn huruf alif dan huruf hamzah) bermaksud hendak, mahu, ingin atau hasrat.

So aku ringkaskan mcm ni ;
Bahasa Arab : INSYA ALLAH
Bahasa Melayu : Sekiranya dikehendaki oleh Allah
Bahasa Inggeris : God willing

So pintaku (wah cm lirik lagu) tlg jgn eja ringkas mcm kt atas tu. Taip atau tulis dgn sempurna kalau boleh semua huruf besar ;

INSYAALLAH @ INSYA ALLAH

InsyaAllah @ Insya Allah

InsyaALLAH @ Insya ALLAH

Kalau nk taip huruf I huruf kecil pun xpe janji perkataan Allah tu A huruf besar atau semua huruf besar ;

insyaALLAH @ insya ALLAH

insyaAllah @ insya Allah

Perkataan ‘insya’ dgn ‘Allah’ tu nak jarak ke tidak terpulang. Sbb masih xjejaskan makna.

Wah entri ni lbh pnjg drpd biasa. Maaf kalau boring baca tp aku sekadar memberi teguran n peringatan shj. Terpulang la korang blh terima ke tak. Aku cuma nk bgtau aku mmg xsuka singkatan2 yg mcm ni, yg babitkn kalimah Allah. Allah itu maha sempurna n paling sempurna. Amat tidak adil kita meringkas2kn kalimah2 suci milik Allah walaupun dlm bentuk tulisan. Amat tidak adil n tidak patut.

p/s :- msh taip kt word…

15 Disember 2009

Kalimah ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum….

Wahh beri salam lg kali ni.. Hik hik. Ok seperti entri sblm ni.(kalimah Salam)..msh dlm zon membahaskan short form yg tidak sepatutnya dibuat n digunakan. Kalimah atau perkataan kali ini ialah ‘ALHAMDULILLAH’ dan ‘INSYA ALLAH’.

Bahaskan kalimah ‘ALHAMDULILLAH’ dulu.
Pernah tak anda menggunakan atau menerima short form seperti ini;

alhmd

alhmdllh

Ish3 apa maknanya perkataan tu? Aku sungguh tidak faham knp begitu sekali singkatan dibuat. Aku sgt2 tidak suka n tidak bersetuju. Ape ni??? Buang semua huruf vocal. Sungguh tiada makna perkataan tersebut.

Alhamdulillah bermaksud ‘segala puji bagi Allah’. Kalau ‘alhmd’ tu apa maknanya tuan2 n puan2?? ‘segala puji’? Pun xsesuai ok? Kita nk puji ALLAH bkn puji manusia. Kalau puji manusia bkn main lg sempurna, puji Allah apatah lg. Lagi kena sempurna beb. Taip la dgn sempurna…

Alhamdulillah

Kalau boleh perkataan ‘Allah’ huruf besar semua ;

AlhamduLILLAH @

AlhamduLillah

Tolonglah jgn guna lg singkatan ‘alhmd’ atau ‘alhmdllh’. Kalau ade kwn2 yg masih guna, tegurlah dia. Kalau nk lbh selamat, taip jawi. Jgn kerana nk cepat semua perkataan yg xsepatutnya disingkatkn, kita singkatkan. Tak elok la mcm tu. Lg2 pulak kalimah2 suci yg ade nama Allah mcm ni...kita kena alert n jgn main suka2 je nk taip ringkas2. Tak boleh sbnrnya. Lg pulak kalimah2 mcm ni ada dlm kitab suci Al-Quran.

Kalimah ‘INSYA ALLAH’ akan dibahaskan dlm entri seterusnya. Tunggu…hehe.

p/s : Aku taip entri ni dlm Word sbb umah aku xde line internet.

15 Disember 2009

KENAPA KAU TAK LETAK GAMBAR KAU?

Aku adalah seorang yg agak aktif main laman web sosial (skrg dh kurang aktif coz dah ade blog). Laman web sosial pertama yg aku bukak akaun ialah friendster diikuti myspace, tagged dan yg terakhir facebook.

Profile aku kt fs aku set private begitu juga tagged. Dulu fs sgt2 meluas digunakan terutama di kalangan kwn2 sekolah n kwn2 kampus. Bila mereka tanya apa emel utk fs atau ape nickname aku, aku bgtau je apa dia. Diorg terpaksa add aku n tunggu aku aprove(mcm salah eja) baru blh diorg tgk profile aku.

Tp aku bgtau awal2 yg aku xletak pic aku dlm tu. So xla diorg menyesal cari gambo aku xde pun hahah. Soalan klise utk aku.. "kenapa xletak gambar ko?" "apsal gambo kartun je byk? mane pic ko?"

Jawapan aku terbahagi kpd tiga iaitu kategori poyo, kategori perasan dan kategori serius. Nak tau yg mana dulu? Hahahah.

1- Jawapan kategori poyo :-
# sebab aku adalah seorang misteri.

2- Jawapan kategori perasan :-
# sebab aku ni lawa dan cun. so aku khuatir ramai jatuh cinta n ajak couple. aku khuatir juga xdpt bahagi kasih sayang sama rata (pembaca: ceh nak muntah dgn pernyataan ni).

3- Jawapan kategori serius :-
# sebab aku bimbang gmbr2 aku dieksploitasi oleh2 pihak2 tidak bertanggungjawab. cnth plg dahsyat bila gmbr dicantum2 jd gmbr lucah, bogel, porno Na'uzuBILLAH...

Baik aku rasa jawapan aku cukup clear bukan? Ketiga-tiga jawapan sebenarnya mmg relevan terutama nombor dua. Eh salah, salah. Nombor tiga. Nombor satu pun boleh kot. Eh ape aku ni? Senang kata tiga2 lah. Ngahahah.

p/s :- misi entri terbanyak dlm sehari ni berjaya.

Oh hari ni krismas rupanya...

Aku tahu hari ni 25hb 12 tp aku xingat lgsg hari ni hari krismas. Serius duk Mesir ni kami hanya tahu Raya Puasa, Raya Haji, Awal Muharam, Maulidur Rasul dll hari2 kebesaran Islam atau hari2 baik yg lain ('Asyura, nisfu Sya'ban dll). Perayaan lain langsung kami xtahu.

