30 November 2009

muka cantik perangai huduh VS muka xcantik perangai cantik

jeng jeng jeng... ape kebenda tah judul entri aku kali ni ye. aku cume teringat kt kwn aku sorg ni..mase kitorg form 4 dulu..

mase tu kitorg tgh borak pasal pe tah xingat. tibe2 dia ckp cmni,
"korg pnah dgr x? pepatah org tua ade mengatakn, 'biar muka xcantik asalkan akhlak/perangai elok n cantik'...tp pepatah org muda lak kata...'biar muka cantik perangai huduh. sbb perangai blh diubah. muka klu asal dh mmg xcantik, mane leh ubah. xkan nk wt pembedahan plastik pulak'.."

kitorg yg lain terkejut n terus ketawa terbahak2 lpas tu. sumpah aku xpnah dgr pepatah poyo cmtu(pepatah org muda). hahah.. sbnrnye itu mgkn pepatah yg direka bdk2 nakal (boys) utk kenakan balik pepatah org tua. hahaha..

tp bila kami fikir2..ade betol jugak pepatah org muda tuh. hahaha. tp seeloknya biarlah muka cantik seiring dgn akhlak yg cantik..betol x??

p/s :- aku xtergolong dlm mana2 kategori..huhuh..

29 November 2009

handphone oh handphone... lalalalala...



Jenama : Motorola C261
Harga : Rm299.00
Fungsi : Kamera yg xjelas n xcntk lgsg ble amik gambo. Blh layari internet. Polifonik.
Tempoh menggunakan : Februari 2007 - Disember 2007



Aku dh xde keja g cerita pasal hp plak dh ni... . Aku mula pkai hp thn 2007. Agak ketinggalan zaman ok? Sepanjang kt MARSAH aku xpnah pkai hp pon n ia bkn satu kepentingan bg aku. Hp ni (motorola) abah belikan guna duit claim aku excident smpai masuk hospital kena tahan wad selama 5hari coz patah bahu kiri. Kesian aku kan?? Pasal excident aku akn ceritakn di entri lain kali..heheh..




Jenama : Sony Ericsson K 800i
Harga : RM750.00
Fungsi : Kamera cybershot 3.2 mp, 3G (video call), polifonik dan true tone, ada memory card, boleh rakam, ada radio, layari internet, mp3 n macam lagi fungsi best dan canggih..cewah..haha..
Tempoh menggunakan : Disember 2007 - Mac 2009



Handset di atas ini paling aku sayang coz aku beli guna duit gaji pertama aku...(gaji pertama aku RM3000.00 lebih setelah dua bulan setengah kerja tak dapat gaji, kerajaan la katakan..). Handset ini juga spesel edition sempena filem James Bond yang Daniel Craig berlakon. Yup warna silver yang betul spesel edition. Kawan-kawan aku yang pakai handset jenis ini semua warna hitam. So aku bangga cuma aku je warna silver hahah.

Malangnye pada Mac yang lalu handset ku ini tamat riwayatnya coz aku 'termasukkan' dalam mesin basuh..(tak sengaja ok?). Kejadian malang ini berlaku di Mesir di rumh sewa aku ini. Sungguh aku kuciwa smpai rasa nak bunuh diri...(tak ada la sampai macam itu..menipu saja..hahah).

So sekarang handset ini dah tak keluar lagi. Yang ada dijual di kedai semua second hand je. Aku agak frust sebab handset ini memang best, aku suka sangat. Huwaaa...




Jenama : Nokia 6660 (eh betol ke? ah panggil je handset sabun)
Harga : LE190.00 atau RM130.00 (second hand)
Fungsi : Kamera yang tak berapa cantik, ada memory card, boleh main internet tapi tiada radio dan apa lagi tah. Tak best sangat la. haha..
Tempoh menggunakan : Mac 2009 - Jun 2009



Hp second hand ini aku beli di Mesir lepas hp sony aku yang canggih itu rosak. Buat-buat ada je tapi bateri macam bangkai cepat habis.




Jenama : I Mobile 101
Harga : RM130.00
Fungsi : Radio dan polifonik ja..
Tempoh menggunakan : Jun 2009 - Oktober 2009



Hp buatan Thailand ini aku beli masa balik Malaysia hari tu coz dah tak tahan dengan hp nokia yang cepat habis bateri tu. Murah je dan hp ini comel..aku suka walaupun tak canggih. Sempoi je, Hihi..

Handphone terkini..(maaf xde gambar nak tunjuk hahah...)
Jenama : Sony Ericsson K 770i
Warna : Hitam
Harga : RM510.00 (termasuk memory card 2gb)
Fungsi : Sama mcm S.E K800i
Tempoh menggunakan : OKtober 2009 hingga kini...

Hp terbaru aku beli beberapa minggu sebelum balik Mesir nih. Walaupun tak canggih mana janji kamera cantik kalau ambil gambar..(cybershot gitu..hehe..). Sebenarnya aku pon tak hairan dengan hp canggih-canggih ni. Tak ada la macam sesetengah orang yang berlumba-lumba nak memiliki handset terbaru di pasaran. Itu semua duniawi sahaja tak bawa ke mati pon. Tapi terpulang la pada masing-masinh yang nak bergaya atau memamg keperluan.. Ada aku kesah??!! Hahahaha..

P/s :- aku suka hp kaler hitam..nampak mewah dan esklusif (eh betol ke eja ni?) gitu..hahah..

kasut oh kasut....










kali ni saje je aku masukkn gmbr2 kasut. kt satu kedai di Kaherah. mcm2 pilihan ada n semua murah2. tp yg aku tangkap ni semua kasut2 ladies gito. heheh...

act aku suke kasut yg ala2 lelaki gitu. kasut kulit yg ade tali2. heheh.. dolu mase kt marsah abah belikan kasut kulit cm kasut lelaki tp sbnrnye mmg kasut girl coz saiz 4. ade ke lelaki kaki saiz 4? tp mmg selesa kasut cm lelaki nih. berat xjd hal. senang nk terajang muka org yg wt jahat or amik kesempatan (terutama lelaki jahat). ahahaha..




punya la lama kt kedai tuh last2 aku pilih kasut sport kaler hitam nih. boyish, sporty n elegant... ahaks...


p/s :- hitam itu menawan...

28 November 2009

aku memang kuat makan.....


kucing kt umah yg bernama Oren... xde kaitan ngn entri aku kali ni..


smlm aku beraya sakan. makan je kerjanya. aku kalu time musim perayaan ni nafsu makan aku membuak2 gitu. selera makan aku begitu luar biasa. hahah..

smlm beraya smpai 10 buah umh n semua hidang makanan berat. nasi himpit, mee2 kuah, laksa. setiap umah aku bedal hidangan mereka. sampai nk jalan blik umh pn xlarat coz perut kenyang...I(xlarat nk bwk perut yg isi makanan byk sgt..).

kwn2 aku pelik tgk aku. bdn kecik tp kuat makan. makan banyak tp xgemok pon. mcm hari 2 aku ke JB n BP umh kwn aku. aku tdo umh mak dia kt BP coz esoknya nk g kenduri umah Akma kt Mersing. 2mlm aku tdo umh dia. mmg keje aku makan je. ptg balik dr umh akma kitorg singgah pasar malam. mak oi byk gile makanan aku beli.. sampai boyfren kwn aku ckp cmni..

"ko biasa tdo kul bpe".
"xtentu gak. biasa kul 12lbh laa.."
"hah kalo cm2 ko kena beli makanan yg cukup smpai kul 12mlm tu."

cilako perli gua. dia bimbang makanan aku beli xcukup utk isi perut aku nih sampai wktu tido.

aku kalau beraya umh org (xkisah le ngn famili ke kwn2), aku akan mkn n minum xberenti..(hah??). xde la. biasa la kalau org tua berborak kn lama..(merujuk pd my parents borak ngn kwn2 mereka time beraya) so aku akan terus makan smpai la dh nk beredar bru aku berenti. mkn kuih je pon bkn makanan berat, xksah la 2.

org xhbs2 suh aku mkn byk coz aku kurus sgt. masalahnye aku mmg makan banyak tp badan xnaik2. so kurus aku adalah semulajadi bkn sebab xmakan. lgpun aku mmg xsuka gemok n aku selesa n suka dgn badan aku skrg...hahaha...

p/s :- kurus xpe janji sehat n subur..(ehhh????)

27 November 2009

seni bina landskap

Assalamualaikum.

Selamat hari raya qurban. Salam Aidil Adha. Ini adalah tahun kedua beraya (raya haji) di perantauan.. tapi bukan itu yang aku nak cerita cuma mahu imbas cerita dulu-dulu...

Aku nak cerita pasal seni bina landskap yang pernah aku sebut pada entri sebelum-sebelum ini...(klik).
Kisah berlaku pada tahun 2003 bulan April. Sebelum itu after dapat result SPM kan ada isi borang UPU. Ada lapan kos kita boleh pilih ikut keutamaan. Aku pun dah tak ingat entah kos apa yang aku pilih. Yang pasti salah satunya 'Seni Bina Landskap'.

Waktu surat temuduga datang aku masih berada di Maahad Johor (belum masuk MARSAH lagi). Interview itu dibuat dekat UITM cawangan Melaka. Maka pada hari temuduga tersebut aku berangkat ke sana ditemani abah dan adikku Fitri.

Ramai betul orang yang datang untuk interview juga. Semua kos yang berkaitan dengan lukis-lukis seperti arkitek, landskap, kejuruteraan dan macam-macam lagi. Lepas daftar tunggu lah giliran untuk ditemuduga. Ada dua sesi temuduga. Satu suruh lukis, satu lagi interview lisan dengan penginterview. So bahagian pertama ialah melukis secara beramai-ramai.

Aku nak cerita kebodohan aku time mereka suruh melukis. (adoi, nak cerita pun aku jadi malu..mesti orang ketawakan aku guling-guling roftl). Meja disusun dalam bentuk bulatan gitu berlapis-lapis. Aku duduk agak belakang juga la so ramai la orang di hadapan aku. Sebelum itu mereka dah bagi kertas lukisan siap dengan pensel semua suruh kami lukis.

Yang peliknya tiada kertas arahan suruh lukis apa. Aku macam pelik. Nak lukis apa nih? 1 jam masa diberi. Aku tengok orang sebelah aku dah mula melukis dengan khusyuk gitu. Aku yang lurus lagi naif ini pergi lukis macam landskap gitu (inspirasi dari kawasan Maahad Johor). Ada pokok hiasan, kolam dsb. Aku seronok dan confident sangat lah waktu itu kononnya.

Dah dekat sejam, aku mula jeling orang sebelah kiri dan kanan aku. Ehh? Dia orang lukis apa ni? Tak ada bentuk landskap langsung pun? Tak ada taman-taman ke apa ke. Yang aku nampak dia orang lukis bentuk-bentuk macam kon, piramid, empat segi dsb. Aku mula tak sedap hati. Aku tinggikan leher tengok orang lain pun sama lukis bentuk-bentuk. Ehh?? Apa dah berlaku ni??

Time panjangkan leher itulah baru aku perasan dekat tengah-tengah ada satu meja dan atas meja itu tersusun objek-objek berbentuk kon, segi tiga, segi empat dan lain-lain. Hah?? Aku sudah salah lukis?? Patut la dia orang semua lukis bentuk-bentuk sebegitu. Rupanya memang ada objek disediakan dan kami perlu lukis objek-objek tersebut secantik mungkin. Laaa.....aku dah salah.... bodohnya aku!! Kenapa aku tak perasan meraka ada sediakan objek?. Aku rasa akulah orang paling dungu waktu itu coz cuma aku seorang yang tak lukis objek-objek yang disediakan tapi pandai-pandai lukis landskap konon-kononnya. Bodohnya!!! Rasa macam nak hentak kepala kat dinding! Danggg!!!

Aku dah mula gabra dan macam nak menangis... La macam mana ni? Masa dah nak habis lagi. Sial betul aku boleh tak perasan dari awal objek-objek tuh. Tapi aku mintak juga kertas baru untuk lukis objek-objek yang disediakan. Tapi dengan masa tak smpai 5 minit apa yang aku dapat lukis?? Wahh aku memang malang!! Kesiannya diriku!! Bodoh bodoh bodoh!! Banyak kali aku menyumpah dalam hati.

Dah cukup aku tak mahu kenang lagi kisah memalukan lagi membodohkan yang berlaku itu. Aku boleh jadi tension dan menyesal sangat-sangat. Huwaaa.....

Tapi di sebalik kisah bodoh dan menyayat hati ini ada hikmah yang tersembunyi rupanya dan aku baru je tahu info ini. Rupa-rupanya orang yang kerja bahagian lukis lansdkap ini lebih terdedah dengan rasuah! Risiko untuk 'disuap' lebih besar. Yang merasuah tentu la mereka yang kaya dan berpangkat. Dan jika menolak rasuah itu boleh jadi akan dibuang kerja dan di blacklist dari mana-mana badan kerajaan dan swasta. Haa..dahsyat bukan penangan mereka yang punya kuasa dan pangkat?

Syukur AlhamduLillah aku terhindar dari perbuatan keji lagi dimurkai Allah itu (rasuah). So aku bersyukur seadanya dengan diriku sekarang di bidang yang aku ambil. Tak perlu menyesal dengan kisah lalu itu.

p/s :- lukis orang lidi sudahlah. hahaha...

26 November 2009

tiba2 perangaiku mase sekolah terbongkar... tidakkk...

bru kejap td member kolej tegur aku kt ym. dia bru keje jd cikgu kt sekolah lama aku dulu..(SMAKJ). xla bru sgt, dh 4 ke 5 bln entah. aku dpt tau dia ajar sekolah aku 2 dr kwn aku yg lain. so terjadi la perbualan kitorg dlm ym sperti ini..

dia : woi ape cer?

aku : cerita dari hati

dia : selamat hari raya.. eh dh ada pengganti ke?

aku : selamat hari raye gak. xla.. mana ada

dia : eleh ko. eh ko tau x aku keje mane skrg?

aku : smakj

dia : sekolah lame ko

aku : ko sombong xbgtau aku pun

dia : dh ko xtanya xkn aku nk ckp

aku : eleh

dia : ko famous gak ek kt sekolah

aku : haa??

dia : ko dulu nakal giler mase kt sekolah kn?

aku : hahahaha... mane tau nih?

dia : haha adalah..

Aku : mst cikgu2 aku yg citer

dia : aku yg tanya. dh xde keja aku tanya la

aku : tp aku bangga la cikgu2 smua syg aku.. ceh

dia : haha biasa la 2

aku : eh tp cikgu sape yg citer pasal aku?

dia : adalah.. rahsia

cis aku xdpt korek dr member aku ni cikgu sape yg bukak 'aib aku (huhu). tapi serius aku rase bangga cikgu masih ingt aku lg pd hal dh tujuh tahun aku meninggalkn alam persekolahan. aku mmg femes n glamer kt sekolah. huahahah...(glamer krn kenakalanku...toink).

tp nakal2 aku pn xde la smpai kena gantung sekolah, buang sekolah..(sambil perli budak2 laki jahat n nakal yg kerap kena gantung n buang sekolah..hahah..). ala setakat langgar peraturan n disiplin..(aku dlu sekolah asrama penuh).

tp yg best ada ungkapan begini untukku..'xsangka f.... masuk marsah amik t..... lg'(nama n kos dirahsiakn haha). 'Alhamdulillah f..... masuk marsah... xsangka betul.' 'menjadi org jugak si f.... ni' (yg ni aku reka sendiri je hak hak).

whatever aku nk ckp.. xsemestinya bdk2 yg nakal mase sekolah 2 masa depan dia xcerah. n xsemestinya bdk2 baik mase sekolah btol2 jd insan berguna di masa depan.

p/s : sbnrnya aku nk ckp bahawa aku mmg femes, glamer n dikenali walau di mana aku berada. lalalalala...