Kalau kt Malaysia dh meriah dgn mcm2 rancangan tv. Sebab tu semua org pon alert. Dah keluar mcm2 iklan kt tv, akhbar, media massa n elektronik. Melainkan kalau seseorg tu duduk dlm gua atau hutan mmg la dia xtau apa2.

Lagi satu kat Malaysia banyak sgt cuti2 penggal (bg bdk2 sekolah n ipt). Kat Mesir cuti sekolah yg pnjg time musim panas je la. Kalau selain tu cuma cuti Jumaat n Sabtu shj.

Aku ingat lg dulu mase aku darjah satu, Johor cuti sekolah Jumaat n Sabtu, bkn Sabtu n Ahad. Naik darjah dua (1993) xsilap aku terus dh tukar Sabtu n Ahad lak cuti. Kiranya aku sempat la rasa cuti Jumaat n Sabtu, generasi yg slps aku xpernah rasa la hahah.

Tapi aku memang dari kecik suka sgt hari Jumaat. Sampai la skrg aku sgt2 suka hari Jumaat. Esok adalah Jumaat. huuu..bestnye...

p/s :- entri yg cm xde idea. haha.

HIJAU UNGU KEHIDUPANKU


white board saiz comel warna ungu.



meja dan mouse kaler hijau. fewit.



katil aku dengan cadar kaler ungu. wow cantik bukan> hahah.

Poyo je tajuk tu. Biasa orang kata hitam putih kehidupan tapi aku lain sikit, hijau ungu kehidupan.

Hijau dan ungu adalah warna kegemaranku. Heheh. Sejak kecil aku memang suka sangat warna hijau. Damai je rasa. Kalau pilih baju raya nak kaler hijau. Beli apa-apa barang pun mesti nak warna hijau. Hijau hijau dan hijau sahaja yang cantik di mata aku. Selain hijau aku suka juga kuning dan putih tapi hijau lebih mendominasi hidupku (wahhh gitu..haha).

Entah sejak bila aku mula jatuh cinta dengan warna ungu. Cantik. Baru aku perasan warna ungu ini warna yang cantik. Aku rase sejak aku masuk MARSAH aku dah mula suka warna ungu. Barang-barang dan baju-baju dah mula beli yang warna ungu je. Hahah. Tapi hijau tetap aku suka dan tetap nombor satu di hati. Wow. Haha.

Kata orang ungu ni warna orang pompuan selain pink. Entah la mungkin jugak kot. Macam pelik je bila lelaki suka warna ungu atau pink. Hihi. Aku ade seorang kawan lelaki suka sangat warna ungu, memang kaler fevret dia lah. Mula-mula aku macam pelik dan nak ketawakan dan aku siap cakap ‘macam pompuan je suka warna ungu’. Hehe. Tapi terpulang la nak suka warna apa pun. Lelaki ke perempuan ke, tak kisah la.

So memang kebanyakan barang-barang termasuk pakaian aku didominasi warna hijau dan ungu (sekarang macam ungu lebih banyak). Hidupku dikelilingi warna-warna cantik ini. Hidup anda pula dikelilingi warna apa?

p/s :- warna turquoise / cyan / firus pun aku suka jugak. Cantik.

Selasa – 22 Disember 2009

Aku Semakin Tak Berdaya

Nak tahu sesuatu? Hr ni aku ponteng kelas pg n ptg kerana aku btol2 xberdaya n xlarat. Serius ni…alahai.

Seperti entri aku smpena thn bru sblm ni mengatakan azam aku utk rajin g kelas pg. Tp bru seminggu aku dh semakin xberdaya..huhuh. Aku pergi balik kelas sheikh wktu pg tu jalan kaki je. Ringkasnya begini…

6.45pg : jalan kaki gi kelas (20minit)
11.00pg lbh : jln kaki balik rumah (20minit) – pergi balik 40minit.
12.30 tgh hari : jln kaki g jln besar. Naik kenderaan awam g Maahad. Pun jln kaki nk masuk ke kwsn dlm Maahad (10minit total, pergi balik 20minit).
1.00 ptg : sampai kelas
3.00 ptg : hbs kelas.
3.20 – 3.40 ptg : sampai rumah

Rutin seterusnya cm basuh pakaian, masak, makan, solat tu xpyh ckp la kn kul bpe, huhu. Sbnrnya boleh nk kata yg aku ni mungkin kurang darah kerana aku didatangi ‘istihadhah’ yakni darah penyakit (org pompuan lbh tahu) sejak aku smpai Mesir ni hari tu (awal Nov).

Dan biler aku aktif berjalan ke sana ke mari penyudahnya malam je aku tido awal. Kul 7 dh pengsan (Isyak kul 6.15 skrg). Kdg2 pas maghrib dh tumbang. Tp aku bgn semula dlm kul 10mlm ke 12mlm ke then 2jam kemudian aku tdo blik. Bgn biasa kul antara 4.00 – 5.00pg (azan Subuh kul 5.15pg).

Mungkin aku perlu jumpa doctor berhubung masalah aku ni. Esok Jumaat cuti. Aku mahu rehat puas2. heheh..

p/s :- tp xla rehat juga coz nak basuh baju n mcm2 lg. adehhh...

24 December 2009

Kenapa Boneka Tak Sakit calon BF terbaik buat aku dan madu2 ku




pertama sekali mintak maaf lah firdaus coz aku lukis pakai mouse je kt paint. xsempat nk lukis guna pensil n pen. buruk giler tp masih ikut syarat contezz hahahah.

knp ko calon bf terbaik?? sebab ko biol, selamba, lucu, genius, kreatif n mcm2 lg lah.

3 benda yg aku suka pasal boneka :
1) selamba dan gila2, sekepala dgn aku
2) sentiasa riang, ceria dan penuh dgn kelucuan
3) sgt2 jujur n ala2 innocent hahahha

3 benda yg aku xsuka pasal boneka :
1) kdg2 lambat pick up.. ilang sabar btol
2) selalu n kerap sgt salah eja (tp sbnrnya itu cute n lucu walaupun kdg2 xfhm)
3) selalu bangga diri (sbnrnya aku suka sbb itu pun lucu n lawak)

p/s :- aku sekadar memeriahkn kontezz sbb aku tau aku xkn menang. ngahahaha. kpd bro sham, bro ah fatt n bro kawie tolong jgn bg markah tinggi kt aku. hahahaha...

HAI…..AKU DLM ZON DAY DREAMING….

Wo ape tah aku merepek ni? Gilo apo? Aku keletihan dek kerana kesibukan dr pg smpai mlm. (wow!). so hri ni (25/12/09- khamis- 7.24pg) aku xg kelas qiraat. Takut tertidur dlm kelas…ngeee….

Aku smbil dgr lagu2 nih haha. Tu yg aku kata dlm zon day dreaming. Berangan. Kuang3. Sambil2 mengenang masa silam waktu sekolah menengah terutama zaman form 4 n form 5. Zaman umur 16 & 17 tahun. Mudanya aku! Aku dulu sgt kebudak-budakkan (skrg pun sama) n sgt comel. Huwa3.

Hadui..line internet dh ada tp lembap nak mampos (aku menaip dlm word). Dah 9 ke 10 hari tah xde line ni. Terbakar sungguh. Bkn aku xbayar. Haish nk marah pun xguna aku dh mls nk layan. So aku menyibukkan diriku ngn aktiviti2 lain yg berfaedah..(cheh!).

Day dreaming aku dh sampai kemuncaknya iaitu aku merakam suara aku sendiri menyanyi (rakam gune hp). Aku pasang lagu kuat2 kt laptop n menyanyi / melalak bagai nak rak (bdk2 umh aku semua xde, aku sorg je). Bile dgr blik yg aku rakam..hmm boleh tahan gak suara aku. Merdu jgk. Hahahaha. Perasan kah aku? Sila baca perbualan di bawah…

Comel : jom nyanyi lagu achik n nana gurauan berkasih
Seimura : ok jom aku jd achik ko jd nana

…………………maka kami karaoke lagu tersebut……….

Honey : hoi patut seimura jd nana sbb suara dia lg lembut n halus drpd suara ko comel.
Seimura : hah? Lembut n halus? Ko perli aku ke hapa?
Honey : btol la. Ni dh terbalik. Bunyi mcm cacat. Hahaha.
Comel : ala xpe la kn suka2 je ni
Seimura : haah btol2 lgpun aku mmg suka nyanyi part lelaki
Honey : hahaha. Suka hati korang la
Comel : tp mmg suara ko lg halus drpd suara aku la seimura
Seimura : haha hentam je janji enjoy

Hahahah. Ini adalah kisah benar tp dialog mgkn xseperti perbualan sbnr hihi. Ramai jgk ckp suara aku kalau dlm tepon sedap didengar. Wahahahaha. Aku bkn bangga diri tp saje nk cakap jugak hahahah.

p/s :- entri2 pd hari ini semuanya ntah hapa2…

Ini Adalah Satu Ujian

U know what? Kdg2 aku rase best sgt duk Mesir ni.. kdg2 rase cm nk blik Malaysia kalau ade sesuatu yg xmemuaskan hati aku ni…

Bukan senang duduk Negara org….
Aku xtahu la kalau Negara lain tp kt Mesir (terutama Mansurah) ni susah betul nk perbaharui visa. Byk sgt cekadak n kdg2 aku hampir putus asa. Bayangkan la kami siap kena pergi balai polis, bg alamat rumah kt polis. Takut sgt kami buat keganasan agaknya.

Prosedur dptkn visa (iqamah)…
1st kena gi jawazat (imigresen) isi borang nk buat visa. Perlu ada tasdiq (pengesahan belajar drpd pengetua maahad) yg ori selain salinan passport. Dah selesai isi siap setem semua dia (arab) kata dtg lg sebulan. Tp sbl tu pergi balai polis (amnu daulah) cek dokumen kita dh ade kt sana ke belum. Dokumen akan dihantar ke balai polis.
2nd pergi balai polis lepas sebulan. Kalau nama dh ada, polis mintak lg salinan tasdiq n salinan passport. Then suh bg alamat rumah. Slps itu mereka akan hantar semula dokumen ke jawazat.
3rd kena gi jawazat semula cek nama dh ade ke belum. Kdg2 sampai 5,6 kali dtg nama msh blum naik (mgkn dokumen msh kt balai polis).

Prosedur2 tersebut memakan masa berbulan2. ntah ape yg lama sgt n susah sgt xtau la. Tinggal bg cop je pun kt passport bkn susah sgt. Susah nak ke mana2 tmpt yg jauh kalau xde visa, silap2 blh kena tangkap sbb seolah2 mcm pendatang tanpa izin.

Mcm awal thn hr 2 aku xdpt gi Sinai sbb visa xsiap. Sinai sempadan dgn Israel so visa sgt penting. Polis kt sane akn cek passport n kalau xde visa mmg kena tahan polis. Maklum je la perang antara Israel ngn Palestin yg msh lum sudah so dikhuatiri lah kot2 ade antara pelancong2 yg diculik askar. (xde la gitu haha). Lbh kpd sbb2 keselamatan je sbnrnya.

So smpai skrg aku msh lum dptkn visa. Visa aku tamat 25 Mei hari tu (aku dh ade kt Malaysia, aku blik 18 Mei). Aku sampai Kaherah 1 November hari tu. Td baru aku g balai polis n bg alamat rumah. Maknanya lg satu prosedur iaitu ke jawazat semula utk dptkn cop visa setahun (visa pelajar).

Harap2 semua urusan dimudahkan Allah. Amin. Doakan aku dpt setelkn urusan visa aku ni secepat mungkin n aku leh lega cket, boleh mengaji dgn tenang. Terima kasih semua. Sayang u all.

p/s : - ni hari keenam xde line internet kt umah aku. Sabar…sabar…

Ahad - 20 Disember 2009 – 10pm

Kenangan di MAIJ

Aku ngn member aku bual dlm ym dlm ofic (sblm ym di blocked oleh pegawai IT).

Honey : jom main game word racer
Puteri : ah aku asyk kalah je xnak la
Honey : la hbs tu nk main game ape
Puteri : jom main game ni…

Kami pun main game ym, game yg bom bom tu, kat dasar laut. Ala2 minesweeper yg ade dlm windows.