BENCI!!! BENCI!!!! BENCI!!!!!


AKU BENCI DGN KAU AKU BENCI!!!!!! KAU MEMANG SIAL!!!!! SIAAAAAALLLLLL!!!!!

aku benci dgn makhluk ni! dia ni buat sial ngn aku! hati jahat aku meronta2 nk doakan yg xbaik n buruk2 untuk dia. hati jahat aku ni terpanggil2 utk doakan kecelakaan utk dia. hati jahat aku ni nak sgt doa biar dia mati cepat. bencinya!!!!! memang dia ni manusia bangkai, cibai, bastard!!! ikut hati aku yg jahat n dirasuk syaitan ni nak aje aku bunuh dia!!! sebelum bunuh aku nk seksa dia biar dia rasa azab yg teramat sgt sebelum menemui ajal!!!

tp hati baik aku ni suruh maafkan je dia. hati baik aku ni suruh doakan yg baik2 utk dia. hati baik aku ni suruh aku bersabar. hati baik aku ni suruh aku redha n bertenang, jgn ikut perasaan jahat. hati baik aku ni suruh aku lupakn aje semua perbuatan jahat dia pd aku. ya...lupakan dan maafkan...dan doakn yg baik2 utk dia...

p/s:- hati jahat aku masih terus memaki dia.... hati baik aku berkata..'Astaghfirullah...'

25 November 2009

aku salah kira ke dia yg salah kira?? confuse2..


Sekadar gambar hiasan..


Ptg td lepas kuarkn duit dr atm aku ngn senior aku g maktabah ibad (kedai buku n alatulis). Aku beli diari 2010, topup, kertas lukisan n buku nota. Jumlah semua sekali adalah LE24. Sbl 2 ammu (pakcik) arab tu kira satu persatu harge brg..dia suruh aku kira sama. Aku ni terkial2 cket la nk sebut nombor dlm bahasa arab. Hahah.. Then jumlah semua skali 2 le LE24. So dia suh kira baki bpe dgn congak. Congak mmg senang tp nk tukar ke bahasa arab 2 yg kena fikir lama cket..bru la aku sebut "sittah wa sab'in"(tujuh puluh enam).

Tapi reaksi ammu 2 seolah2 aku salah kira. Xkisah la 2. Then dia bg baki (aku bg not LE100) LE86 smbil sebut "sittah wa samanin". Aku cm blur2 jap tp aku amik je baki tuh. N sepanjang perjalanan aku msh tertanya2 n terfikir dlm hati...aku salah kira ke? betul la 100-24=76. Sambil fikir2 2 aku siap kira guna kalkulator dlm hp aku lg utk sahkn jawapan. Aku mcm serba salah gk coz lebih LE10 tu. Ke amu 2 mmg nk sedekah kt aku sempena raya haji ni? So aku sangka baik je maybe dia sedekah..AlhamduLillah syukur... huhu...Ada gak org arab yg berhati mulia mcm ammu tu.

Ada 1 lg kisah minggu lepas aku ngn dak2 umh aku bru blik dr hospital tunggu taxi nk balik umah. Tahan taxi xde yg nk berenti n xnk ke Salam (bandar Salam, rumah sewa kami terletak di situ). Lama gk wo tunggu 45minit ade kot.

Sampai ler ade satu taxi ni kitorg tahan n aku yg tanye "Salam?". Driver taxi muda lg agak kacak (ceh) ngn ade kwn dia sblh (pn hensem gk). Tapi dgn slumbernye dua mamat arab ni main2 kn aku ckp gini.."Salam? Assalamualaikum? (smbil tunjuk tgn bersalam). Laa' Wallahi.." sambil gelak2 n terus jalan. Cinabeng! Aku hampir2 tunjuk jari fuck kt mamat dua ekor tu. Org dh lame menunggu dia blh main2kn kita plak. Mmg bangkai!

p/s:- macam2 ragam...

24 November 2009

hati-hati.. ada jin dlm badan korang...hahahaha..



Kehilanganku selama seminggu drpd sebarang entri dlm blog aku adalah kerana aku menuntut ilmu hitam.. eh bukan. Ilmu perubatan islam di kaherah. Kursus 2 seminggu je n aku mmg enjoy. Seronok n best sgt2...

Kalau nk tau, aku dari kecik mmg suka cerita2 bab hantu, jin n sihir ni...(hah???). Sebab 2 adalah salah satu cabang alam ghaib so mcm best je nk tau lbh dalam. Biase bdk2 takut hantu, momok n seangkatan dgnnye tp aku xtakut pn, biase je..(ceh nk bgtau yg aku mmg pemberani dr kecik..haha).

Tapi setakat ni Alhamdulillah aku msh xpernah terserempak atau ternampak hantu2 bagai nih. Bg aku itu cume ilusi. Tp bhgn msg2 la kn. Ade yg senang 'nampak' benda2 halus nih. Aku pn dr kecik suka tgk cerita hantu. Sampai skrg ni pun msh suka tp xla sampai jd khurafat n syirik nauzuBillah. Mana yg ade unsur2 syirik n khurafat jgn la percaya pulak.

Punya la suka bab2 gini..(ceh), smpai aku nk wt tesis pasal nih. Mase 2 semster akhir diploma kena wt tesis. Sbl wt tesis kena senaraikn beberapa tajuk n pas2 akn ditapis oleh pensyarah2..mksdnye sesuai ke tak atau blh lepas ke x tajuk nk wt tesis tuh. Aku senaraikan 3 tajuk utk wt kajian n salah satu drpdnya berbunyi 'Meneroka Alam Ghaib'. Hah gempak xgempak. Kwn2 aku smua terkejut ngn tajuk aku tuh. Aku siap dh survey buku2 pasal alam ghaib, jin n sihir kt kedai2 utk dijadikan bahan tesis. Dan lg best aku dh siapkn soalan2 kaji selidik n plan tempat2 mana yg aku nk bg soalan2 kaji selidik 2. Mksudnye bg soalan kt org2 kampung mana yg aku dh senaraikn n kaji yg agak2 kuat permainan ilmu hitamnya. Ceh aku mcm dahsyat je. Memang aku harap2 sgt tajuk yg aku pilih ni blh lepas.

Tapi malangnya tajuk aku xlepas. Alasannya kaji selidik utk tajuk aku 2 terlalu umum n meluas n perlu dikecilkn lg spesifikasinya. N lg satu tajuk 2 mcm taraf ijazah, xsesuai utk diploma. Aku frust gk coz aku dh siapkn soalan kaji selidik semua cuma buku2 je xbeli lg. Tp xpelah aku redha dgn ketentuan ini..(eh cm xsesuai ayat nih..).

So dgn kursus yg aku join baru2 ni aku dpt byk ilmu n ilmu tentang gangguan jin, sihir, santau n sebagainya. Btl2 bermanfaat. Awalnya tujuan aku join ni sbb aku nk blaja cara nk wt pendinding diri, 'pagar' rumah pakai ayt2 Quran. Mmg la ade ayat2 yg kita pelindung yg kita dh biasa baca tp aku nk mantapkan lg (cewahh) so aku blaja lg. N aku xsangka pulak kitorg blaja ape jenis2 jin, jenis2 sihir n jenis2 gangguan. Pastu belajar cara nk elak benda2 ni n nk rawat benda2 ni. Best kan?

Paling best ialah part di'scan' nk tgk dlm bdn kita ni ade jin ke x. Ada le caranya. Bile dibacakan ayat2 tertentu dlm Quran kepada kita, kita akan rase panas, menggigil, pening, kerasukan andai betul2 ada jin dalam badan kita. Alhamdulillah dlm bdn aku xde jin coz bile dibacakan ayat2 'scan' aku badan aku xde rasa apa, biase je..(tp xtau la kalau jin dh lari awal2 sbl di'scan'..huhu..)

So kalau nk tau dlm badan korang ade jin ke x... meh aku 'scan'. Amacam? ade berani? hahahaha....

p/s :- tp xleh 'scan' dr jauh...



tak ada title...



Proton Gen 2 di Kaherah. Selain Gen 2, Waja, Persona & Kancil adalah antara kereta2 Malaysia yg yg diminati rakyat Mesir.




Gen 2 lagi?? haha...




Rupa taxi Kaherah..




Jam besar di bandar Kaherah.




Kesian Mesir x layak ke Piala Dunia 2010. Last match Mesir di pusingan kelayakan tumpas di tangan Algeria.



Ini adalah antara gambar2 di kota Kaherah. Jarak antara Kaherah ke Mansurah lbh kurang dari Kuala Lumpur ke tempat aku (Malaysia) iaitu Labis, Johor (ceh..sambil2 promote tempat sendiri...kui3..).

tak ada tajuk...


Gambo jalanraya pun aku amik jugak..hahah...


Di Mesir, stereng kt kenderaan selain motor adalah di sebelah kiri..maksudnya pemandu di sebelah kiri.


Ntah ape2 gambo yg aku tangkap nih..


Masjid ni msih dlm pembinaan. Kat mesir ni masjid sgt byk dan senang bg musafir nk singgah solat. So xde alasan xleh solat cz xjumpe masjid.



Atas permintaan seorang teman (blogger)...aku masukkan foto2 bumi mesir ni.. Lokasi ini adalah Mansurah, tempat aku belajar. (aku kt tepi jalan ngn kwn2 tgh tunggu taxi nk balik umah). Gambar2 lain aku akan upload lain kali... heheh...

p/s:- nk tgk gambo kambing biri2 tak?

16 November 2009

Tahajjud Cinta - Siti Nurhaliza

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

15 November 2009

itu bukan aku laaa.....

Aku cuma nk mengimbas cket2 cerita lalu( xla lama sgt dh berlalu..nk cerita jugak).

Hari 2 lepas2 exam je aku terus balik malaysia ngn faridah. Si faridah blik awal cz nk kawen sedangkn aku balik awal sbb abah yg suruh blk awal cz nk uruskn maybank aku (nk matikn asb). Aku n faridah blik tanggal 18hb mei, mmg plg awal antara kwn2 yg lain.

Tapi rupa2nya ramai salah fhm bile aku blk awal. Semua ingat aku bertunang n kawen. Aduhai...ape sbb diorg kata gitu eh?? So ble kembali pulang ke mansurah ni..ramai plak yg tanya... "eh..xde tanda ke (cincin)?". "balik hr 2 tunang ek?". "balik kawen eh?". "balik berdua (ngn suami) ke?". dan byk lg soalan2 sebegitu diajukn kpdku.. Waaaaa.....apa semua ni???

Aku sungguh tidak faham kenapa gossip ni blh tersebar dgn begitu meluas di bumi mesir nih. Kelakar betul (tibe2 aku rase aku mcm selebriti plak...). Pd hal yg ramai kawen 2 org lain, aku xtermasuk pun. Ntah apa2 diorg ni. Kalau btl aku kawen, aku akn bgtau la..xkn sorok2 (ceh perasan artis pula). aku kdg2 smpai jd tensen bila org asyik tanya tp aku cool aje la. Xkn nk marah2 plak. Aku kan hot. Eh salah. Aku kn cool. (aku cool n rock..wahaha).

p/s :- So apa status aku skrg? jeng jeng jeng...

hadoi.. pedas la pulak...

Aku dari kecik mmg xberapa tahan pedas. Tapi aku suka mkn masakan yg pedas2. Kalau xthn sgt minum la air kn? Hahaha.

Bila naik sekolah menengah n IPT, kebanyakan kwn2 aku semua kuat mkn pedas. Aku yg xthn pedas ni ikut je rentak diorg tp confirm hidung aku berair2 coz xtahan dgn kepedasan tahap diorg nih...(tp mata aku xberair la..hahah). Biasanya ble terlalu pedas, bru 2,3 suap aku akn minum air..n begitulah seterusnya smpai makanan 2 hbs...(cuba bertahan sampai hujung nyawa..).

Tp smlm aku masak cm terlebih pedas pula. Aku masak kari telur. Mgkn terlebih serbuk cili. Mak oi... blh thn pedasnya n hidung aku berair (tp xla sampai mengalir keluar kan?). Lidah aku pn dh pijar2 xtahan. Tapi kucuba sedaya upaya menghabiskn hidangan dlm pinggan aku. Huhuh. Alhamdulillah dpt habiskn juga. Bdk umh aku pn ade gk yg xthn pedas cm aku, pun cuba sedaya upaya makan sampai habis. Maafkanku wahai teman...aku xsengaja.

Konklusinya...(cehh..), lepas ni jgn masak terlebih pedas lg coz umah aku ada 3 org termasuk aku yg xtahan pedas. wahaha...

p/s :- kebanyakan kwn2 aku yg asal kedah n kelantan mmg xtahan pedas.

14 November 2009

si gadis comel



Inilah gambar Ueto Aya yang jadi background desktop. Amacam? Comel kan dia? hihihi..

muka aku ada iras2 ueto aya??

kuing3...amende la aku merepek ni? ahaa.... ade satu citer best nk kongsi..

smlm nurul tumpang guna laptop aku utk ym ngn kwn dia. ade hal pntg la 2. aku mmg xon ym kt laptop, gune hp je. n mase 2 mmg aku xsurf internet. tp laptop aku sntiasa on je. kt laptop aku ni, aku letak pic ueto aya (artis jepun) yg sgt comel..(comel sgt smpai rase mcm nk cium je..muahahah...tp aku bkn less ok?). pic 2 ueto aya rmbut pendek, pkai bju putih. mmg cute sgt2 (pemberitahuan, dia sebaya aku. heheh..)

then bile nurul tgk background desktop aku, spontan dia kata.."ehh ingatkn akak td. mcm muka akak laa..". waahhh...terasa kembang kuncup aku. bangga betul. wahaha. aku mmg minat awek comel nih. mana2 artis jepun n korea yg cute2 sume aku minat (aku ni songsang ke? poyo btl). tp ueto aya ni plg aku minat sbb dia sempoi n xseksi sgt cm artis jepun lain. n kecomelan wajahku (hah???) mmg ade iras2 wajah dia cket. wahh perasan betul la aku ni. mmg poyo yg kesangatan. aduhai. (layankan je otak aku yg biol ni).

hehe. smbg cte pasal td. mula2 aku xdgr sgt pe nurul ckp (ceh, xdgr ke buat2 xdgr? lempang kang). xde la. mse dia ckp 2 aku tgh bercakap jgk so dgr xdgr gitu (hek eleh, ko mmg poyo). so aku tanye blik "ape ko ckp td? muka aku sama cm muka dia?" (aku dh bangga tahap gaban mase 2). dia jwb, "haah sama. rambut pendek sama". (ehh terbagitau org lak aku rmbt pendek..appa raa..). aku smbg.."huhu, part mana plak yg sama 2?".act aku msh xpuas hati akan kesamaan (mcm add math plak kesamaan) manakah yg dimaksudkn oleh nurul. then dia jwb "part bibir ade cket, mata, bentuk muka, tp hidung lain cket la.. mls je nk ckp kang akak lg bangga plak". mksd dia 2 hidung aku lg mancung drpd hidung ueto aya 2. ya ampun aku mmg perasan xhbs2..(peh.. ni yg wt aku terus rasa bangga tahap maksimas).


kuing3. aku msh rase bangga berbunga2 mcm terbang di kayangan bile dipuji seiras artis ( ni adalah sbb aku yg biol lg poyo). huahahah. tp klu korg nk tau korang seiras selebriti mana, layari www.myheritage.com. upload pic korg kt c2 n diorg(diorg ke mesin ke software) akan proses time 2 jgk n terus dpt result. setakat ni yg pnah aku cuba kt pic2 aku yg comel (pic candid wk2 hodoh jgn upload plak), resultnye kebanyakan artis mata sepet. err... cam ayumi hamasaki, song hye kyo n sape tah lg (ceh..nk artis muka serupa semua yg lawa2 n comel2, mmg perasan). hahaha..suka hati aku lah, ni blog aku..(merujuk ayat sarah). lalalalala...


p/s :- selamat mencuba di laman web www.myheritage.com

tangan kiri aku lg kuat drpd tangan kanan??