Honey : sial la game ni
Puteri : hahaha
Honey : benci aku asyk mati je
Puteri : haah la mmg sial la game ni aku pon asyik mampos gak

Xlama tu kami buat keja msg2. main game n ym tu saje utk ilang ngntuk n boring. Kejap je. Lg satu… time tu line internet cume ade wktu2 tertentu je iaitu pg kul 8 – 9.30. then tgh hari kul 12 – 2ptg.

Honey : eh dh kul 1
Puteri : haah
Honey : jom g makan
Puteri : aku x g mkn kot hr ni. Keje byk la wei. Byk lg nk kena siapkn ni. Surat2 n kertas kerja.
Honey : peh workaholic siot
Puteri : hahahahah
Honey : ok la aku kuar dulu g makan. Nk kirim x?
Puteri : hm blh gak. Cm biasa la lauk favret aku haha
Honey : haha ok2 tata
Puteri : tata

Mase tu samada akhir 2007 atau awal 2008 aku bru beberapa bln la keja kt situ. Member aku si honey tu praktikal kt situ. Meja kami xla jauh sgt tp mmg slalu ber’ym’ la. Bila kenang2 rase lucu n seronok pulak tmpt keja lama tu. Hahah. Mase tu jawatan aku Cuma pembantu tadbir gred n17 je.

Mane la tau rezeki aku hbs blaja ni dpt keja sane balik dgn jawatan boss iaitu penolong pengarah (pegawai hal ehwal islam gred s41). Ade sorg kwn aku yg keja situ (masuk saing2 aku) ckp cmni kt aku hari tu mse aku balik Malaysia.. “aku doa ko cepat hbs blaja n dtg keja balik kt cni jd boss aku. Blh kita ronggeng sesame. Hahahaha”.

p/s :- aku mmg bercita2 nak jadi boss hahahah

Jumaat – 18 Dis 2009 – 10pm

I AM PERFECTIONIST

Apa itu perfectionist atau bahasa Indon nya perfeksionis? Perfectionist bermaksud seseorang yg terlalu mementingkan kesempurnaan.

Sejak bila tah aku mula tersedar yg aku ade sikap ni. Terlalu pentingkan kesempurnaan. Mmg aku seorg yg sempoi tp ada masa2 nya diri aku ni jd terlalu rumit n protocol. Mesti nk ikut system atau peraturan tertentu.

Actually sikap ini adalah drpd abah tercinta. Abah mmg sgt2 perfectionist n sgt2 protokol. Setiap inci perbuatan atau apa saja dlm hidupnya mst ada system wlaupun xla formal. Ntah la abah dr kecik mmg cmtu atau sejak keja kerajaan trus jd semua bersistem. Hahah. Tp aku percaya sikap perfectionist abah tu mmg ada dlm diri dia sejak dari dia kecil lg.

Contoh2 sikap perfectionist aku (sebahagian je la, xkn nk bgtau semua) :-
1 – Aku akan pastikan alatulis aku lengkap semuanya sbb aku xsuka pinjam2 brg org. kalau aku xcukup semua, aku akan beli. Yg msti ada n lengkap; pensil, pen, pemadam, liquid paper, gam, gunting, pisau, stepler n ubatnya, pembaris, pngasah pensil, pensil mekanikal n ubatnya, selotip.

2- bila basuh pakaian. Aku ni sgt2 rumit n cerewet, aku akan asing2 kan ikut tahap kekotoran. Aku tidak akan campurkan semua sekaligus. Tudung lain, tshsrt2 lain, seluar2 lain, jubah2 lain, stoking2 lain, tuala2 lain, telekong lain. Mmg aku basuh asing2. yg lg best skrg ni aku siap cmpur cecair dettol setiap kali membasuh pakaian. N aku gak pakai downy supaya semua pakaian lembut n wangi. Muahahah.

3 – Perkakas n alat2 utk kegunaan harian. Hmm.. sejak aku thn 1 dulu, byk btl perkakas aku beli. Meja bulat bersegi yg aku tgh guna ni…utk meja belajar la. Bakul utk isi pakaian yg bru lpas basuh nk sidai, n angkat bile dh kering. Drawer kecil utk isi2 brg2 ape tah dlm tu aku pn xpasti haha. Rak utk isi brg2 cm sabun2 dll (brg kebrsihan n kecantikan haha). Hanger n sepit2 baju ntah bpe kali aku beli. Mcm sepit2 baju, hanger n bakul 2 aku xkisah bdk2 umh aku guna. Baldi n besen (pun utk kegunaan umh walaupun aku punya).

Dah cukup lah xkan aku nk citer semua kang nk termuntah lak org bace sbb byk sgt. Heheh. Sbnrnye perfectionist ade baik n buruknya jugak. Perfectionist kalau kena pd tempatnya x apa. Tp kalau melebih2 sgt perfectionist pun org lain leh jd meluat. Huhuh. Berpada-pada lah.

p/s:- masih menaip kt word. Hari ni dh 4 hari xde line tenet kt umh aku. Dush! Sebijik penumbuk utk org yg berkaitan.

Jumaat – 18 Dis 2009 – 9pm

Anda Tanya Saya Jawab

1 – killer song pd anda?
# in the end (linkin park) & the reason (hoobastank)

2 – filem terakhir ditonton di panggung wayang?
# final destination 4 (3D)

3 – tempat pertama dituju kalau pergi mall?
# kedai buku n komik

4 – posisi manakah dalam bola sepak yg menjadi pilihan utk bermain?
# striker (penyerang)

5 – pilih antara merah dan biru?
# biru

6 – dialog atau petikan kegemaran?
# “semua orang di sekeliling adalah musuh”, kata sasuke kpd naruto dan sakura

7 – anda lebih suka tidur atau makan?
# tido *sbb aku suka bermimpi wakaka..

8 – makna bahagia pd anda?
# rasa senang hati n berada di awang-awangan. Ngahahah.

9 – anda rasa anda cantik?
# aku rasa aku kacak

10 – dah berapa kali naik kapal terbang?
# baru tiga kali

p/s :- rasanya soalan last tu xperlu kot. Huhuh.