Aku bkn la seorg yg kidal tp cuma kdg2 aku rase tgn kiri aku lg kuat drpd tgn kanan. Sbg contoh, klu nk bukak air botol plastik...aku akan guna tgn kiri. Tgn kanan xkuat, percaya x? Begitu jgk botol2 lain cm botol sos ke n ape2 yg baru beli n msh ketat nk bukak. Mmg aku guna tgn kiri utk membukak nye. Knp ye mcm 2? Aku pn xfhm...

Itu pasal kekuatan n daya upaya tgn aku. Tp yg lg best campur pelik (bg sesetgh org kot) aku main handset ngn tgn kiri n jari2 tgn kiri. Xkisah la main msg ke, game ke, godeh2 handset ke...aku lbh biasa guna tgn kiri tp kekok ble guna tgn kanan. Hoh cmne 2. Klu jwb call mmg aku guna tgn kiri n guna telinga kiri (telinga kiri aku lbh peka drpd telinga kanan). Tp aku menulis n melukis mmg guna tgn kanan la...hahah.

Ape pun...'yamin aula' dlm apa jua kerja pun. Dahulukn kanan lbh baik n lbh byk pahala. Pd yg kidal 2 lain kes la. Tp aku mmg suka tgk org2 kidal menulis. Cam nampak comel je (hoh??).




13 November 2009

hey org arab nih, tumbuk kang baru tau...

Kisah ni berlaku beberapa hari yg lalu. Ade beberapa kisah yg berlaku dalam satu hari...

Kisah 1 :-
Waktu pg dlm kul 8 aku mula kuar dr umah nk g jawazat (imigresen). Jalan kaki dr umh aku nk ke jalan besar. Aku lalu kwsn sekolah. Time 2 mmg tgh agak sesak ngn budak2 yg bru nk masuk sekolah, (sekolah rendah n menengah dlm 1 kwsn). Aku mmg tgh nk cepat. Sbb takut jawazat ramai org plak kang klu lmbt2.
Aku lalu melintasi beberapa minah arab ni (student sekolah menengah). Dgn xsemena2 aku dilanggar (xtau sengaja langgar or xsengaja) 2,3 org minah arab ni smpai aku terdorong ke belakang iaitu di jln raya (nsb baek xde kenderaan lalu time 2). Tp aku dpt imbangkn bdn aku la dr terjatuh. Boleh bygkn x diri aku yg saiz S ni dilanggar oleh pompuan2 saiz L ke atas?
Aku mula pandang muka diorg satu persatu dgn pandangan membunuh... Pas 2 diorg mcm salahkn ade kwn lain yg tolak2 mereka smpai terlanggar aku. Cehh. N diorg minta maaf. Aku yg tgh dlm mood happy hanya mengangguk n angkat tgn sbg isyarat aku xmarah. Aku teruskn perjalananku. Tapi dlm hati aku kuat mengatakn yg diorg SENGAJA langgar aku. Ci**i. Org arab mmg suka buli org Asia terutama Malaysian sbb saiz yg comel dr mereka. huhuh...

Kisah 2 :-
Ni kisah tgh hr plak. Nk g maahad. Aku mcm dh lewat cket so kejar masa gk la. Tunggu taxi punya la lama. Xde yg berenti bile aku tahan. Berlagak betul. Kan ke aku bayar tmbg bkn xbyr. Xnk duit ke?? Dh le panas terik ni. Last2 dpt gak AlhamduLillah. Tp ade sorg penumpang pompuan la kt blakang (aku terpaksa duk seat depan sblh pemandu coz pompaun arab 2 xnk berganjak..ciss). Pas2 driver ngn pompuan ni leh lak bertekak kuat2. Pompuan 2 nk g mana tah tp driver marah2 sbb td ckp nk g tmpat lain, ni nk g tmpat lain plak. Yg pompuan pertahankn diri yg dia dh ckp awal2 nk g tmpat 2 mgkn driver xdgr. N si driver membantah yg pompuan 2 asalnya mmg ckp nk g tmpt lain. Aku dh pening n serabut. Sampai satu tahap 2 si driver nk turunkn je pompuan 2 kt tepi jalan (mgkn geram sgt kot?) Tapi aku lg geram sbb bingit n bising diorg bertekak. Sabar je. Ni negara diorg.. aku kena redha n bertahan, cewahhh..haha..

Kisah 3 :-
Ni kisah balik dr kelas maahad. Pun sama nk tunggu tremco depan suq yg ramai org di waktu yg agak panas. Yg aku geram dgn org2 arab yg lalu lalang kt tmpt aku berdiri. Selambe je langgar2 aku. Dah 2 xmintak maaf pulak. Selambe je..(mentang2 ni negara dia..ciss..). Sabar..sabar...

Hoh mmg kalu ikut hati mcm nk tumbuk je muka diorang ni. Tp sabar menguasai diriku..(cehh) n plg2 pn maki dlm hati ja. Huahahah...

Selamat Malam - Faizal Tahir

Biarkan berlalu
Semua kepedihanmu
Lelapkan matamu
Biarkan mimpi membawamu
Ke mana kau mahu
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siang kan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam
Yang indah itu ada padamu
Dengan setiap impian dan harapan
Selamat malam
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpimu
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi
Terhapus semua air mata dengan senyuman

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...

Selamat malam sayang
Selamat malam kasih
Selamat malam sayang
Woooo...
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya
Bermula baru semua untukmu

Selamat malam
Tidurlah sayangku

12 November 2009

aku dan cita-cita...

Aku ingat lagi dulu-dulu waktu sekolah rendah ada isi satu kad. Ada tiga ruangan cita-cita kena isi. Masa kecil macam-macam nak jadi. Cikgu, polis, jururawat, doktor dan macam-macam lagi lah. Aku pun tak ingat cita-cita apakah yang paling kerap dipilih olehku untuk diisi pada ruangn cita-cita itu. Eheks.

Itu adalah cita-cita rasmi atau istilah lain, cita-cita budak pandai..(ehh? ada ke?). Kalau cita-cita yang bukan-bukan atau mengarut dan macam poyo ialah... heheh. Aku kadang-kadang (masa kecil) aku ada cita-cita nak jadi penyanyi. Wah macam best je kalau betol jadi. Bila masuk sekolah menengah pun masih ada cita-cita nak jadi penyanyi tapi bukan solo. Ada band sendiri. Wahaha. Dan jadi pemuzik juga (aku memang poyo). Pendek kata jadi artis la. hahah. Dan dalam masa yang sama aku jadi kartunis dan pelukis. Hoho...murnikah cita-cita sebegitu? Toink..

Bila masuk sekolah menengah, aku bercita-cita nak jadi saintis. Best juga kerja dalam makmal. Kaji sesuatu, selidik sesuatu. Kalau bukan saintis, yang seangkatan dengannya macam penyelidik, ahli astronomi dan apa-apa la yang berkaitan dengan sains. Aku memang minat sangat subjek sains.

Tapi bila naik tingkatan empat aku terpaksa melupakan cita-cita jadi saintis sebab aku tak masuk kelas sains, just masuk kelas akaun. Walaupun result PMR aku Sains dan Math A, tetapi masih tak layak untuk masuk kelas Sains Tulen yang hanya 7A ke atas boleh masuk. Abah tak bagi aku pindah sekolah untuk ambil sains tulen sbb nanti dah tak belajar bahasa Arab di sekolah biasa atau sekolah teknik. Tak apa lah aku ikut cakap abah (anak yang baik lagi taat..).

So mulai saat itu aku mula rasa samar-samar aku nak jadi apa bila dewasa (sekarang dah dewasa sikit la. hahah). Aku betul-betul tak tahu mana arah tuju aku. Minat aku cenderung ke lain, tapi aku belajar benda lain. Macam mana ni? Dulu-dulu waktu kecil aku pernah juga ada cita-cita nak jadi pereka fesyen, arkitek dan apa-apa la yang lukis-lukis nih. Sebab aku memang suka melukis. Tak kira la lukis orang ke, pemandangan ke, pelan bangunan dan rumah ke.. Apa saja. Lepas SPM aku pernah temuduga untuk kos yang aku pilih nak masuk U tempatan, seni bina landskap. Tapi waktu itu aku sudah salah lukis. Tak ikut arahan. Bodoh juga masa itu. Tapi itu ialah ketentuan Allah. Sebenarnya Allah tak bagi aku teruskan dalam bidang itu.(nanti aku akan cerita di entri lain kali).

Aku juga ada cita-cita nak jadi...err.. malu pula nak cakap. Aku minat juga kerja yang ada pakaian seragam nih. Seperti polis, kastam, jururawat. Macam best. Segak je bila pakai uniform polis. kihkihkih... Selain itu dulu-dulu ada juga cita-cita nak jad penulis. Tak kisah la penulis novel ke cerpen ke atau pengarang akhbar ke (wahh...besar punya cita-cita..).

Right now... cita-cita ku yang besar lagi murni ialah nak jadi Pegawai Hal Ehwal Islam. Wah bunyi macam bagus-bagus je. heheh. Actually, aku nak 'melarikan diri' dari jadi cikgu. (jahatkah aku?). No, aku rasa aku tak ada bakat untuk jadi cikgu, boleh? Guru tasmik Quran tak apa, atau guru ajar tajwid dan Quran. Itu aku tak kisah. Tapi kalau yang lain... errr....tak pasti.

Abah asyik cakap lepas habis belaja di sini, ambil  Diploma Pendidikan setahun dan terus jadi cikgu. Tolonglah...aku tak pernah setuju(protes dalam hati je tak berani nak bangkang abah.kui3). Setahun itu buang masa lagi. Aku nak terus kerja. Alasan abah, cikgu ada ijazah terus gred DG41, gaji besar dan apa-apa lagi tah abah bebel aku tak ingat. Hmm...gred jawatan memang dipandang orang sekarang.

Memang pening dengan cita-cita sendiri. Nak jadi itu lah, ini lah. Cita-cita memang penting. Daripada cita-cita dan angan-angan lah kita akan terus berusaha sedaya upaya untuk capai cita-cita tersebut (usaha tangga kejayaan). Tapi jangan sekadar impian dan angan-angan kosong tanpa ada usaha untuk gapai impian itu. Itu angan-angan mat jenin namanya...heheh...

p/s : susah-susah jadi surirumah sepenuhmasa ja tapi kena kawen dengan lelaki kaya. hihi..

Seorang wanita Muslim Mesir di bunuh di dalam mahkahmah Jerman, apa anda fikir?



Kisah menyanyat hati ini berlaku minggu lepas. Kisahnya begini, seorang muslimat Mesir di Jerman, Marwa Al-Sherbini, yang pada Ogos 2008 telah memfailkan saman kepada jirannya yang menggelarnya sebagai 'Terrorist', kerana beliau berhijab.Diulang, beliau digelar 'Pengganas', kerana beliau B.E.R.T.U.D.U.N.G. !!

Maka setelah mendengar hujah kedua-dua pihak pada Rabu minggu lepas, mahkamah mendapati lelaki, yakni jiran kepada Marwa tadi bersalah, dan dikehendaki membayar denda 2800 Euro.

Anda tau apa berlaku sesudah itu?



Lelaki ini telah menerkam ke arah Marwa, dan menikam mangsa 18 kali!! Ya, anda tak salah baca, memang 18 kali, dan yang paling teruk, Marwa ditikam sehingga mati, sambil beliau memeluk anaknya. Dan Marwa ketika itu mengandung 3bulan...tragis bukan?


Belum cukup tragis, ada lagi. Suami Marwar yang melihat isterinya ditikam terus menerkam ke arah lelaki tadi, dan....

......

...akhirnya suaminya juga ditikam 3 kali. Nah. Tidak cukup dengan itu, pengawal keselamatan yang 'melihat' kejadian tadi telah bertindak menembak suami Marwar. Nah...ini baru betul2 tragis.

Sekarang anda fikir, bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18kali di dalam mahkamah, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya kerkesudahn ditembak.

Logik atau tidak anda mengambil masa hanya 1 saat untuk menikam 18 kali? Cuba anda tikam angin 18 kali, berapa lama masa yang anda ambil, tikam secepat mungkin. Malah 1 saat untuk 1 tikaman pun sukar dicapai. Maka tidakkah anda terfikir kenapa reaksi manusia di situ terlalu lembab? Bengong bukan.

Seorang pemerhati telah berkata tentang suami Marwa, "Dia bukan seorang yang berambut perang, jadi dia tentu penyerangnya." Ya, ini logik pada pandangan mereka. Tapi sesekali tidak bagi kita.

Itu isu pertama, isu kedua adalah mengapa seakannya media barat cuba menutup isu ini. Langsung tidak dihebohkan. Adakah kerana darah orang Islam tidak sama dengan daragh mereka? Ermm..logik bukan. Hanya orang yang gila sahaja percaya ini.

Mungkin ada antara yang membaca entri ini berfikir bahawa ini hanya isu kecil, mengapap erlu dihebohkan. Ada bukan? Ini bukan soal peka semata-mata, cuba anda fikir, kalau Marwa boleh ditikam 18 kali dalam mahkamah, 'tanpa disedari' maka adakah mungkin mereka2 ini menyedari pembunuhan demi pembunuhan yang berlaku nun di Gaza, di Tebing Barat, di Darfur, dan yang terbaru di China. Atau ada antara anda yang masih tidak tahu saudara kita dibunuh di China . Ya, logik la sikit kalau anda tidak tahu, sebab semua pembunuhan tadi berlaku di luar mahkamah.


Sampai bila....sampai bila baru dunia harus berkata 'cukup'.

hanakimi

11 November 2009

gelaran baru??

Pagi yg agak sejuk. Mulai semalam aku n ahli bet aku dh mula panggil gelaran msg2. Asalnya adalah cdgn adik2 umh aku ni ler. Aku ni layankn n ikutkn je. N panggilan baru 2 adalah seperti berikut :-

Aku (24) = Along
Mila (23) = Angah
Akmal (21) = Adik
Umi (21) = Alang
Fika (21) = Achik

HAdui mcm2 la diorg ni. Mula2 janggal btol nk bahasakn diri Along (tuanya diriku...). Coz aku biasa bahasakn diri bila berbual 'aku kau'. Aku kn rock. Mana bhasakn diri 'akak' dgn adik2. Ahaks. Tp bile bhsakn diri ngn gelaran cmni laen mcm je rase. hubungn jd lbh mesra n akrab gitu. Cewahh.. hahaha.

Kalau kt kmpg, gelaran utk aku pn byk n mcm2 selain namaku sendiri. 'kakak', 'kak long', 'along'. Mane2 salah satu disebut atau dipanggil aku akn sahut sbb pnggilan 2 utk aku. Kui3. (nsb baek xpnggil 'abg long'. hahah..). Aku pulak bhasakn diri aku dgn nama bile bercakap ngn mak n abah. Ngn pakcik2 n makcik2 sedara kdg2 bhsakn nama atau 'kite'.(org jhr mmg glamer dgn 'kite'). Tapi yg bahasakn diri nama sendiri ngn mak n abah cuma aku n sarah. Adik2 yg lain semua guna 'kite'. Ape2 saje lah.