Jumaat – 18 Dis 2009 - 9.35pm

AKU SEBENARNYA MEMANG BUSY

Assalamualaikum dan selamat tahun baru diucapkan. Rasanya msh lum terlmbt utk wish selamat thn baru 1431 Hijrah.

Sempena tahun baru ni aku punya azam baru iaitu rajin g kelas Sheikh Hussein. Sbnrnya kelas syeikh ni khusus utk bdk2 thn satu tp bdk2 thn 2&3 dialu2kn menghadirkan diri jugak utk ulangkaji. Mase aku thn satu dulu pun hari2 aku dtg kelas syeikh. Tahun satu mmg agak meletihkan bg kami siswi Qiraat.

Ops may be aku lum pernah bgtau yg aku amik kos apa di Mansurah, Mesir ini. Ramai yg tanya aku amik kos apa n bila ku ckp apa kos aku, mereka terpinga2 plak xpernah dgr. Tu yg aku mls nk jwb kdg2. Xpe la aku bgtau jugak la.

Fakulti / Kuliah : Pengajian Islam
Syukbah / Bidang pengkhususan : Takhasus Qiraat
Taraf : Ijazah Sarjana Muda
Tempoh pengajian : Tiga tahun
Mula pengajian : Oktober 2008 (tahun satu)

Sekarang AlhamduLillah aku dh naik tahun dua. Berikut adalah jadual kelas2 aku pagi n petang. Kelas Syeikh Hussein ni sbnrnya kelas tuisyen utk kami. Kelas yg wajib dtg ialah kelas Maahad yg ptg tu.

JADUAL KELAS SHEIKH HUSSEIN
HARI&WAKTU : 7.00 PG – 9.00 PG / 9.00 PG – 11.00 PG
SABTU : ULUM AL-QURAN (1) / TALAQI
AHAD : RASM AL-QURAN (1) / TASMEE’
ISNIN : QIRAAT (1) / JAMA’ QIRAAT (2)
SELASA : ULUM AL-QURAN (1) / TAJWID
RABU : FAWASIL (1) / TASMEE’
KHAMIS : QIRAAT (1)/ TAUJIH QIRAAT (3)

JADUAL KULIAH MAAHAD TAHUN DUA QIRAAT
HARI&WAKTU : 1.00 PTG – 2.00 PTG / 2.00 PTG – 3.00 PTG
SABTU : HIFZ AL-MUTUN / QIRAAT
AHAD : QIRAAT / RASM AL-QURAN
ISNIN : QIRAAT / FAWASIL
SELASA : QIRAAT / FAWASIL
RABU : QIRAAT / ULUM AL-QURAN
KHAMIS : QIRAAT / RASM AL-QURAN


p/s :- sekolah n universiti (pengajian islam) di mesir diasingkan lelaki n perempuan.

Jumaat – 12 Dis 2009 – 7.30pm

14 December 2009

Kalimah Salam

Assalamualaikum...

Wow 1st time beri salam pd post kali nih. Mcm nk wt surat pon ada. Kuing3.

Ok kali ni aku cuma nk ckp pasal kalimah atau perkataan SALAM yg sering kita gunakan dlm sms, ym ataupun emel. Pendek kata yg ditaip lah bkn yg dilafaz oleh lidah.

Sbnrnya aku kurang suka bila org beri salam kt ym or sms dgn short form (adakah aku salah eja? xpe faham kn?). Short form tersebut ialah...

slm

salam

ws

Nak beri salam biarlah sempurna... Assalamualaikum atau Salam 'alaik yg bermaksud 'sejahtera ke atas kamu. Kalau 'salam' je cuma bermaksud 'sejahtera'. Sejahtera apa? Apabila kita mendoakan org lain (beri salam itu satu doa) perlulah sempurna dan bersungguh bkn ala kadar je. Barulah Allah akan perkenankn doa kita tu bila kita bersungguh.

Xlama dulu aku pernah dpt satu emel berkenaan perkataan2 singkatan nih dan salah satunya 'salam'. Emel tu kata jgn hanya taip 'salam' je tp xbgtahu pulak ape alasannya.

Aku biasanya xbg 'salam' pn kt ym atau sms. Kalau bg salam aku akn taip penuh iaitu 'Assalamualaikum'. Klu nk cepat aku terus ckp je tanpa salam. Sebab aku xsuka bg salam xsempurna mcm singkatan2 di atas.

Bila aku beri salam penuh, org xjwb penuh dan aku rase mcm nk marah. Contoh..

aku : Assalamualaikum
di jwb : wslm

Itu aje??? Oh aku blh jd marah. Bila aku bg salam penuh jwb lah penuh atau lbh baik...

Waalaikumussalam @
Waalaikumussalamuwarahmatullah

Itu pun nk kena ajar?? Adeshh.. Aku pulak bila org bg salam kt sms atau ym just 'slm' atau 'salam'..kdg aku jwb kdg xjwb. Aku jawab dgn penuh iaitu 'waalaikumussalam' atau xjwb lgsg. Serius aku biasanya tidak akan jawab salam yg xsempurna. Bila aku jwb penuh maknanya aku nk perli org yg singkat2kn salam tu tp mereka xfhm agaknya. Tujuan aku biar lain kali dia beri salam penuh tp xjugak. Xfaham aku perli la maknanya tu.

Bg aku senang je. Kalau nk cepat, xpayah beri salam kalau disingkat2 jd 'slm' atau 'salam'. Kalau nk beri salam, taip penuh 'assalamualaikum'. Lg selamat klu taip jawi terus. Heh.

Ok tu biasanya nk mula perbualan atau nk tutup perbualan. Ade gak spesis org yg bila nk tutup perbualan taip 'ws' je. Ape tu?? Mmg la org blh fhm 'wassalam' agaknya tp itu adalah terlalu pendek ok dan xpunya makna pun. Betul ke ko nk doakan org dgn perkataan terlalu singkat mcm tu?

Aku mohon lah berilah salam dgn sempurna.. taip penuh. Xada ruginya malah dpt pahala lg. Mcm aku ckp td kita nk doakan org perlu bersungguh bukan ala kadar atau asal boleh je. Kalau aku blh taip penuh xkan org lain xblh taip penuh??

p/s :- slps ni akan dibahaskan kalimah lain yg disingkat2kn.

Justify Full

Tolong jgn tunjuk kebodohan kau!



Smlm jam 2.45ptg aku keluar dari kelas. Mase nk turun tangga hujung, kelihatan 3org minah arab sdg bersembang kt tangga. Diorg bisik2 smbil pndg aku. Aku terus turun n kelihatan mereka mcm xmahu ke tepi beri laluan untuk aku turun. Tiba2...

"ASSALAMUALAIKUM!!!!" sergah salah seorg drpd mereka menjerit kt telinga aku dgn begitu kuat sekali sambil tangan dia peluk aku. Bodohnya mereka ni? Ingat aku terkejut sgt ke?? Mcm nak maki guna bahasa Melayu (sbb diorg xfhm so maki je xpe) tp aku kena tonjolkan kesopanan Malaysian hahaha.

Maka aku dgn cool jwb "Waalaikumussalamuwarahmatullah.." dan terus turun meninggalkan mereka di tangga. Aku senyum sendiri mengenangkn aksi bodoh diorg nih. Konon mcm nk buli n mengenakan aku tp aku xterkejut lgsg n reaksi aku biasa je.

Keluar dari kawasan Maahad, sekumpulan bdk2 arab (lelaki umur 8-10thn) main bola sepak kt tgh jalan. Lg satu kebodohan ditunjukkn oleh mereka. Patut bile aku nk lalu ni stop la dulu sepak2 bola. Dah le korang 2 main kt tgh jln. Tp biasalah saje nk dengki tetap main sepak2 kt laluan tu tp aku sempat mengelak la dr terkena bola.

Betul la kata kawan2 n senior2 duduk blaja kt cni mmg kena byk sabar dgn kerenah org Arab sbb diorg mmg kuat gaduh n suka bangga diri. Ini bukan mengutuk tp mmg begitulah sifat org arab sejak dulu iaitu suka berbalah n besar diri.

p/s :- sejuknya..sejuknya...



13 December 2009

Memang aku UMNO so what????

Assalamualaikum

Wahh tajuk yang bikin gempak dan kofrontasi (macam salah eja). Bulan lepas entah macam mana terjadi perbualan begini antara aku dan seorang adik ini...

N (dia) : Wahh.. bagus la blog dia... islamic... siap ade bendera PAS lg...
S (aku) : Yup, bagus pengisian dia ni.. bermanfaat.
N : Akak PAS kan?
S : Hmm.. yang penting aku bukan anti kerajaan... (sambil senyum sinis).
N : Bukan anti kerajaan? Maknanya akak UMNO?

Aku dah agak jawapan aku itu akan mengundang kehairanan di kepala penyoal. Apa makna tersiratnya? Sambung perbualan...

S : Hehe.. Ye aku bukan anti kerajaan. Mana kerajaan yang memerintah, itu yang aku sokong. Kalau PAS, PAS la. Kalau UMNO, UMNO la.
N : La macam itu pulak. Tapi sekarang ni UMNO kan? Oh ye tak ye.. akak orang Johor mesti kuat UMNO ek?

Budak ini orang Perak (Perak yang agak kacau bilau politiknya). Kenapa ye persepsi orang mengatakan...'Johor memang kuat UMNO'. Sebelum ini pun dah ramai aku dengar komen-komen orang lain begitu. Entah la aku malas nak fikir. Sambung lagi..

S : Tak semestinya.. Tapi betul la aku cakap, mana kerajaan yang memerintah, tu yang aku sokong. Tak kisah la parti mana pun.
N : Ye la. Tapi UMNO kan macam tak betul sikit cara pemerintahannya (wah suka hati dia je cakap macam tu).
S : Ok kalau macam tu kita ini la sebagai orang belajar agama yang kena betulkan semuanya. Ini adalah tanggungjawab kita. Buat apa belajar tinggi-tinggi tapi sekadar cakap di belakang, buat rusuhan  dan demo semua tu? Tak ada gunanya. Sebab itu kita belajar sini dan tugas kita juga sebagai khalifah untuk betulkan apa yang salah. Caranya? Kalau berani libatkan lah diri dengan politik dan jadi menteri. Menteri yang penuh islamic di bawah UMNO. Singkirkan Cina dan India. Jangan sekadar membantah dan tau komen je.

Dia terus diam. Mungkin tak sangka aku akan cakap begitu. Ini bukan soal nak sokong mana-mana parti. Tidak. Apa pun kerajaan yang memerintah...ketahuilah bahawa kerajaan memang dah banyak tolong rakyat. Aku bukan nak cakap pasal politik bagai sebab aku bukan ahlinya tapi aku nak kita semua berfikir sejenak.

Jangan hanya pandang buruk pada kerajaan. Tapi kenanglah selalu apa kebaikan kerajaan kepada kita. Sebagai contoh la.. hospital, sekolah (buku teks, yuran dsb) dan macam-macam facilities lain. Kerajaan dah banyak bantu. Malah untuk ke Mesir ini pun sama (khusus untuk pelajar-pelajar Mesir. huhu).

Mungkin kerajaan ada jugak salahnya tapi tak perlu kita saling menuding jari cakap itu salah, ini salah.. Tak perlu. Siapa lah kita ini? Serius aku ckp, kadang-kadang student yang ilmu tak berapa tinggi ini bukan main lagi cakap itu, ini, macam la ahli politik gayanya. Tak perlu ok? Aku menyampah. Lagi pula yang asyik kutuk kerajaan dan sebarkan perkara buruk tentang menteri-menteri dan pemerintahan. Tak perlu semua itu , tak perlu. Kita doakan lah yang baik-baik untuk menteri-menteri yang mungkin tak berapa betul pemerintahannya. Doakan Allah tunjuk jalan yang benar pada dia dan bagi hidayah pada dia. Bukan mengutuk tak tentu pasal.

Aku pun memang tak suka dengan banyak-banyak parti yang hanya mengundang pecah belah masyarakat terutama umat Islam. Sama-sama lah kita berdoa moga mereka ini berdamai dan jangan kutuk mengutuk antara satu sama lain. Malaysia adalah negara Islam dan kekalkan lah ia.