Ok aku nk g jawazat wt iqamah. Chow..

10 November 2009

uchiha itachi (naruto)

aku krew al-fityan???

Semalam mmg best. walupun bengkel 2 xlama sgt tp kira okey lah. sbl bengkel ade perjumpaan unit Al-Fityan. Xpasal2 aku n Faridah kena join skali coz xde org. ( ade org tp xramai yg dtg utk meeting nih). Yang jadi persoalan di mindaku n Faridah, btol ke kami ni dh jd warga kerja komik al-fityan? kartun kitorg pn msh lum kuar lg...(alfityan edisi 3 msh lom terbit. lama dah.. sabo je..).

So smlm bru le ku kenal siapa gerangan encik Lagendaseni(LS) yg popular tu (kartunis komik2 terbitan PMRAM di bumi Mesir ini..). Meeting 2 lantik jawatnkuasa baru n ape2 lg tah. (err.. aku xcatat sgt..hahah). cm kelakar pn ade. Kartunis2 bru cm aku n Faridah ni pn blh join. xkisah la 2. Yg lg lucu, LS yg merupakan bos besar krew fityan ni kenal rapat (dlm ym) ngn aku n Faridah yg baru nk menapak dlm dunia lukis2 kartun ni. kwang3.

Aku xtau la klu kartun aku dh kuar nnt. Apa agaknya reaksi mahasiswa/wi cni? Huhuh. N mcm biasalah. Aku guna nama Seimura utk nama pena aku..(wahh.. mcm penulis n novelis plak nama pena..kui3). hmmm... aku dulu2 rajin gak tulis cerpen..(zaman sekolah menengah) tp sejak hbs sekolah aku dh xrajin nk tulis cerpen. (tulis diari rajin la.. huwa3). Sbb cerpen aku guna ayat2 n bahasa2 yg poyo, selamba n nakal (ehh..nakal??). ?Mksd aku bahasa yg gila2 n penuh keremajaan n lucu. (pening nk fhm?). So xsesuai utk aku publish kt khalayak.

Xpe la. Ckup je la Aku terjemahkn melalui lukisan..(cehh..). Yela... mcm komik al-fityan sendiri, ade garis panduan sendiri utk hasilkn karya. Mst berbentuk islamic, lucu tp penuh pengajaran. Kira cm sindiran berbentuk kartun pn blh. So aku xle bebas atau suka2 hati je nk anto karya yg xde unsur dakwah kt fityan. Hmm...nampaknya agak terbatas utk berkarya??

Tapi... ape blh aku kata. Melukis mmg senang.. tp nk cari idea n tema 2 yg susah. Lg2 yg berkaitan ngn kehidupan mahasiswa/wi Islam. Lucu tp penuh pengajaran. Bkn sekadar utk gelak2. So... plzz... sape ade idea tlg bgtau.. aku kekeringan idea...

07 November 2009

hari pertama di maahad....

wahh.. diam xdiam dh msuk seminggu aku kt mansurah, bumi anbiyak ni. hmm... tp hr khamis lepas bru aku g kuliah, menjejakkn kaki ke maahad. walau kelas mula kul 1ptg, kul 12 aku dh kuar rumah. wah semangat baru gitu. maka aku dgn ceria n bersemangat mula mengorak langkah...

tgh hr mmg wk2 sibuk. semua tremco yg menghala ke dirasat penuh n padat cm sardin. last2 aku nek taxi. wlupn girl xdigalakkn nek taxi sorg2 kt mesir ni tp aku xde pilihan laen. (actually dr thn lpas aku slalu wt cm2, kui3.) smp depan suq n kuliah banat, aku turun n jalan kaki g maahad. rupa2nya kelas thn 2 n 3 dh tukar, jauh cket. bkn mcm yg lepas. thn 2 lum ada yg dtg. thn 3 bru sorg, yati. thn 1 dh penuh (biasa la.. mse aku dlu pn sama). so borak2 ngn yati.

xlama 2 mkn bertambah la yg dtg. xramai pun. so aku masuk kelas. semua yg bru smpai salam ngn aku. yela, bru blik dr malaysia. ceh. faridah dtg agk lmbt cket. mse ustzh mannan dh masuk, kelas msh lum ramai yg dtg. xsangka ustzh msh ingt kt aku. (wahhh...terharu nya....) dia tye khabar n tye bila smpai mesir. (dia tau aku blik malaysia). borak2 g2 ja. nsb bek dia xtanya yg susah2. klu x png kpl gk nk jwb cmne. bkn pndai sgt ckp arab. faham org ckp blh la tp nk membalas xreti. huhu. aku ingt lg mse thn 1 dlu. klu aku xdtg kelas, mst dia tye kt bdk2 len aku g mana. wahh.. org penting gk aku ni. perasan ke??

hari 2 blaja qiraat farsh huruf surah Al-An'am. tp dh bait yg belas2 la. aku dh le xbwk kitab hadi ngn matan. cz kt jadual jamak qiraat (amali). adui. so aku tumpang faridah ler. Alhamdulillah aku dpt tangkap la pelajaran hari 2 n xla blurr je. pd hal 5bln lbh cuti aku xbukak kitab lgsg, xbukak matan lgsg. smp rumuz imam pn aku dh lupa. hr 2 bru ler aku memorize smula rumuz2 imam time tg blaja 2. Alhamdulillah msh kuat n xilang. huu... kena study byk2 ni...

pas2 subjek rasm tp aku xde kitab so dgr je n catat ape yg patut. xramai pun yg dtg. ramai msh kt malaysia lum blik cni. dh masuk asar bru la kelas hbs. aku blik sorg. yg bestnya aku jln kaki balik umh aku yg kt salam ni. jauh x jauh siot. aku lalu utubis jadid. biasanya klu jln kaki secara lmbt n santai dlm stgh jam lbh cket. klu jln laju 20mnt lbh krg. tp klu xbiasa jln kaki jauh2 mcm 2, mmg lepak n xlarat. ahaks.

so far best gak hari pertama aku blaja hari 2. sbnrnya xsusah sgt. senang je. senang faham. sbb bhsa arab 2 yg mudah2 je. so xde alasan xfhm bhs arab, xleh blaja la pe la. cuma...kawan2 yg msh ada kt malaysia agak rugi la sbb tertinggal. hmmm....

how do i know this??

actually malas nk taip cerita yg xbrape menarik.. cuma aku kurang mengerti tentang.. hmmm... nak tanya.....takut disalah erti, xtanya... aku pulak yg xkeruan asyik terfikir2. kesudahannya? apa perlu aku buat?


aku cuba ingat2 apa yg berlaku sebelum ni. yakni dlm beberapa bulan kebelakangan ni. apa salah aku n kesilapan aku pd dia. (ops..sape pulak 'dia' tu? huhu). bingung jugak. tp xpe lah. aku bersabar dulu smpai akhir thn ni... kalau xda perubahan, maka aku akan memberanikan diri bertanya. err.. akhir thn hijri ke masihi? heheh. klu nk cpat, hijri ler. eheks.


ok la. 2 saja post utk kali ni. (???). heheh...