Berbalik pada cerita perbualan aku tadi... budak tu umur baru nak masuk 20 dan belum layak mengundi pun so tak payah la cakap banyak. Haha. Aku nih dah siap pernah mengundi tahan lepas (Pilihanraya Umum 2008) pun tak bising-bising macam kau orang yang cakap berdegah-degah ni. Tolong lah jangan terlalu emosi cakap pasal politik dan pemerintahan. Kalau dah rasa kau orang bagus sangat, pergi la jadi menteri .  Nak tengok macam mana. Betul sangat ke pemerintahan kau?!

Memang majoriti student Azhar adalah penyokong PAS dan apa aku peduli dengan mereka? Kalau meraka tanya, "kau UMNO kan?". Aku dengan kental akan jawab "Memang aku UMNO, so what?? Ada masalah ke?". Mesti terdiam agaknya orang yang tanya aku tu. Huhu.

p/s :- aku alone di rumah sekarang ni..(jam 10.30pg).

Xtau nk bg tajuk apa.



Ini adalah entri ke-100. Hahah..

Perasan x sejak akhir2 ni aku asyik upload gambar je tp cerita xbyk. Aku sgt2 gembira hari ni. xtau ape yg buat aku rasa happy sgt2.



Actually pg td aku rasa mcm down sekejap kerana seseorang. Tapi xlama sbb aku cuba berfikiran positif n lupakan apa yg berlaku (mksd aku perkara yg buat aku rasa down). So aku main internet puas2 pg td....(mcm xde kaitan ngn cerita).



So xlama lepas tu tiba2 muncul semangat baru dan aku kembali ceria. Wow. Hehe. Ntah ape yg seronok sgt aku pn xtau la. Kedukaan tu datang dan pergi. Aku ni memang ceria orgnya tp kdg2 mmg aku ade 'angin' cket iaitu 'moody' (biasanya kejap je xlama haha).



So aku harap mood aku yg baik berterusan hingga hari esok dan seterusnya. Harap2 xde yg spoilkn mood aku. Kalau ade yg ter'spoil'kn pun harap2 aku xmudah marah n hilang mood. Hihi.



Ntah ape aku membebel dlm entri kali ni cm xde modal je. Alahai. Ade modal tp simpan utk hr esok n seterusnya hahaha. Akhir kalam... sentiasa la ceria n happy seperti gadis di atas ni.

p/s :- tibe2 ade satu mangkuk ni tegur aku kt ym, 'slm' berulang pdhal aku dh jwb lengkap plak tu 'waalaikumussalam' tp msh send 'slm' lg. Aku mula cm nak naik angin tp bertindak cool dulu.

Wedding dress again


Model bg gaun2 pengantin ini ialah Ueto Aya.



Gaun yg xkembang.



Macam-macam ada...



Dan lagi...



Banyaknya ros di lengan.



Kotak-kotak pun lawa juga.



Putih itu bersih.



Putih itu suci.



Wahh kembang betul...



Putih itu simple dan cantik.



Gabungan pink pudar dan purple pudar. Cantik.



Gaun biru siap ade tali leher dan topi.
Gaun hijau yang amat cantik dan buat aku jatuh cinta. Hahah.

p/s :- Mood aku sangat baik hari ini dan aku betul-betul ceria dan bersemangat gitu.

12 December 2009

Gaun pengantin ala anak patung


Gaun ini akan nampak sangat comel apabila si pemakainya seorang yang comel dan cute seperti model di atas.



Dirimu persis anak patung yang sangat comel.



Turqoise itu mempesonakan, biru itu menawan.



Sesiapa yang berkulit cerah amat sesuai mengenakan gaun warna merah dan pink ini.

p/s :- Inspirasi entri kali ini adalah drpd Cik Muda Sara.

Aku bukan sengaja ok?



Aku sambil basuh baju ni (mesin yg basuh). Mcm xnk tdo mlm ni sbb byk keja nk kena buat..(ceh mcm busy sgt, poyo). Blh thn la bz. Hahah.

Aku bkn la jenis duduk depan laptop 24jam. Byk lg keja lain aku nk buat. Kadang2 malas nk on9 ym tp aku kena on9 gak mana tau ade info2 drpd kwn2 kt cni pasal kelas ke program ke apa n kdg2 ade tazkirah yg mereka rajin forward.

So biasanya aku buat invisible sbb xmau diganggu. Bkn perasan glamer tp aku takut tak terlayan. Bila xlyn mulalah ada insan2 berkecil hati. Aduss.

PERHATIAN :- AKU BKN SENGAJA BLS YM LAMBAT ATAU XMAHU LAYAN TP KDG2 MMG ADE HAL MENGEJUT YG MEMAKSA AKU MENINGGALKN PC. SO XKN AKU NK KENA BGTAU KT SETIAP ORG YG AKU CHAT AKU NK KE MANA, KE MANA. PERLU KE? HBS KALAU AKU CHAT DGN 10 ORG, SETIAP ORG AKU KENA BERITAHU?? KALAU SEMPAT AKU AKAN TINGGALKN STATUS MENYATAKAN AKU KE MANA DAN BUAT APA. TP KALAU NK CEPAT MMG AKU AKAN TINGGALKN PC N MEJA MCM TU JE.

MENGERTILAH YG AKU MMG KDG2 SGT SIBUK N XSEMPAT NK DUDUK PUN (APATAH LG BARING). LG SEKALI AKU KATA... AKU BUKAN SENGAJA BALAS LAMBAT ATAU XMAHU LAYAN. AKU BKN SOMBONG DAN BUKAN PILIH BULU. AKU LAYAN SEMUA ORG SAMA RATA.

SEBENARNYA AKU SGT2 KECIL HATI DGN MEREKA YG MENYANGKA N MENGATAKAN AKU SOMBONG N XNAK LAYAN CHAT KT YM. AKU BKN SENGAJA. KNP PULA MEREKA2 NI YG NK KECIL HATI NGN AKU?? AKU YG PATUT KECIL HATI OK SEBAB KORANG SANGKA BURUK N TUDUH AKU MCM2 (SOMBONG DSB).

Serius aku ckp aku mmg mls nk on9 n klu on9 pn aku invisible je. Sampai satu tahap memaksa aku set 'appear permanently offline to this contact' pd id beberapa teman tp bkn utk selamanya. Samada time itu shj atau selama beberapa hari. Sbb apa aku wt cmtu? Sbb aku xmahu mereka kecil hati bila aku xlayan (bile diorg tegur aku dulu). Pd hal aku bkn sengaja xnk lyn tp ade sbb tertentu mcm aku tgh sibuk atau xde mood nk bual ngn sesapa.

Aku xblh nk puaskn hati semua org. Sudah tentu kwn2 aku n bdk2 umh aku kt cni lbh penting drpd kwn alam maya. Aku xmahu jd 'hamba internet' atau 'hamba ym'. Maafkan aku krn xbisa jaga hati semua org.

p/s :- kdg2 aku rase menyesal pasang internet kt laptop aku ni.

11 December 2009

Ko rasa suara ko sedap???



Semalam umh aku xda line internet. Hari ni pn ptg td bru ada, aku blik dr kelas, lepas asar. Aduhai. Bru nk webcam ngn kwn aku smlm xjd sbb xde line. Hmm..

Aku tgk video2 klip Siti Nurhaliza mase Juara Lagu dolu2 (1996 - 1999). Wahh... kurus btl dia eh dulu. Aku xtau pon..(aku xminat dia so aku xamik tau). Aku cm xcaye je dia sekurus itu dulu. Wow! Hahaha.. Tapi dia mmg cute n cantik la kan walaupun xde mix omputeh ke arab ke. Huhuh.

Aku pun mgkn hmpir jd penyanyi kalau abah xmasukkn aku sekolah arab. Hahaha. Suara aku blh tahan la (cehh). Aku suka gk g karaoke ngn kwn2 dulu time aku keja n baru2 ni blik Malaysia pn smpt gak g karaoke beberapa kali.

Kadang bile org tanya ape cita2, aku ngn berseloroh ckp nk jd penyanyi. Tp ade gk menyokong suh aku jd penyanyi lagu unsur dakwah gitu. Wah3... Dakwah ade byk cara lg bkn menyanyi je. Lg perempuan lak berdakwah ngn menyanyi aku xsetuju sbnrnye. Lebih byk fitnah yg dtg berbanding manfaat n faedah.

So aku ckp aku klu jd penyanyi xmau nyanyi lagu nasyid tp lagu rock. Haha.. Oh tidak2 aku xmungkin menceburkn diri dlm bidang glamor ni nnt Heliza xleh cari makan lak kang. Huahahah. Knp aku sebut nama Heliza ye? Ada ceritanya...hahahah. Lgpun Heliza org nye kecil2 molek cm aku, cute n pakai tudung. Setakat ni xde penyanyi lain secute dia (perempuan n bertudung).

Xpe la.. menyanyi kt bilik karaoke pun ok apa? Lepas gak gian nk menyanyi. Tapi aku lbh suka nyanyi lagu lelaki...hehe. Ade je pic2 mse aku tgh karaoke tp aku xkn upload. Malu doh...hahah.

p/s :- ni semua boneka punya pasal ntah ape2 karaoke kt conference tadi smpai aku wt entri pasal nk jd penyanyi plak.

One more...



Lukisan asal dgn menggunakan pensil. *amik gmbr gune hp je.. xclear sgt nih...




Mula meng'inking'.



Setelah siap inking.



Setelah di scan.




Setelah di edit guna photoscape.

10 December 2009

Jejaka kacak...



Lukisan pensil.
:
:
:



Setelah siap inking.




Lukisan yang telah di scan.




Lukisan yang telah di edit menggunakan perisian 'photoscape'.

09 December 2009

Pic2 makanan la pula...



Pic2 ni aku tgkap kt slh satu kedai2 mkn kt Ramsis, Kaherah.



Ini namanya 'kibdah' (daging panggang). Dihiris2 utk isi dlm 'isy (roti arab) bersama sedikit sayur-sayuran n ia dinamakan 'syaweerma'. *lain kali aku bg gmbr 'syaweerma' plak.



Makanan yg amat pelik rupanya ni bernama 'mumbar', bkn mimbar masjid ok?. Bahannya ialah nasi berempah n disalut err ape tah so rupa dia jd cmni. Ade lg satu makanan yg lbh kurang rupa ini tp kecil cket bernama 'mahsyi'; nasi berempah disalut kobis. *pun aku akn bg gmbr lain kali hahah.



Ni ayam la kan xkn xkenal. Namanya 'firakh masywi' (ayam panggang). Wow nmpk cm sedap n mst korg terliur kn? hahaha.


Byk lg makanan arab yg berbagai2 rupa n jenis. Tp xsemua kena ngn tekak aku (aku kn cerewet..hahah). Oleh krn blog aku ni khas utk kwn2 malaysia maka blh la aku upload mcm2 gmbr kt mesir ni. Klu kwn2 Mesir dh xheran. Hahah. Ok selamat menunggu di entri lain kali berkenaan makanan2 arab terutama bg masyarakat Mesir.

p/s :- sbnrnye dh xde idea nk wt entri apa.

07 December 2009

Keindahan Sungai Nil



Sungai terpanjang di dunia.



Eh tersenget plak amik gambo nih. Haha.



Saujana mata memandang. Eh ade sekor keldai terselit plak kt gambo ni.



Pohon kurma.


Gmbr2 ni aku tangkap mase dlm bus nak balik Mansurah. Ini adalah kawasan Mansurah. Xsilap aku Benha nama tempat ni. *Mansurah adalah salah satu negeri kt negara Mesir. Mansurah ni luas n tmpt aku study n duduk ialah Kota Mansurah. Kire penempatan paling ramai kot sbb semua facilities tertumpu di sini. Lain kali aku akn upload gambar lain pula.

Mansurah mmg terkenal dgn Sungai Nil. Sepanjang jalan ke Mansurah akan lalu sungai Nil. Cantik. Ade gak yg sebhgn sungai Nil yg byk sampah sarap tp xbyk. Malah di Kota Mansurah sendiri ade satu bandar nama Jama'ah (sebutan arab Gama'ah), sblh Sungai Nil jgk, ade disediakn perkhidmatan motorboat klu nk merasai keindahan sungai sambil hirup udara segar. Mmg cantik dan indah Subhanallah..

p/s :- Dh lama xupload gambar kt blog ni sbnrnya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...