05 November 2009

hitsaguya toushiro taicho (bleach)


asal usul ' racunsakti '

wah kesejukan mula melanda... pg lagi sejuk.. trrrr....

racunsakti adalah salah satu dr emel aku. (hmm byk sgt emel. aku ada 5 emel kt akaun yahoo yg msh aktif). aku ingt lg emel pertama aku mse form 3 dulu... { snt_alextrunks_85@yahoo.com}. dh expired lama dah. dh 6thn. huuu... panjang xpnjg n susah gk nk ingat.

maka aku amik inisiatif bukak akaun baru. dolu2 kn glamer chat guna mirc. canel kampung la mamak la... mcm2 lg la. zaman 2 belum ada ym skype myspace facebook n twitter. klu dh wujud pn lum ada khidmat chat online. sbb ape aku suka wt byk emel? coz aku suka kenakn org. kui3.

nama racun aku dpt ilham dr sorg bdk yg aku chat kt mirc channel kampung. nickname dia 'poison', perempuan. aku xingt nickname aku time 2 tp yg pntg melambangkn aku ni lelaki. hahah. nickname poison cm menarik n best je. aku plak tgh cari2 nickname yg senang ingat n unik utk emel baru aku.

tp aku xnk guna english. so aku guna 'racun'. n mase 2 mmg aku tgh minat giler kt sheila on 7 terutama pemain bass dia, sakti. so aku gabungkan racun dgn sakti. maka jadilah racunsakti. id yg unik n sng ingt. ble org mintak emel aku akn bg emel 2. rata2 org mst terkejut campur pelik bila dgr id aku tu. bile org tye knp guna id cm2. jwpn aku biar sng ingt, xmudah lupa. bila tye mana dpt idea guna id 2? jwpn aku.. adalah...rahsia.. haha.

tapi... baru2 ni aku terjumpa ada org guna id yg sama dgn aku. cis. ciplak ke hape? kt frenster. tapi lain cket.. 'racun_sakti'. aku ingt aku sorg je dlm dunia ni yg guna id 2 rupa2nya ada gk org lain guna. hati aku kuat mengatakn yg org 2 (perempuan) menciplak id aku. aku mula rasa jengkel.knp mst org sibuk nk tiru aku??? waaaaa......

semua nama2 emel2 aku membayangkn ownernya lelaki kecuali satu je... emel 'puteri'. hoho. tp emel racunsakti aku letak nickname aku avril lavigne. kuang3... yang pasti aku xpernah letak nama sebenar utk semua laman web sosial yg aku pernah sign up. lalalalala....

L ( death note)


setabah n secekal diriku....

tanggal 3 nov yg lepas mgkn antara episod plg sedih n memilukn dlm hidup aku....

genma..(skrg aku gelar arwah..)..

arwah ni mmg jahat n busuk hati. (wahh..aku dh start..) hari 2 bkn main lg nk smbg blik ngn aku. suka2 dia je. lpas dh boring, buang mcm 2 je. manusia jenis apa ni? aku xla patah hati sgt, xla frust sgt. cume bila bersendirian n teringat2... tu yg aku rasa very2 down...

actually...aku tak percaya msh wujud lelaki yg benar2 ikhlas bile berkawan atau berkasihan. pengalaman yg pahit ni buat aku prejudis terhadap kaum adam. lbh2 lg org mcm arwah. nmpk bkn main warak n zuhud tapi.... heh. hanya aku yg tau buruk dia 2.

ape yg blh aku kata... jgn terpedaya dgn luaran seseorg 2. nmpak baik tp sbnrnya??? macam setan. huh. bencinya aku!!! smlm gk aku luahkn perasaanku pd kemak. just for melegakn hati. pas 2 aku kembali ceria mcm biasa.

its ok. buat apa nk frust menonggeng hny krn sampah mcm arwah 2? xde gunanya. msh ramai sayangkn aku. Allah sayangkn aku. mak abah famili n kwn2 semua sayang aku. so ape aku peduli dgn jantan sampah tu? arwah ingt dia 2 bgs sgt? sempurna sgt? hahaha. tgk la aku skrg. msh kuat n ceria. xda la smpai xlalu makan, berkurung dlm bilik, menangis meratapi nasib... ye. rakan2ku melihat akan kekuatanku n ketabahanku...

kata org... mereka yg sentiasa ceria n mcm xda mslh tu... sbnrnye dia sembunyikn akn kesedihan atau kelukaan hatinya di sebalik senyuman, gelak tawa n senda guraunya. jauh di lubuk hati, dia pendam sesuatu mslh yg berat n dugaan perasaan yg amat berat n hny Allah shj yg tau.... xsiapa tahu... aku prnah jumpa org mcm ni...(mgkn aku salah seorg daripadanya?).

dugaan yg Allah bg utk hamba-Nya berbeza2. aku cuma harap...aku tidak dikecewakn lg. manalah ada yg btl2 sempurna kt dunia ni? semua ada kekurangan. aku cuma kesal dgn sikap arwah yg terlalu merendah2kn aku n rasa diri dia 2 hebat sgt, sempurna sgt, bagos sgt. byk kali ckp aku xlayak utk dia. hey! what the hell?? hanya si bodoh n tolol yg berlagak je yg suka ckp mcm 2. mcm bgos sgt. brengset!

tp aku tetap doakn yg baik2 utk arwah. xda gunanya berdendam. cuma klu blh aku harap Allah bg pengajaran cket utk dia supaya sedar diri. jgn berlagak dgn kelebihan yg Allah bg. semua 2 pinjaman je dik. kena syukur. klu kufur, tunggu la azab Allah yg terperi pedihnya.

yang pasti... aku tau aku kuat. Allah yg beri aku kekuatan. aku slalu mohon... Ya Allah... give me a strength... adakah insan lain yg setabah n secekal diriku?

edward elric ( fullmetal alchemist)


Munajat Cinta - Dewa

Malam ini,
ku sendiri,
tak ada yang, menemani,
seperti malam-malam,
yang sudah, sudah

Hati ini, selalu sepi,
tak ada yang, menghiasi,
seperti cinta ini,
yang s’lalu, pupus

[Chorus:]
Tuhan kirimkanlah aku,
kekasih yang, baik hati,
yang mencintai aku,apa adanya

Mawar ini, semakin layu,
tak ada yang, memiliki,
seperti, aku ini,
semakin, pupus

[Chorus]
[Interlude]
[Chorus] (x2)

02 November 2009

huwaaaa.....

selamat kembali ke mansurah... ahaks....

wuiii... byk keje nk kena buat ni.. paranoid paranoid. 1 mslh dh setel iaitu beli simkad bru n pakai no bru. no lama dh xleh guna. expired kot? huhu....

mslh kedua ialah iqamah @ visa. hmm.. td dh amik borang. tinggal kena amik tasdiq ori drpd k.tie. mgkn sok bru aku jumpa dia kot. esok aku dh bersedia utk ke kuliah. cewah. hahaha. then lusa pg bru aku akan ke jawazat (imigresen) semula n setelkn visa aku. mudah2an semua berjalan lancar insyaAllah.

perkara yg lain ialah... hmm pasal nk kemas barang. kui3. aku kena kuarkn kotak2 dr bwh katil utk kuarkn pakaian2 yg kusimpan lbh 5 bln yg lalu. heheh. kuarkn lihaf, baju2 sejuk n apa2 yg patut. smlm aku dh kosongkn bagasi aku n dh kemas n susun sumer brg2 dlm bagasi 2 kt almari n rak, kire setel la 2. tinggal kotak2 isi makanan lm kemas lg. tgu mila blik bru aku bukak n kemas. sng je 2, hari ni dh leh setel.

hmm.. jap lg blik umh aku akn call faridah n borak2. mintak jadual maahad skali. td aku cuma mintak jadual kelas sheikh je kt kak tie. apa la...so esok aku dh bersedia utk ke kelas. jeng3...

perkara lain... aku dh mula makan ubat-ubatanku ikut time. n dh start pkai krim yg doktor bg. so harap2 penyakitku akn beransur sembuh. amin..

perkara lain ialah.... hihihi. esok adalah hari lahirku yg ke.... (rahsia). kwang3. aku x harap apa2 wish or hadiah or kejutan istimewa utk aku. xkisah lgsg klu org xingat. cuma aku nk setelkn mcm2 perkara ni secepat mungkin. so aku leh mengaji n menghafal dgn tenang, blh g kelas ngn tenang n fikiran xberserabut. azam sempena hari lahir? jeng3.... rahsia. ahaks...

xde pe nk bebel... chow...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...